Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Universal Music Group

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Universal Music Group is het grootste moederbedrijf van platenlabels ter wereld, met een marktaandeel van 25,5%[3]. Het bedrijf is gevestigd in Santa Monica en New York City en is een onderdeel van het Franse mediaconglomeraat Vivendi SA. Het concern heeft sterren als Aerosmith, Mariah Carey, Eminem en U2 onder contract.

Het bedrijf was oorspronkelijk MCA Music Entertainment (onderdeel van Music Corporation of America (MCA)). In 1995 nam PolyGram, een entertainmentconcern in handen van Philips, "MCA, Inc." over en hernoemde het bedrijf "Universal Studios, Inc." naar het belangrijkste onderdeel van MCA, Universal Studios. Ook MCA Music Entertainment werd hernoemd naar Universal Music Group. In 1998 nam het Canadese Seagram Company PolyGram over van Philips en fuseerde Universal Music Group en PolyGram Music (voornamelijk bekend van Def Jam Recordings). In 2000 fuseerde Seagram met het Franse Vivendi, om Vivendi Universal te worden. In 2004 werden de filmstudio's aangesloten aan de muziekgroep verkocht aan General Electric, waardoor NBC Universal werd gecreëerd. Universal Music blijft tot op de dag van vandaag onderdeel van Vivendi en maakt samen met Sony BMG, EMI Group en Warner Music deel uit van de vier grootste muziekconcerns ter wereld.

Platenlabels

Universal Music Group bezit ook lokale muzieklabels in Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongkong, Hongarije, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland en Turkije.

Noten

  1. º Deutsche Grammophon Gesellschaft wordt in dat jaar opgericht. Het bedrijf wordt later overgenomen door Philips en het muziekbedrijf groeide later uit tot PolyGram
  2. º Decca Records (destijds het moederbedrijf van Universal Studios) en MCA fuseren
  3. º Gemeten in het rapport IFPI: "Market share" (2005).

Externe links

rel=nofollow
rel=nofollow