Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Antonia van Württemberg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Antonia van Württemberg (Stuttgart, 24 maart 16131 oktober 1679) was een prinses van Württemberg, letterkundige, kunstmecenas en christelijk kabbaliste.

Zij was de tweede dochter van hertog Johan Frederik van Württemberg en Barbara Sophia van Brandenburg.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog waren vele kerken geplunderd en werden de kerkschatten geroofd. Antonia nam zich voor om verschillende kerken door schenkingen opnieuw te voorzien van kerksieraden. Zij werd geroemd om haar mildheid, haar vroomheid en haar geleerdheid en kreeg de bijnaam geleerde prinses Antonia. Haar tijdgenoten noemden haar de Minerva van Württemberg. Samen met haar zusters Anna Johanna en Sybilla wijdde zij zich aan de kunsten en wetenschappen.

Antonia was bevriend met de pre-piëtistische evangelisch-lutherse theoloog Johann Valentin Andreae, de auteur van Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459, en later met Philipp Jacob Spener, de stichter van de vroomheidsbeweging van het piëtisme. Zij had een bijzondere voorliefde voor de van oorsprong joodse kabbala. Antonia bleef haar hele leven ongehuwd.

Antonia van Württemberg was de schenkster van de zogeheten Kabbalistische Lehrtafel (’kaballistische onderwijsbord’), een triptiek vol kabbalistische symboliek in de kerk van Bad Teinach-Zavelstein.

Q74956 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow