Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Michael Jackson (zanger)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Jackson (15 mei 1984)

Michael Joseph Jackson (Gary (Indiana), 29 augustus 1958Los Angeles (Californië), 25 juni 2009) was een Amerikaans popzanger. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare hoge stem, zijn typische dansbewegingen en zijn grote muzikale diversiteit. Zijn bijnaam luidde King of Pop.

Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson 5 op het podium en startte als tiener een solocarrière. In het begin van de jaren '80 was hij internationaal een van de grootste popsterren. Hij bereikte zijn grootste succes met het album Thriller, dat met bijna 108 miljoen verkochte exemplaren geldt als het best verkochte album aller tijden. Jackson heeft wereldwijd meer dan 750 miljoen albums verkocht.[1]

Jackson versterkte zijn muziek en imago met opvallende videoclips, waarin zijn ritmische dansstijl duidelijk tot uitdrukking komt. Een van de bekendste videoclips, die van Thriller, duurt maar liefst 18 minuten. De clip voor zijn hitsingle Scream, een duet met zijn zus Janet Jackson, kostte zeven miljoen dollar. Deze clip houdt sinds 1995 het record voor duurste muziekvideo. Die video, geregisseerd door Mark Romanek, kreeg een MTV Video Music Award in de categorie dance en een Grammy Award voor beste korte video. Karakteristiek voor de muziek van Michael Jackson is zijn stem en de in bijna alle nummers aanwezige sterke baslijn.

Naarmate Jackson aan beroemdheid toenam, begon zijn populariteit af te nemen. De aandacht in de media verschoof van zijn muziek naar zijn nogal excentrieke karakter en zijn privéleven. Hij werd dikwijls afgeschilderd als iemand die totaal afgezonderd leefde van de ’grote-mensenwereld’ en zijn tijd liever met kinderen en dieren doorbracht (het Peter Pan-syndroom).

Jackson overleed op donderdag 25 juni 2009, nadat hij rond het middaguur in zijn woning in Los Angeles door een hartstilstand werd getroffen. Hij werd naar het UCLA Medical Center gebracht, waar hij om 14:26 uur lokale tijd (21:26 UTC) dood werd verklaard.[2]

Biografie

Start van carrière

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in het plaatsje Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij was het zevende kind van staalarbeider Joseph Jackson en Katherine Esther. Michael toonde al op zeer jonge leeftijd een groot talent voor muziek en dans.

De vader, Joseph Jackson, zorgde voor een muzikale opvoeding vanaf de vroegste jeugd voor zijn zes zonen en drie dochters. Hij spoorde hen telkens opnieuw aan tot topprestaties in diverse ’talentenjacht’-competities en richtte in 1964 het trio ’The Jackson Brothers’ op. In 1966 veranderde de groep in The Jackson 5 en bestond voortaan uit Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael Jackson. In 1968 verkregen ’The Jackson 5’ een contract kregen bij Motown Records. De singles I Want You Back, ABC, The Love You Save en I’ll Be There werden grote hits. Toen The Jackson 5 later van platenlabel wisselden, veranderden ze hun naam in The Jacksons. Als groep bleven ze bestaan tot 1984.

Solocarrière

Motown zag in Michael Jackson een charismatische zanger en begon hem in 1971 klaar te stomen voor een solocarrière. In 1972 had Jackson zijn eerste nummer-één-hit als soloartiest: de single Ben, het titelnummer van een thriller voor kinderen over een jonge jongen die bevriend raakt met Ben, een rat. Gezien de inhoud van de film was het lied verrassend serieus en sentimenteel.

In 1977 kreeg Jackson een rol in de muzikale film The Wiz waarin hij de rol van vogelverschrikker vertolkte. Hier ontmoette hij producent/componist Quincy Jones en zangeres Diana Ross. Velen, onder wie Jackson zelf, zagen deze film als mislukt. Jackson besloot na de film zijn solocarrière door te zetten. Met Jones produceerde Jackson zijn eerste soloalbum, getiteld Off the Wall. Het album kwam uit in 1979 en bestond voornamelijk uit opzwepende discopop, vlotte melodieën, en weelderige, sentimentele popballades. Off the Wall bleek een succes en maakte van Jackson een ster. Van het album waren tot juni 2006 ongeveer 20 miljoen exemplaren verkocht. Het nummer Don't Stop 'Til You Get Enough, had in Nederland het meeste succes, en kwam tot nummer 2 in de hitlijsten.

Thriller

In 1982 kwam het baanbrekende album Thriller uit, dat opnieuw door Quincy Jones werd geproduceerd. Ten opzichte van Off the Wall was Thriller geraffineerder. The Girl Is Mine, een duet met Paul McCartney, was de eerste hitsingle van het album en werd nummer twee in de Amerikaanse hitparade. Daarna volgden Beat It en Wanna Be Startin' Somethin', die beiden de nummer-één-positie bereikten.

Opmerkelijk is dat Thriller het bestverkopende album aller tijden geworden is, maar in eerste instantie niet eens uitgebracht zou worden. Op het moment dat Thriller uit zou komen was de muziekindustrie namelijk vanwege de recessie tot een dieptepunt gedaald en daarmee ook de verkoopcijfers van cd’s en LP’s. Jackson wilde dat het album Off The Wall zou overtreffen, maar de producer Quincy Jones zei dat hij blij mocht zijn met verkoopcijfers van rond de 4 miljoen, nog minder dan die van Off The Wall. Na lang op Michael ingepraat te hebben ging hij overstag. Met de lancering van Thriller werd uiteindelijk de muziekindustrie weer op gang geholpen. Doordat Michael spectaculaire videoclips bij zijn hits maakte liepen de verkoopcijfers razend snel. Het werd pas echt een succes tijdens de 25e verjaardag van Motown. De Jackson broers traden samen op en Michael sloot de show af met Billie Jean, waarbij hij voor het eerst de Moonwalk aan de buitenwereld liet zien. Deze dansbeweging werd kenmerkend voor Michael Jackson. Thriller werd het bestverkochte album aller tijden, met naar schatting meer dan 120 miljoen verkochte platen.

Deze hits, evenals het titelnummer Thriller, gingen gepaard met opvallende videoclips die het aanzien van muziekvideo’s deden veranderen. De clips hadden een duidelijke verhaallijn, iets wat tot dan toe ongebruikelijk was. Thriller was tot dan toe de duurste videoclip aller tijden. Hij werd door Michael Jackson zelf betaald.

Voor Thriller gebruikte Jackson muzikanten met een goede reputatie. Vooral Jeff Porcaro, Steve Lukather, Gregg Phillingaines, David Paich en Steve Porcaro van de groep Toto leverden een belangrijke muzikale bijdrage. Op vrijwel alle nummers bespelen zij de instrumenten. Steve Porcaro schreef Human Nature en samen met Paich en Phillingaines was hij verantwoordelijk voor de arrangementen. Michael noemt Steve Porcaro ’Yada’. Yada's zijn de kleine extra geluidjes zoals gebruikt in Thriller en Beat It.

In 1985 schreef hij samen met Lionel Richie het nummer We are the world voor de hongersnood in Ethiopië. Een grote groep Amerikaanse artiesten verenigde zich onder de naam 'USA for Africa'. Het geldt nog steeds als een van de snelst verkopende platen ooit en werd dan ook wereldwijd een nummer-één-hit.

Bad

Jackson nam lange pauzes tussen albums omdat hij zichzelf als perfectionist zag. Hij bedacht voor één album vaak meer dan 100 songs, waarvan vervolgens een klein aantal liedjes werd uitgebracht. In 1986 verscheen hij in de 3D-film Captain Eo, die exclusief vertoond werd in alle Disney-parken. In 1987 voltooide hij met Quincy Jones zijn studio-album Bad. Mede dankzij het succesvolle album Thriller, dat eraan vooraf ging, veroorzaakte de release van Bad een hoop publiciteit. Met dit succesvolle album scoorde Jackson maar liefst vijf nummer-één-hits (te weten I Just Can't Stop Loving You, Bad, The Way You Make Me Feel, Man in the Mirror en Dirty Diana) in Amerika, een staaltje dat nooit eerder vertoond was. In Nederland bereikten I Just Can't Stop Loving You, Bad en Smooth Criminal de eerste plaats. Jackson maakte op dat moment de grootschaligste en lucratiefste tournee aller tijden, met diverse optredens op alle continenten. Toch was het succes van Bad niet te vergelijken met dat van Thriller. Er werden ’slechts’ 40 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht, waardoor Bad het op twee na best verkochte album aller tijden werd.

Dangerous

Jackson nam weer een lange pauze voordat hij zijn volgende album zou uitgeven, waardoor de media zich steeds meer op zijn excentrieke trekken gingen concentreren. Jackson kreeg de door hemzelf verafschuwde bijnaam ’Wacko Jacko’. Eind 1991 volgde het album Dangerous. Het album kwam op nummer één de albumhitlijsten binnen en werd in veel landen het snelst verkopende album aller tijden. De single Black or White werd eveneens een grote hit. Jackson streefde met de video van het lied naar controverse; in de clip was er, nadat het lied zelf was afgelopen een lange dansscène waarin Jackson schreeuwde en agressief gedrag vertoonde. Dit terwijl het lied zelf over harmonie tussen mensen met verschillende huidkleuren ging. Jackson werd bekritiseerd voor het (in de ogen van velen) ongepaste geweld en het slechte voorbeeld dat hij de jonge generatie gaf. Toch bleef een grote rel uit, voornamelijk doordat begin 1992 Nirvana met Nevermind kwam, een album dat Dangerous naar de achtergrond verdreef. Er volgden nog veel hits die afkomstig waren van het album: Jam, Remember the Time, Heal The World en In The Closet. Na een spraakmakend interview met Oprah Winfrey, het op twee na best bekeken televisieprogramma in de Amerikaanse geschiedenis, kwam het album opnieuw hoog in de hitlijsten. In totaal werden er 26 miljoen exemplaren van verkocht.

HIStory

In 1995 keerde Jackson terug in de popmuziek met de dubbel-cd HIStory - Past, Present And Future, Book I, bestaande uit één cd met zijn grootste hits en één cd met nieuw materiaal. Het album steeg tot nummer één, en in totaal werden er 36 miljoen albums verkocht. Dit is een stuk meer dan zijn voorafgaande album. Uiteindelijk werd het ook de best verkochte dubbel-cd ooit. Scream, een duet met zijn zus Janet, werd een hit en kwam voor het eerst als eerste single vanuit het niets de Top-5 binnen in de Amerikaanse hitparade.

Jackson leek zijn status als ’The King Of Pop’ te gebruiken voor de presentatie van zijn muziek: op de albumhoes van HIStory staat een standbeeld van hem afgebeeld, en bij de Brit Awards in 1996 ging hij volgens de pers gekleed als een messias.

Blood on the Dance Floor en Invincible

In 1997 verschijnt een volgend album Blood on the Dance Floor: HIStory in the mix, dit album werd gezien als een vervolg van HIStory omdat het slechts 5 nieuwe nummers bevatte. De rest van de cd was een remix van de successen van HIStory. Het album verkocht wereldwijd 6 miljoen exemplaren en is daarmee het best verkochte remix-album aller tijden. De single Blood on the Dance Floor werd in Europa een groot succes met een nummer-één-positie in Engeland en in Nederland een vierde plaats in de Top-40. Daarentegen sloeg het album in de Verenigde Staten nauwelijks aan.

Jackson gaf een aantal grote concerten en kwam in 2001 met een nieuw album met volledig nieuw materiaal, getiteld Invincible. Het album werd nummer 1 in de hitparade en won dubbel platina. Op het album zette Jackson zijn populaire stijl van dance-pop voort, hetgeen resulteerde in een reeks opzwepende nummers. De eerste single You Rock My World deed het goed met een derde plaats in de Top 40 en een tiende plaats in Amerika. In de video was een groot scala aan bekende acteurs te zien onder wie Michael Madsen, Chris Tucker en Marlon Brando. In 2002 ontstond een vete tussen Jackson en zijn label Sony. Jackson beschuldigde Sony ervan dat zij hem hadden willen dwingen 200 miljoen dollar aan promotiekosten te betalen. De ruzie uitte zich op verschillende manieren: Jackson ging op pad en hield verschillende toespraken en Sony besloot geen singles meer uit te brengen van het album. De vete is inmiddels gesust, Tommy Motolla, de voormalige directeur van Sony Music is weg bij het bedrijf. Vanwege de ruzie werd het album Invincible nauwelijks gepromoot. Desondanks werden er bijna 12 miljoen exemplaren van verkocht.

Visionary

In februari 2006 verscheen de boxset Visionary: The Video Singles. De boxset is een verzameling van de twintig grootste hitsingles van Jackson. Elke week werd er een nieuwe single uitgegeven, waardoor het kon gebeuren dat hij op 3 april op nummers 1, 2, 3, 4 en 7 in de Spaanse hitlijsten stond.

Jackson heeft op 14 november 2006 acht awards in ontvangst genomen op het hoofdkantoor van het Guinness Book of World Records. Hij is o.a. de artiest met het meest verkochte aantal albums & singles: meer dan 750 miljoen. Van Thriller zijn meer dan 120 miljoen albums verkocht. In de top 10 staan ook andere albums van hem o.a. Bad & Dangerous. Op 15 november heeft hij in London de Diamond Award in ontvangst genomen, voor het verkopen van meer dan 100 miljoen albums. Ondanks voorafgaande geruchten trad ’The King of Pop’ tijdens het evenement niet op. In plaats daarvan stond hij op het podium, terwijl achter hem een koor het nummer We Are The World zong.

Thriller 25

In 2008 verscheen vanwege de vijfentwintigste verjaardag van het album Thriller, een speciale uitgave onder de titel Thriller 25. Op het album staan negen originele nummers van Thriller, met daaraan zes nieuwe uitvoeringen toegevoegd. De nieuwe uitgaven betreffen oude nummers, nu in samenwerking met nieuwe artiesten waaronder Will.i.am en Kanye West. Het album werd op 11 februari uitgegeven. Met het album bracht Jackson zijn eerste nieuwe single sinds vijf jaar uit, namelijk The Girl Is Mine 2008.

Nieuw album

Sinds 2006 zou er worden gewerkt aan een nieuw comebackalbum. hierop zouden samenwerkingen komen te staan met will.i.am, Akon, Chris Brown en 50 Cent. Will.i.am zei over het album dat het een soort moderne stijl is van Jacksons eerste solo-album Off The Wall. Ook denkt de rapper dat het een even groot succes zal worden als Off The Wall. Op 9 november 2007 meldde NU.nl dat het nieuwe album begin 2008 zal worden uitgebracht. Ook zouden er vergevorderde plannen zijn om aan dit album een uitgebreide wereldtournee te verbinden.[3]

Op dinsdag 1 juli 2008 lekte het nummer Hold my Hand uit. Jackson zingt in dit nummer samen met Akon, een artiest waar hij eerder mee samen heeft gewerkt aan het album Thriller 25. Op dit album zongen zij samen het nummer Wanna Be Startin' Somethin'.

Over de vorderingen aan dit album, na het plotseling overlijden van Jackson op 25 juni 2009, is nog niets bekend.

This is it

Op donderdag 5 maart 2009 hield Jackson een persconferentie waarin hij aankondigde in juli dat jaar in Londen een reeks concerten te gaan geven met de naam ’This is it’. Dit zouden zijn afscheidsconcerten zijn. De concerten zouden plaatsvinden in de O₂ Arena, vanaf 8 juli 2009.[4] AEG Live, zoals het promotiebedrijf dat de optredens organiseert heet, was ook met de zanger in gesprek over het uitbrengen van nieuwe muziek.[5]

De concerten zijn op 11 maart in de verkoop gegaan en waren binnen enkele minuten uitverkocht. Daarna is de reeks concerten uitgebreid naar vijftig shows, waarmee hij het record van Prince uit 2007 verbroken zou hebben.

