Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Aren lezen aan de Gete

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het boek Aren lezen aan de Gete is een geschiedkundig en toeristisch boek over Tienen door de plaatsnaamkundige dr. fil. Paul Kempeneers.

Het werd in 1975 uitgegeven naar aanleiding van het 30-jarige bestaan van de streekkrant Publipers.

Aren lezen

Vóór de oorlog hadden de mensen nog de gewoonte om na het afpikken van het graan de overgebleven aren te gaan oprapen of lezen.

Inhoud

Het boek beschrijft het verleden van Tienen, doet de "toer" van de vesten, bespreekt de taaltoestand in Tienen en is geïllustreerd met leesteksten over het stadspark, de Viandra, de piepelboom.

Extract

Wat stak er in de tommen van Grimde?

De Gallo-Romeinse tumuli of tommen van Grimde hebben niet alleen de Tienenaars geboeid; bijna elk handboek voor geschiedenis geeft een afbeelding van deze vermaarde grafheuvels.

In 1340 wordt er melding van gemaakt in de boeken van de Tiensche Armentafel (Archief Tienen): retro Tumbas de Thenis; en circa 1700 lezen we in het Cijnsboek ons gen. heeren shertogen van Brabant (Archief Tienen, S.K. nr. 10): twe daechmalen laents gelegen bij de Tommen van Thienen tegenover de gemeyn straete leyende van Thienen naer Goetsenhoeven.

Gelukkig staan deze tommen er nog; anders verging het met de grafheuvels van Avendoren...

Externe link

Aren lezen aan de Gete

Q2182399 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow