Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Babbelonië

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Babbelonië was een televisiequiz gepresenteerd door Pim Jacobs, die geassisteerd werd door KLM-stewardess Monique van Haasteren.[bron?] Het programma werd vanaf 1981 tot 1985 tweewekelijks uitgezonden door de AVRO. Babbelonië was zeer populair: kijkcijfers van zeven miljoen in Nederland waren niet uitzonderlijk.[1]

Links van de presentator zat het vaste panel van Babbelonië, dat bestond uit Willem Duys, Lous Haasdijk en Jos Brink. (Brink werd voor de laatste seizoenen van het programma vervangen door Jan Blaaser.) Rechts van de presentator zaten de spelers. In eerste instantie was het de bedoeling hiervoor kandidaten te nemen die zich konden aanmelden en zo ook een prijs konden winnen, maar uiteindelijk werd gekozen voor bekende Nederlanders; voor iedere aflevering waren dat weer anderen.

Het programma werd niet altijd in de AVRO-studio opgenomen, maar ook vaak op locatie. Het team trok dan het land in en nam het programma op in bijvoorbeeld een theater.

Het doel van het spel was het woord te raden dat door een panellid op een cryptische manier werd omschreven. Soms waren deze omschrijvingen weleens dubbelzinnig en hadden ze een seksuele ondertoon. Als men er niet uitkwam, werd een voorwerp getoond dat iets met het onderwerp te maken had.

In 1981 ging de oudejaarsconference van Wim Kan niet door, nadat hij in conflict was gekomen met de uitzendende VARA. De AVRO nam toen snel een extra lange aflevering van Babbelonië op om deze op Oudejaarsavond uit te zenden.

Veel later, aan het begin van de jaren negentig, kwam de quiz Wie ben ik? op de televisie bij RTL 4, dat zeer sterk op Babbelonië leek. De twee bedenkers, Jan Meulendijks en Bart Schuil (die nog meer televisiequizzen hadden bedacht), waren hier boos over, maar ondernamen verder geen juridische stappen tegen de makers van dit programma.

Bronnen, noten en/of referenties

Bron
  1. º "Lous Haasdijk: journaallezeres en panellid", deondernemer.nl, 5 januari 2010
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow