Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

CROW

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CROW is een stichting zonder winstoogmerk (not-for-profit) dat zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid. CROW houdt zich daarnaast bezig met aanbesteden en contracteren.

Algemeen

CROW werkt daarbij met externe professionals in werkgroepen uit verschillende vakgebieden, die samen aanbevelingen en richtlijnen opstellen over bijvoorbeeld vormgeving en maatvoering van verkeersinfrastructuur. Deze aanbevelingen en richtlijnen worden voor een groot deel in CROW-publicaties of op diverse websites gepubliceerd.

De CROW-richtlijnen hebben geen wettelijke status. CROW geeft alleen adviezen voor bijvoorbeeld de wegbeheerder. Over het algemeen geldt wel dat een wegbeheerder in Nederland goed moet kunnen motiveren waarom van de richtlijnen is afgeweken.

CROW heeft zijn kennis, ervaring, producten en diensten onderverdeeld in de volgende zes vakgebieden:

  1. Aanbesteden
  2. Contracteren
  3. Infrastructuur
  4. Openbare ruimte
  5. Verkeer en vervoer
  6. Werk en veiligheid

Geschiedenis

In 1987 fuseerden het Studie Centrum Wegenbouw (SCW, 1957), de stichting Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw (RAW, 1972) en het Studiecentrum Verkeerstechniek (SVT) tot het CROW, wat oorspronkelijk een acroniem was voor Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek.

Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) maakt sinds 2009 onderdeel uit van het CROW. Nadat een fusie tussen beide organisaties niet doorging is in 2011 besloten om te blijven samenwerken in een verband.

RAW-systematiek

De RAW-besteksystematiek is een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden voor het samenstellen van bouwcontracten in de grond-, weg- en waterbouwsector (GWW). Het stelsel als geheel – de RAW-systematiek – vormt de basis voor het maken van bestekken volgens een gestandaardiseerde, uniforme methode. De RAW geldt als het belangrijkste standaardbestek in de gww en wordt al ruim dertig jaar toegepast in bouwprojecten in Nederland. De afkorting RAW komt van Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw, een stichting die in 1987 in een fusie is opgegaan in de stichting CROW.

Zie RAW-bestekssystematiek voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

VISI-systematiek

De VISI-systematiek is een open standaard die gebruikt wordt voor digitale communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Externe link