Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Benefietnummer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een benefietnummer is een nummer dat gemaakt wordt om geld op te halen voor een goed doel, meestal na het zich voltrekken van een ramp. Hierbij gaat het voornamelijk om natuurrampen, waarbij grote aantallen mensen getroffen worden. Benefietnummers kunnen echter ook als functie hebben het inzamelen van geld voor stichtingen ter bestrijding van ziekten of maatschappelijke problemen.

Niet alle benefietnummers worden daadwerkelijk gemaakt als benefietnummer. In sommige gevallen wordt een al bestaand nummer aangewend om aandacht te vragen voor een bepaalde gebeurtenis en daarmee verheven tot een benefietnummer. In die zin zijn er dus twee soorten benefietnummers te onderscheiden, het zogenaamde intentionele benefietnummer enerzijds en het incidentele benefietnummer anderzijds. Benefietnummers worden vaak uitgevoerd tijdens zogeheten benefietconcerten, zoals Live 8.

Geschiedenis

Het benefietnummer is historisch gezien voortgekomen uit de christelijke traditie.[bron?] Bijvoorbeeld in Afro-Amerikaanse kerkgemeenschappen werd (en wordt nog steeds) door middel van gospel-zang geld opgehaald voor de eigen kerk.[bron?] Met dit geld werden echter ook vele maatschappelijke projecten voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap opgezet.[bron?] Dit bleek een dusdanig goed concept, dat het in de loop van de twintigste eeuw steeds gebruikelijker werd, om aan te wenden na natuurrampen en dergelijke.

Het wordt beweerd dat de voormalige 'Beatle' George Harrison als eerste dit concept naar de moderne popmuziek industrie heeft gebracht. Hij bracht in 1971 het nummer "Bangla Desh" uit om geld in te zamelen voor de cycloon die in 1970 over toenmalig Oost-Pakistan raasde (nu Bangladesh) en meer dan een half miljoen slachtoffers maakte. Het geld van Harrison's single ging naar Unicef om slachtoffers van deze cycloon te helpen. Veel artiesten volgden Harrison's voorbeeld in de jaren 70 en 80, zoals de 'Bee Gees', Michael Jackson en 'ABBA', tot het in de jaren 90 een gevestigd fenomeen was geworden en steeds vaker grote groepen bekende artiesten meewerkten aan hetzelfde nummer voor een specifieke ramp.

Q2956148 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow