Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Piëtisme

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het piëtisme was een hervormingsbeweging in de 17e en 18e eeuw, die ontstond als reactie op tegen die tijd verstarde protestantisme. In eerste instantie ontstond het in de omgeving van het lutheranisme.

De beweging streefde naar meer oprechte vroomheid (godvruchtigheid) door de levensveranderende boodsschap van het christendom, en naar een praktisch christelijk leven. Het stelde zich tot doel de onvolledig gebleven Reformatie te voleindigen of aan te vullen met een persoonlijke hervorming of reformatie van het leven. Het bekritiseerde dat de Reformatie verzand was in instituten en dogmatiek en riep op tot een levend geloof.

Een centrale rol in het piëtisme was Bijbelstudie, zowel persoonlijk als in studiegroepen. De Bijbel diende de basis te vormen voor het geloof en voor de levensoriëntering.

Een grote invloed op het piëtisme was afkomstige van het Engelse puritanisme, door de verspreiding van boeken en theologische verhandelingen. Ook de Nadere Reformatie in de Nederlanden had een invloed op de ontwikkeling van het piëtisme, vooral het gereformeerde vorm van het piëtisme, omdat de gereformeerde/hervormde kerken in Duitse streken intensieve banden hadden met hun zustergemeenten in de Lage Landen.

Het piëtisme beïnvloedde bewegingen en ideologieën zoals het methodisme en de Moravische broeders.