Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Dharma (hindoeïsme)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het hindoeïsme heeft de term Dharma vooral betrekking op het juiste handelen, op de juiste tijd, op de juiste manier en om de juiste redenen volgens de universele wetten van de menselijke natuur wat tot tevredenheid, geluk en voorspoed zal leiden. Dharma omvat zowel de moraal van de mens als het streven naar ethiek, goedheid, rechtvaardigheid en zuiverheid. Voor hindoes houdt dit meestal in dat ze willen leven volgens de gedragsregels zoals die worden voorgeschreven in de Vedas en de Upanishads. Tulsidas, de auteur van de Ramcharitmanas bijvoorbeeld definieert de essentie van dharma als mededogen.

Het hele sociale en spirituele leven van een Hindoe wordt bepaald door de Dharma. Door de wetten van de Dharma te volgen kan een mens tot zelfrealisatie komen. Het ideale leven van de mens wordt samengevat in 10 voorschriften:

 1. onderwerping (aan de schepper)
 2. het vergelden van het kwaad met goed (vergeven)
 3. matigheid (een simpel bestaan leiden)
 4. reinheid (van zowel lichaam als geest)
 5. braafheid (trouw zijn aan je partner)
 6. het beteugelen van de zinnen
 7. kennis van de heilige boeken
 8. kennis van de hoogste ziel
 9. waarheidsliefde (de waarheid vertellen)
 10. beheersing van woede en boosheid

In het hindoeïsme bestaat ook het concept van Manava Dharma

Links

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow