Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Berend Boudewijn Kwis

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Berend Boudewijn Kwis was een Nederlandse spelprogramma dat door de KRO van 1971 tot 1974 op de op Nederlandse televisie werd uitgezonden.

Concept

De eerste aflevering werd uitgezonden op 30 oktober 1971 en de quiz liep in totaal drie seizoenen.

De quiz werd gepresenteerd door Berend Boudewijn en geproduceerd door Jos van der Valk.Het intro begon dan ook altijd met de mededeling: "Jos van der Valk presenteert".

De (onbekende) kandidaten, meestal echtparen, moesten allerlei taal- en behendigheidsspelletjes uitvoeren en werden beoordeeld door een jury, bestaande uit André van Duin, Henri Knap, Rita Corita, Eli Asser, Rinus Ferdinandusse en Mieke Telkamp. Deelnemers konden huishoudelijke apparaten als prijzen winnen, aangekondigd door de stem van Pierre van Ostade. De hoofdprijs was een Berend Boudewijn Kleurentelevisiestoel.De winnaars moesten hun prijs zelf kiezen.Achter 3 gordijntjes met de nummers 1,2 en 3.Achter een gordijntje zat de hoofdprijs en achter de andere 2 gordijntjes een kleinere prijs of flop.Pierre van Ostade kondigde eerst altijd aan wat de kandidaten niet gewonnen hadden en aan het eind van het programma somde hij op wat ze wel allemaal hadden gewonnen.

De Berend Boudewijn Kwis was opvallend vanwege het (voor die tijd) grote prijzenpakket.In de intro werd er gewaag gemaakt van maar liefst "1001" prijzen.

In tegenstelling tot Een van de acht traden er geen artiesten op en werd er anderhalf uur alleen spelletjes gespeeld.

Status

Het spelprogramma had erg hoge kijkcijfers, soms tot 7 miljoen kijkers per aflevering. Ook in Vlaanderen was het erg populair.

De Berend Boudewijn Kwis won in 1973 de Gouden Televizierring. In 1974 won de show ook Humo's Prijs van de Kijker, nog steeds het enige Nederlandse televisieprogramma dat deze prijs in ontvangst mocht nemen.

De Berend Boudewijn Show begin jaren '80 was een vervolg op dit spelprogramma.