Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

CBS (televisiezender)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

CBS (voormalig voluit Columbia Broadcasting System) is een groot Amerikaans radio- en televisienetwerk. CBS is een van de drie commerciële televisienetwerken die de Amerikaanse markt van televisie domineerden voor de komst van kabeltelevisie. Wat vandaag de dag na allerlei fusies en overnames CBS is geworden werd in 1927 opgericht toen Columbia Records en de New Yorkse talentenjager Arthur Judson samen een radiobedrijf oprichtten genaamd The Columbia Phonograph Broadcasting System. In datzelfde jaar had de joint venture al 47 radiostations in handen.

Geschiedenis

CBS concentreerde zich na oprichting eerst op haar radioactiviteiten. Hoewel radio de belangrijkste activiteit gedurende de Tweede Wereldoorlog bleef ging zij zich vanaf 1939 ook bezighouden met televisieactiviteiten.

De periode tussen 1940 en 1970 waren de hoogtijdagen van CBS. In deze periode kon zij zich het belangrijkste televisie- en radionetwerk van de Verenigde Staten noemen. Vanaf 1970 is deze rol langzaam overgenomen door ABC. Toch is CBS nog steeds een belangrijk netwerk met vele succesvolle activiteiten. Vandaag de dag is CBS in handen van het mediaconglomeraat CBS Corporation, dat in januari 2006 afgesplitst is van Viacom, dat oorspronkelijk is opgericht door CBS als een spin-off. Het huidige CBS wordt beheerd door CBS Broadcasting, Inc. waarbij CBS geen afkorting meer is.

Sinds eind 2005 is CBS ondergebracht bij CBS Corporation, de ene helft van wat vroeger Viacom was. In juni 2005 heeft de directie van Viacom besloten te gaan opsplitsen. Zie voor meer informatie de kop opsplitsing in Viacom en het artikel over CBS Corporation.

CBS is al sinds zijn oprichting de best bekeken Amerikaanse televisiezender.[bron?]

Programmering

Dit is de programmering voor het seizoen 2015-2016.

Drama

Comedy

Reality

Nieuws

Dagprogramma's

Oudere, bekende CBS-producties

Externe links

Sjabloon:Navigatie CBS Corporation

rel=nofollow