Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Basilius van Caesarea

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Basilius de Grote)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel past in de serie over de
Orthodoxie

Ook bekend als
"Oosters christendom"

Orthodoxie

De belangrijkste concilies
Nicaea I
Constantinopel I
Efeze
Chalcedon
Constantinopel II
Constantinopel III
Nicaea II

Theologie
Athanasius
Basilius de Grote
Johannes Chrysostomus
Efrem de Syriër
Gregorius van Nazianze
Gregorius van Nyssa

Patriarchaten
Constantinopel
Alexandrië
Antiochië
Jeruzalem
Moskou
Servië
Roemenië
Bulgarije
Georgië

Autocefale Kerken
Griekenland
Cyprus
Polen
Albanië
Tsjechië en Slowakije

Tradities
Oriëntaals-Orthodoxe Kerken
Oosters-Orthodoxe Kerk
Syrisch christendom

Liturgie
Alexandrijnse liturgie
Antiocheense liturgie
Byzantijnse liturgie
Chaldeeuwse liturgie
Iconenverering

Personen
Patriarch
Pope
Katholikos

Kerkinterieur
Icoon
Iconostase

Liturgische gewaden
Phelonion
Epitrachelion · Podriaznik
Zona · orarion

Basilius van Caesarea (Caesarea in Cappadocië, ca. 330 – Caesarea, 1 januari 379), die reeds tijdens zijn leven Basilius de Grote werd genoemd (Grieks: Βασίλειος ο Μέγας) was een asceet, bisschop en kerkleraar. Hij, zijn broer Gregorius van Nyssa en zijn beste vriend Gregorius van Nazianze staan samen bekend als de Cappadocische Vaders. Basilius wordt ook de Vader van het Oosterse Monastieke Leven genoemd.

Leven

Basilius werd geboren als tweede van acht kinderen in de welgestelde familie van Basilius de Oudere en Emmelia van Caesarea.

Zijn grootvader was in de tijd van de christenvervolging van keizer Diocletianus als martelaar gestorven.

Hij studeerde in Constantinopel en daarna in Athene. Een van zijn medestudenten was de latere Romeinse keizer Julianus II (bijgenaamd de afvallige). Na zijn studies besloot hij, mogelijk onder invloed van een oudere zus, Makrina, om monnik te worden. Hij onderzocht de kloosterordes in Egypte (de pachomianen) en in Syrië (vermoedelijk messalianen) en stichtte vervolgens zelf een klooster in een eenzame streek in Cappadocië. Nieuw aan zijn kloosterregel was, dat niet enkel gebed, ascese en lichamelijke arbeid in het dagelijkse schema waren opgenomen, maar ook bijbelstudie.

Hoewel hij slechts vijf jaar in dit klooster verbleef, had dit uitwerkingen tot in het heden. De door hem geschreven kloosterregel is nog geldig in de kloosters van de Orthodoxe Kerk. De benedictijnse regel van Benedictus van Nursia is er sterk door beïnvloed.

Herdenking

Hij wordt samen met Gregorius van Nazianze herdacht op 2 januari in de Rooms-Katholieke Kerk, Anglicaanse Kerk en Lutherse Kerk. Op 1 en 30 januari in de Orthodoxe Kerk. Op 15/16 januari in de Koptisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk en op 14 juni bij de traditionele rooms-katholieken, Episcopale Kerk en de Lutherse Kerk.

Enkele van zijn vermeende ruggenwervels worden bewaard als relikwie in Brugge, namelijk drie in de Sint-Salvatorskathedraal en één in de Sint-Basiliuskapel op de Burg (de Heilig Bloedbasiliek).

Externe link

Q44258 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Basil of Caesarea op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow