Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Crime passionnel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een crime passionnel is een misdrijf, vooral moord (een passionele moord), moordpoging, mishandeling of verkrachting die als motief verliefde jaloezie of liefdesverdriet heeft. De term komt uit het Frans.

De misdaad wordt gepleegd vanuit een plotselinge impuls of plotselinge woede, en niet ’met voorbedachten rade’. Een typisch model van een crime passionnel is een driehoeksverhouding: twee personen zijn verliefd op een derde persoon, en worden jaloers. Een voorbeeld zou kunnen zijn: een echtgenoot of vriend komt thuis en betrapt zijn vrouw (of vriendin) op overspel met iemand anders, vermoordt de bewuste persoon (door schieten, steken, slaan,...) en mogelijk ook zijn eigen vrouw (of vriendin). Zowel mannen als vrouwen plegen crime passionnels.

In de VS wordt door de betreffende rechtbanken een crime passionnel als een tijdelijke uiting van gekte gezien. In sommige landen, zoals Frankrijk, was een crime passionnel (een passionele moord) een geldig argument voor de verdediging in een moordzaak. In de 19e eeuw kregen sommigen die hun echtgenote vermoordden een gevangenisstraf van slechts twee jaar. Dit eindigde in Frankrijk toen de Code Napoléon in de jaren 1970 aangepast werd.

Zie ook