Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Met voorbedachten rade

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met voorbedachten rade of voorbedacht(heid) is een begrip uit het strafrecht. Deze term wordt gebruikt wanneer een persoon, voordat hij of zij een strafbaar feit pleegde, de gelegenheid had om zich over dit strafbaar feit te bezinnen, maar deze vervolgens toch pleegde, wat veelal een opzet aantoont.

Als men bedoelingen heeft iets te doen, zonder dat er sprake is van een strafbaar feit of kwade opzet, spreekt men van doelbewust.

Wetten in diverse landen

Nederland

In het Nederlandse Wetboek van Strafrecht komt het begrip voor bij:

 • aanslagen op bepaalde personen, bijvoorbeeld de echtgenoot van de Koning of de kroonprins. (art. 108, 115, 117)
 • moord (art. 289)
 • mishandeling (art. 301) en zware mishandeling (art. 303).

België

In het Belgische Strafwetboek komt het begrip voor bij:

 • vruchtafdrijving zonder toestemming van de betrokken vrouw (art. 349)
 • moord (art. 394)
 • mishandeling (art. 399, 400, 401)
 • brandstichting met persoonlijke slachtoffers (art. 518).

Suriname

In het Wetboek van Strafrecht van Suriname wordt het begrip gebruikt bij de omschrijving van moord (art. 349).

Moord en doodslag

De 'voorbedachten rade' is een noodzakelijk kenmerk van moord. Als iemand een ander in een opwelling doodt, is er sprake van doodslag en niet van moord.

Achtergrond

De wetgever is bij bepaalde misdrijven van mening geweest dat de dader een zwaardere straf behoort te krijgen als hij zich van tevoren op zijn daad had beraden, dan wanneer hij het feit in een plotselinge opwelling begaat.

In Nederlandse rechtszaken wordt voor 'voorbedachten raad' vaak de vaste uitdrukking "na kalm beraad en rustig overleg" gebruikt. Als iemand bijvoorbeeld tijdens een heftige woordenwisseling een toevallig voorhanden voorwerp pakt en daarmee iemand doodslaat, is het doodslag. Als iemand in die woordenwisseling wegloopt om een wapen op te halen, en dan daarmee iemand doodt, zal de rechter waarschijnlijk moord bewezen achten, omdat de verdachte even de tijd had om er over na te denken, zelfs als dat maar een korte tijd is geweest.

Misdaadromans en films

'Met voorbedachten rade' is ook een titel van diverse misdaadromans:

 • Scottoline Lisa, Met voorbedachten rade, ISBN 9029055782
 • Bonnie MacDougal, Met Voorbedachten Rade, (oorspronkelijke titel: Breach Of Trust, Verschenen in: 1996 Vertaling in het Nederlands: 1997)
 • Moses Isegawa, Met voorbedachten rade, (oorspronkelijke titel: Premeditated Arts)

Films:

Zie ook

 
rel=nofollow