Privéleven

Huwelijken en kinderen

Jackson trouwde in 1994 met Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis Presley. Dit huwelijk bleek geen lang leven beschoren; 18 maanden later scheidden ze.

Eind 1996 hertrouwde Jackson met Debbie Rowe, een verpleegster. Het paar kreeg twee kinderen, zoon Michael Joseph Jackson Jr. (13 februari 1997), ook wel Prince of Prince Michael I genoemd, en dochter Paris-Michael Katherine Jackson (3 april 1998). Toch bleek het huwelijk geen stand te kunnen houden; eind 1999 gingen Jackson en Rowe uit elkaar.

Later kwam Jackson opnieuw in opspraak toen hij zijn 11 maanden oude baby Prince Michael II met één hand over de rand van het balkon van een hotel in Duitsland hield. Hoewel hij zich de volgende dag verontschuldigde, hij wilde alleen zijn kind laten zien, was dit incident weer een smet op zijn imago. Prince II heeft als koosnaam Blanket meegekregen. Wie de moeder van Prince II is, is tot vandaag de dag niet bekend.

Religie

Michael Jackson was tot 1987 een tijdlang een tijdlang een Getuige van Jehovah, mede door de opvoeding van zijn moeder. In latere jaren meende Jermaine Jackson, dat Michael een intense belangstelling voor de islam had. Geruchten over een bekering tot de islam werden echter ontkend.[6][7]

Mythevorming

Langzaam maar zeker ontstonden steeds meer geruchten over Michael Jackson. Zijn schuchterheid en tegenzin om interviews aan te gaan waren een extra stimulans voor allerlei wilde speculaties. Jackson kocht een grote boerderij met de daarbij behorende ranch in Californië, die hij Neverland noemde. De boerderij werd omgebouwd tot een groot pretpark met allerlei dieren (waaronder een chimpansee) en kinderattracties. Ondertussen werd er door sommige media beweerd dat Jackson hormoonbehandelingen had ondergaan om de hoge, flexibele stem van zijn jeugd te behouden (overigens een medische onmogelijkheid); anderen beweerden dat hij het skelet van Joseph Merrick (de 'Elephant Man') gekocht had.

Veel speculaties hebben betrekking op zijn uiterlijk. Zelf beweert hij slechts twee neuscorrecties te hebben gehad, terwijl er in de biografie over Michael Jackson door de schrijver (J. Randy Tarraborrelli) gesproken wordt over vier neuscorrecties. Verder beweert Jackson zelf geen wijzigingen aan zijn jukbeenderen, ogen, lippen of kin te hebben ondergaan. Deze bewering leidde vaak tot ongeloof en kritiek uit de zwarte gemeenschap, waarin geruchten de ronde doen dat zijn steeds lichtere huidskleur het bewijs is dat hij zijn gezicht heeft laten bleken om zijn etnische achtergrond te verbergen. Jackson verklaarde echter tijdens een interview met Oprah Winfrey in 1993 dat hij de huidaandoening vitiligo heeft, waardoor alle pigment uit (delen van) de huid verdwijnt, waardoor witte vlekken ontstaan en blootstelling aan direct zonlicht makkelijk tot verbranding leidt. In Jacksons privédomein zou een crème zijn gevonden die de huid lichter moet maken. Het is niet duidelijk of de crème van Jackson is geweest, maar volgens velen zou Jackson het hebben gebruikt om de overgebleven donkere delen van zijn huid te verbleken om zijn ziekte minder te laten opvallen.

Schandalen

Jackson nodigde sommige kinderen uit op zijn boerderij op zijn landgoed Neverland. Dit bleek ongewenste gevolgen te hebben voor de popster. In 1993 werd hij ervan beschuldigd een dertienjarige jongen, Jordan Chandler, te hebben lastiggevallen, die meerdere keren op Neverland was geweest. Hoewel Jackson de aantijgingen categorisch ontkende, slaagde hij er niet in om zijn aangetast imago te herstellen. Jackson werd niet veroordeeld maar betaalde de familie die de aanklacht had ingediend een grote schadevergoeding. Dit werd door velen als een schuldbekentenis gezien.

Toch bleef hij op grote schaal albums verkopen. Daar stond tegenover dat hij zeer lange pauzes nam tussen opeenvolgende albums, waardoor de aandacht voor zijn muziek steeds weer verslapte. Jackson werd opgenomen voor de behandeling van een verslaving aan pijnstillers.

Op 20 november 2003 werd een nieuw arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, in verband met een nieuwe beschuldiging van kindermisbruik. Daarop meldde Jackson zich bij de politie van Santa Maria in Californië. Hij moest een borgsom van drie miljoen dollar betalen om te voorkomen dat hij in hechtenis zou worden genomen. Ook moest hij zijn paspoort inleveren.

Op 13 juni 2005 werd Michael Jackson door de jury vrijgesproken. De jury achtte alle 10 aanklachten ongegrond.

In 2006 werd Jackson ervan beschuldigd dat hij zijn park ’Neverland’ verwaarloosde en de werknemers niet meer betaalde. Na onderzoek bleken de ranch en zijn dieren in goede conditie te zijn. In maart 2006 sloot hij het complex gedeeltelijk, betaalde de achterstallige lonen en ontsloeg de werknemers waarvan sommigen al meer dan tien jaar op de ranch werkten. Jackson verbleef sindsdien regelmatig in de Arabische golfstaat Bahrein.

In maart kreeg Jackson een MTV Award uitgereikt in Japan.

Overlijden

Jackson huurde vanaf 2009 een huis in Los Angeles, in de wijk Holmby Hills, waar hij zich voorbereidde op de concertreeks die hij vanaf 13 juli 2009 in Londen zou geven.

Op 25 juni 2009 werd Jackson rond het middaguur in zijn huis getroffen door een hartstilstand. Om 12:21 uur (lokale tijd) werd door een medewerker van Jackson met het alarmnummer 911 gebeld, daarbij meldend dat de zanger niet meer ademde. Een team van brandweerlieden dat in de buurt was, probeerde hem in zijn woning te reanimeren. Jackson werd vervolgens in allerijl naar het UCLA Medical Center gebracht, op zes minuten afstand van het huis in Holmby Hills. Vanaf 14:00 uur publiceerden steeds meer media via het internet over de ziekenhuisopname van Jackson. Volgens een eerste verklaring van zijn vader Joe Jackson, die zich in Las Vegas bevond, had Jackson een hartaanval gehad en was hij er niet best aan toe. Rond 15:20 uur meldden de Los Angeles Times en Associated Press op basis van een anonieme bron in het ziekenhuis dat Jackson zou zijn overleden. Andere media meldden dat hij in een coma zou liggen. Ondertussen waren verschillende familieleden van Jackson bij het ziekenhuis gesignaleerd, waaronder zijn moeder.

Om 16:30 uur citeerde CNN de lijkschouwer van Los Angeles, die verklaarde dat het overlijden van Jackson om 14:26 uur was vastgesteld. Dit werd later in een korte persconferentie bevestigd door broer Jermaine Jackson. Volgens Jermaine Jackson arriveerde zijn broer om 13:14 uur in het ziekenhuis en heeft een team van doktoren vervolgens ruim een uur gepoogd de hartslag weer op gang te brengen. Na het bekend worden van het nieuws verzamelde zich een grote menigte bij het UCLA Medical Center, waarna de politie de omgeving van het ziekenhuis moest afzetten. Ook bij zijn woning verzamelden zich belangstellenden.[2]

Invloed

De succesvolle carrière van Jackson heeft hem deel gemaakt van de popcultuur voor bijna vier decennia. Sinds 1984 bezit de zanger een ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij doorbrak raciale barrières en ontwikkelde de videoclip. Het werk van Jackson beïnvloedt vele artiesten, zoals Mariah Carey, Usher, Britney Spears, Justin Timberlake, Ne-Yo en Chris Brown.

Gedurende zijn carrière ontving hij veel awards, waaronder de World Music Award voor de best verkopende mannelijke popartiest van het millennium en de American Music Award voor artiest van de eeuw.[8] Ook is hij twee keer te vinden in de Amerikaanse ’Rock and Roll Hall of Fame’: als lid van de Jackson 5 sinds 1997 en als solo-artiest sinds 2001. Hij is in het bezit van acht Guinness World Records,[8] dertien Grammy Awards[9] en zes nummer-1 hits in de Nederlandse Top 40, waarmee hij op een gedeelde vierde plaats aller tijden staat.

Videoclips

Michael Jackson veranderde de videoclip in een kunstwerk door verhalen, danspasjes, special effects en bekende mensen toe te voegen. De populariteit van clips voor bijvoorbeeld Beat It en Billie Jean zorgden voor de opkomst van muziekzender MTV. De relatief jonge zender kon met Michael Jackson niet meer om het succes van R&B heen, en begon meer clips uit dat genre te spelen. Een korte film maken van een videoclip zoals gebeurde met onder meer Thriller, werd een handelsmerk van Jackson, terwijl het dansen met een grote groep, zoals in Beat It veelvuldig werd geïmiteerd. De dans uit Thriller is bekend over de hele wereld. In een gevangenis in de Filipijnen studeerden de gedetineerden de dans in. De video werd op YouTube gezet en wordt nu beschouwd als internetfenomeen.[10]

Voor het grote succes van Thriller had Jackson moeite in beeld te komen bij MTV, omdat hij een Afro-Amerikaan was. In een poging Jackson de lucht in te krijgen zette CBS Records president Walter Yetnikoff de zender onder druk door te zeggen dat hij „de zender geen andere videoclips meer zou geven” en naar de media zou stappen met „het verhaal dat de zender de muziek van deze zwarte niet wilde spelen”.[11] Na dit dreigement ging MTV clips als Billie Jean wel uitzenden. Toen de 14 minuten durende clip van Thriller uitkwam, speelde MTV hem twee keer per uur. Tegenwoordig wordt deze ’korte film’ vaak de beste videoclip aller tijden genoemd.[12]

Autobiografieën

Discografie

Zie Discografie van Michael Jackson voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hieronder volgen alleen de albums en nummers met een hitnotering.

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Got to be there 02-1972 -
Ben 08-1972 23-12-1972 13 10
Music and me 04-1973 -
Forever, Michael 01-1975 -
Off the wall 08-1979 06-10-1979 7 13
The best of Michael Jackson 1975 18-07-1981 1(1wk) 15 Verzamelalbum
Thriller 12-1982 11-12-1982 1(26wk) 104
Greatest hits 1984 19-05-1984 24 9 Verzamelalbum
Bad 08-1987 12-09-1987 1(8wk) 114
Dangerous 11-1991 14-12-1991 3 116
History: Past, present and future, Book I 06-1995 01-07-1995 1(3wk) 125
Blood on the dance floor: History in the mix 05-1997 24-05-1997 1(2wk) 22
Invincible 10-2001 10-11-2001 1(2wk) 13
Number ones 11-2003 29-11-2003 17 21 Verzamelalbum
The ultimate collection 2004 27-11-2004 46 8 Verzamelalbum
The essential 2005 23-27-2005 19 12 Verzamelalbum
Visionary: The video singles 2006 -
Thriller 25 11-02-2008 16-02-2008 2 24
King of pop - The Dutch collection 01-09-2008 06-09-2008 1(6wk) 59 Verzamelalbum
50 - The Motown years 05-09-2008 04-07-2009 4 14 met Jackson 5 / Verzamelalbum
The collection 26-06-2009 04-07-2009 2 46 Verzamelbox
Gold 17-07-2009 25-07-2009 60 1 Verzamelalbum
This is it 25-10-2009 31-10-2009 1(2wk) 48 Soundtrack This is it
Michael 14-12-2010 18-12-2010 1(wk) 9 Goud
Immortal 18-11-2011 26-11-2011 17 3* Verzamelalbum
Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse Ultratop 50/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
History: Past, present and future, Book I 1995 01-07-1995 1(2wk) 71
Blood on the dance floor: History in the mix 1997 31-05-1997 1(1wk) 25
Invincible 2001 10-11-2001 2 6
Number ones 2003 29-11-2003 16 11 Verzamelalbum
The ultimate collection 2004 04-12-2004 60 4 Verzamelalbum
The essential 2005 23-07-2005 4 19 Verzamelalbum
Thriller 25 2008 16-02-2008 1(1wk) 25 Goud
King of pop - The Belgian edition 2008 06-09-2008 1(1wk) 51 Verzamelalbum / Platina
The collection 2009 04-07-2009 1(4wk) 46 Verzamelbox / Platina
50 - The Motown years 2008 18-07-2009 3 20 met Jackson 5 / Verzamelalbum / Goud
The stripped mixes 2009 08-08-2009 43 5 Verzamelalbum
This is it 2009 07-11-2009 1(2wk) 58 Soundtrack This Is It / 2x Platina
Michael 10-12-2010 18-12-2010 4 13 Platina
Immortal 2011 26-11-2011 13 3* Verzamelalbum

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Ain't no sunshine 11-1972 18-11-1972 16 10 Nr. 17 in de Single Top 100
Ben 12-1972 02-12-1972 2 14 Nr. 2 in de Single Top 100
Music and me 12-1973 29-12-1973 34 3 Nr. 29 in de Single Top 100
We're almost there 09-1981 -
A brand new day 1979 08-09-1979 1(4wk) 13 als The Wiz Stars / met Diana Ross /
Nr. 1 in de Single Top 100
Don't stop 'til you get enough 09-1979 29-09-1979 2 10 Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Rock with you 11-1979 -
Ease on down the road 1979 17-11-1979 tip7 - als The Wiz Stars / met Diana Ross /
Nr. 33 in de Single Top 100
Off the wall 01-1980 05-01-1980 23 5 Nr. 18 in de Single Top 100
She’s out of my life 08-1980 16-08-1980 19 7 Nr. 13 in de Single Top 100
One day in your life 1981 11-07-1981 1(4wk) 12 Nr. 2 in de Single Top 100
We're almost there 1981 26-09-1981 tip21 -
The girl is mine 10-1982 30-10-1982 12 7 met Paul McCartney /
Nr. 16 in de Single Top 100
Billie Jean 01-1983 22-01-1983 2 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Beat it 04-1983 23-04-1983 1(4wk) 11 Nr. 1 in de Single Top 100
Wanna be startin' somethin' 07-1983 02-07-1983 1(2wk) 10 Nr. 3 in de Single Top 100
Human nature 09-1983 03-09-1983 14 7 Nr. 11 in de Single Top 100
Say say say 11-1983 15-10-1983 4 8 met Paul McCartney /
Nr. 8 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
Thriller 12-1983 17-12-1983 3 7 Nr. 4 in de Single Top 100
P.Y.T (Pretty young thing) 03-1984 10-03-1984 13 7 Nr. 14 in de Single Top 100
Eaten alive 1985 21-09-1985 26 5 met Diana Ross /
Nr. 17 in de Single Top 100
I just can't stop loving you 08-1987 08-08-1987 1(4wk) 11 met Siedah Garrett /
Nr. 1 in de Single Top 100
Bad 09-1987 19-09-1987 1(1wk) 9 Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
The way you make me feel 11-1987 28-11-1987 6 8 Nr. 6 in de Single Top 100
Man in the mirror 02-1988 20-02-1988 16 6 Nr. 13 in de Single Top 100
Get it 1988 21-05-1988 14 5 met Stevie Wonder /
Nr. 24 in de Single Top 100
I want you back '88 1988 07-05-1988 14 7 met The Jackson 5 /
Nr. 13 in de Single Top 100
Dirty Diana 05-1988 28-05-1988 2 9 Nr. 2 in de Single Top 100
Another part of me 08-1988 06-08-1988 10 7 Nr. 8 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Smooth criminal 11-1988 12-11-1988 1(1wk) 12 Nr. 1 in de Single Top 100
Leave me alone 03-1989 04-03-1989 6 7 Nr. 5 in de Single Top 100
Liberian girl 07-1989 15-07-1989 15 6 Nr. 14 in de Single Top 100
Black or white 11-1991 23-11-1991 3 10 Nr. 2 in de Single Top 100
Remember the time 02-1992 15-02-1992 3 9 Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
In the closet 05-1992 02-05-1992 9 7 Nr. 9 in de Single Top 100
Who is it 07-1992 11-07-1992 15 6 Nr. 13 in de Single Top 100
Jam 09-1992 19-09-1992 9 6 Nr. 12 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Heal the world 11-1992 14-11-1992 6 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Give in to me 03-1993 06-03-1993 3 10 Nr. 4 in de Single Top 100
Will you be there 07-1993 10-07-1993 3 14 Soundtrack Free Willy /
Nr. 3 in de Single Top 100
Gone too soon 12-1993 11-12-1993 31 5 Nr. 20 in de Single Top 100
Scream 06-1995 10-06-1995 3 7 met Janet Jackson /
Nr. 4 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
You are not alone 08-1995 26-08-1995 6 15 Nr. 6 in de Single Top 100
Earth song 11-1995 25-11-1995 4 15 Nr. 3 in de Single Top 100
They don't care about us 04-1996 06-04-1996 4 12 Nr. 4 in de Single Top 100
Why 1996 24-08-1996 10 10 met 3T /
Nr. 13 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 09-1996 21-09-1996 9 8 Nr. 6 in de Single Top 100
Blood on the dance floor 05-1997 03-05-1997 4 6 Nr. 7 in de Single Top 100 / Alarmschijf
HIStory/Ghosts 07-1997 12-07-1997 16 11 Nr. 14 in de Single Top 100
You rock my world 10-2001 13-10-2001 3 8 Nr. 2 in de Single Top 100
Cry 11-2001 17-11-2001 tip2 - Nr. 39 in de Single Top 100
One more chance 12-2003 13-12-2003 23 5 Nr. 28 in de Single Top 100
Don't stop 'til you get enough 2006 - Nr. 39 in de Single Top 100
Thriller 2006 - Nr. 34 in de Single Top 100
Rock with you 2006 - Nr. 22 in de Single Top 100
Billie Jean 2006 - Nr. 22 in de Single Top 100
Beat it 2006 - Nr. 27 in de Single Top 100
Bad 2006 - Nr. 27 in de Single Top 100
The way you make me feel 2006 - Nr. 24 in de Single Top 100
Dirty Diana 2006 - Nr. 22 in de Single Top 100
Smooth criminal 2006 - Nr. 20 in de Single Top 100
Leave me alone 2006 - Nr. 21 in de Single Top 100
Black or white 2006 - Nr. 24 in de Single Top 100
Remember the time 2006 - Nr. 44 in de Single Top 100
In the closet 2006 - Nr. 36 in de Single Top 100
Jam 2006 - Nr. 42 in de Single Top 100
Heal the world 2006 - Nr. 40 in de Single Top 100
You are not alone 2006 - Nr. 45 in de Single Top 100
Earth song 2006 - Nr. 46 in de Single Top 100
They don't care about us 2006 - Nr. 38 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 2006 - Nr. 41 in de Single Top 100
Blood on the dance floor 2006 - Nr. 60 in de Single Top 100
The Girl Is Mine 2008 28-01-2008 09-02-2008 17 5 met Will.i.am /
Nr. 12 in de Single Top 100
Wanna Be Startin' Somethin' 2008 2008 15-03-2008 tip8 - met Akon
Billie Jean 1983 04-07-2009 3 7 Postuum /
Nr. 3 in de Single Top 100
The girl is mine 2009 - met Paul McCartney / Postuum /
Nr. 80 in de Single Top 100
I just can't stop loving you 2009 - met Siedah Garrett / Postuum /
Nr. 75 in de Single Top 100
Remember the time 2009 - Postuum /
Nr. 68 in de Single Top 100
Give in to me 2009 - Postuum /
Nr. 71 in de Single Top 100
P.Y.T. (Pretty young thing) 2009 - Postuum /
Nr. 68 in de Single Top 100
Human nature 2009 - Postuum /
Nr. 40 in de Single Top 100
You are not alone 2009 - Postuum /
Nr. 26 in de Single Top 100
They don't care about us 2009 - Postuum /
Nr. 24 in de Single Top 100
She's out of my life 2009 - Postuum /
Nr. 57 in de Single Top 100
Bad 2009 - Postuum /
Nr. 53 in de Single Top 100
Stranger in Moscow 2009 - Postuum /
Nr. 48 in de Single Top 100
Heal the world 2009 - Postuum /
Nr. 16 in de Single Top 100
The way you make me feel 2009 - Postuum /
Nr. 40 in de Single Top 100
Man in the mirror 2009 - Postuum /
Nr. 22 in de Single Top 100
Liberian girl 2009 - Postuum /
Nr. 35 in de Single Top 100
Gone too soon 2009 - Postuum /
Nr. 24 in de Single Top 100
Wanna be startin' somethin' 2009 - Postuum /
Nr. 31 in de Single Top 100
Black or white 2009 - Postuum /
Nr. 21 in de Single Top 100
Rock with you 2009 - Postuum /
Nr. 25 in de Single Top 100
Dirty Diana 2009 - Postuum /
Nr. 23 in de Single Top 100
Smooth criminal 2009 - Postuum /
Nr. 22 in de Single Top 100
Off the wall 2009 - Postuum /
Nr. 20 in de Single Top 100
Earth song 2009 - Postuum /
Nr. 13 in de Single Top 100
Beat it 2009 - Postuum /
Nr. 7 in de Single Top 100
Don't stop 'til you get enough 2009 - Postuum /
Nr. 10 in de Single Top 100
Thriller 2009 - Postuum /
Nr. 9 in de Single Top 100
Ben 2009 - Postuum /
Nr. 6 in de Single Top 100
Leave me alone 2009 - Postuum /
Nr. 100 in de Single Top 100
Another part of me 2009 - Postuum /
Nr. 94 in de Single Top 100
One day in your life 2009 - Postuum /
Nr. 86 in de Single Top 100
You rock my world 2009 - Postuum /
Nr. 72 in de Single Top 100
Will you be there 2009 - Soundtrack Free Willy / Postuum /
Nr. 14 in de Single Top 100
This is it 12-10-2009 31-10-2009 22 4 Postuum
Hold my hand 15-11-2010 25-12-2010 28 5 met Akon / Postuum /
Nr. 27 in de Single Top 100
Hollywood tonight 2011 26-02-2011 tip14 - Postuum
Single(s) met hitnoteringen in
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Ben 1972 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Don't stop till you get enough 1979 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Rock with you 1980 - Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
She's out of my life 1980 - Nr. 29 in de Radio 2 Top 30
One day in your life 1981 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
The girl is mine 1982 - met Paul McCartney /
Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Billie Jean 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Beat it 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Wanna be startin' somethin' 1983 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Human nature 1983 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Say say say 1983 - met Paul McCartney /
Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Thriller 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
P.Y.T. (Pretty young thing) 1984 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
Farewell my summer love 1984 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
I just can't stop loving you 1987 - met Siedah Garrett /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Bad 1987 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
The way you make me feel 1987 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Man in the mirror 1988 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Get it 1988 - met Stevie Wonder /
Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
I want you back '88 1988 - met The Jackson 5 /
Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Dirty Diana 1988 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Another part of me 1988 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Smooth criminal 1988 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Leave me alone 1989 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Liberian girl 1989 - Nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Black or white 1991 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Remember the time 1992 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
In the closet 1992 - Nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Who is it 1992 - Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Jam 1992 - Nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Heal the world 1992 - Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Give in to me 1993 - Nr. 6 in de Radio 2 Top 30
Will you be there 1993 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Gone too soon 1994 - Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Scream 1995 17-06-1995 5 11 met Janet Jackson /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
You are not alone 1995 09-09-1995 3 15 Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Earth song 1995 02-12-1995 4 16 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
They don't care about us 1996 06-04-1996 9 19 Nr. 9 in de Radio 2 Top 30
Why 1996 07-09-1996 19 12 met 3T /
Nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Stranger in Moscow 1996 05-10-1996 26 8 Nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Blood on the dance floor 1997 03-05-1997 11 11 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
HIStory/Ghosts 1997 26-07-1997 17 17 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
You rock my world 2001 20-10-2001 4 9 Nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Cry 2001 08-12-2001 tip2 -
One more chance 2003 06-12-2003 30 3 Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
The girl is mine 2008 2008 16-02-2008 tip20 - met Will.i.am
Wanna be startin' somethin' 2008 2008 23-02-2008 tip15 - met Akon
This is it 2009 - Postuum /
Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Hold my hand 2010 27-11-2010 10 11 met Akon / Postuum /
Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Hollywood tonight 2011 05-03-2011 tip16 - Postuum

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
A brand new day
(als The Wiz Stars / met Diana Ross)
766 714 923 994 1233 1322 1429 1528 1492 1370 1585 1585 1907
Bad - 1310 736 1313 1712 1467 1798 1551 - 1807 439 965 1087
Beat it 242 434 330 455 760 518 637 642 918 639 74 179 252
Ben 256 603 463 743 690 677 737 733 942 732 186 369 466
Billie Jean 173 422 310 313 315 222 239 260 370 266 27 64 96
Black or white - - - - - - - - - - 276 1532 693
Dirty Diana - - - - - - - - - - 303 - 609
Don't stop 'til you get enough - 1549 620 1013 1506 1376 1704 1647 - 1786 523 1170 1165
Earth song 246 - - 561 615 634 780 583 940 692 88 148 152
Gone too soon - - - - - - - - - - 991 - -
Heal the world 365 551 535 963 777 989 1116 1169 1634 1115 250 536 674
Human nature - - - - - - - - - - 525 - 1072
I just can't stop loving you
(met Siedah Garrett)
- - - - - - - - - - 714 - 1484
Leave me alone - - - - - - - - - - 1655 - -
Man in the mirror - - - - - - - - - - 326 1195 197
Off the wall - - - - - - - - - - 1176 - 1751
One day in your life 1075 - 770 - 1830 1665 1910 1962 - 1969 1090 1414 1775
Remember the time - - - - - - - - - - 1322 - -
Rock with you - - - - - - - - - - 1107 1845 1937
Say say say
(met Paul McCartney)
- - - - - - - - - - 1769 - -
Smooth criminal - - - - - - - - - - 137 419 458
Stranger in Moscow - - - - - - - - - - 725 - 1201
The girl is mine
(met Paul McCartney)
1264 - 1692 1836 - 1874 - - - - 1253 - -
The way you make me feel - - - - - - - - - - 534 - 1183
They don't care about us - - - - - - - - - - - - 806
Thriller 81 187 162 239 340 309 408 246 506 324 52 126 144
Wanna be startin' something' - - - - - - - - - - 650 1144 1323
Will you be there - - - - - - - - - - 584 - 1177
You are not alone 821 - - - - - - - - - 565 - 1605

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow