Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Excentriciteit (gedrag)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iemand wordt excentriek of een excentriekeling genoemd als hij gedrag vertoont dat door de communis opinio als ongewoon, vreemd, abnormaal of onbehoorlijk wordt beschouwd. Ook de keuze van iemands kleding of bij verzamelaars het onderwerp of de (soms extreme) grootte van hun collectie kan als excentriek worden beschouwd.

Vaak vertonen publieke figuren als artiesten excentriek gedrag om in het nieuws, in the picture te blijven. Meestal hebben ze, afgezien van een opgeblazen ego, geen bijzonder excentriek karakter maar doen ze dit uit commercieel belang. Ook in de zakenwereld en de politiek wordt soms van deze tactiek gebruikgemaakt hoewel hier het gevaar bestaat dat men dan niet meer serieus genomen wordt.

Een speciale categorie excentrieken is de 'dorpsgek' die vooral in kleinere gemeenschappen vaak een bron van vermaak is voor de inwoners. Soms worden deze zo gewaardeerd dat er na hun dood zelfs standbeelden voor hen worden opgericht om hen te gedenken.

Veel beroemde en geniale mensen vertoonden/vertonen vaak excentriek gedrag. Hoewel volgens velen genie en excentriek gedrag bij elkaar horen zijn er genoeg geniale mensen die in hun gedrag niet bijzonder opvallen. Daarentegen zijn er veel excentrieke mensen die zichzelf geniaal vinden maar gewoon gestoord zijn en verder geen 'bijzondere' gave hebben. Veel 'miskende' uitvinders (Engels: cranks, crackpots) vallen hieronder.

Veel dictators, tirannen en moordenaars vertonen ook excentriek gedrag maar zijn tevens een gevaar voor hun omgeving.

Sommige onderzoekers menen dat een gezonde maatschappij een bepaald percentage (ongevaarlijke) excentriekelingen nodig heeft om problemen het hoofd te bieden en om zich verder te ontwikkelen. Een maatschappij zonder excentrieken of waar deze verwijderd worden zal tenslotte stagneren.

Bekende excentriekelingen