Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bestek (bouwkunde)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bestek is de volledige omschrijving van een uit te voeren (bouw)werk, inclusief de van toepassing zijnde administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden. Aan het bestek zijn tekeningen gekoppeld, de zogenaamde bestektekeningen die samen met het bestek de basis vormen van het contract tussen opdrachtgever en aannemer.

De gebruikelijke systematiek in de Nederlandse ontwikkeling is de STABU voor de bouw en de RAW systematiek voor de grond-, weg- en waterbouw. De STABU wordt uitgegeven door de Stichting STABU en RAW door de Stichting CROW (beide te Ede).

De branchevereniging voor bestekschrijvers in Nederland is de BNB (Bond van Nederlandse Bestekdeskundigen).

Opbouw

Het bestek bevat als eerste een algemeen deel met de algemene omschrijving, algemene projectgegevens, bepalingen over werkzaamheden van derden, regelingen over de aanbesteding en inschrijving. Vervolgens wordt aangegeven welke voorwaarden en voorschriften van toepassing zijn, bepalingen omtrent verzekeringen, bepalingen over verrekeningen van wijzigingen en meer- en minder werk, bepalingen over tekeningen en berekeningen en regelingen omtrent de arbeidsomstandigheden. Ook allerlei bouwplaatsvoorzieningen komen hierin aan de orde.

Vervolgens wordt het hele object in onderdelen beschreven: welke materialen toegepast moeten worden en van welke kwaliteit. Tot slot worden alle bepalingen die afwijken van de Standaard STABU-bepaling, beschreven. Hier dient de aannemer zich aan te houden.

STABU systematiek

De besteksystemathiek van STABU bestaat uit 88 hoofdstukken. Elk hoofdstuk kent weer diverse paragrafen en subparagrafen. De STABU bevat een algemeen deel voor administratieve bepalingen. Hierin liggen de algemene, administratieve en juridische bepalingen vast. Dit zijn de hoofdstukken 01 t/m 04. De hoofdstukken 05-88 bevatten de standaard technische bepalingen.

Zie ook