Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Anton Blok (antropoloog)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Anton Blok (1935)[1] is een Nederlandse antropoloog, die naam maakte vanwege zijn onderzoek naar geweld, criminaliteit en cultuur in de rurale Mediterrane wereld. Blok verrichtte veldwerk op Sicilië naar de maffia en archiefonderzoek naar de bokkenrijders in Limburg. Hij was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen (1974-1986) en de Universiteit van Amsterdam. Hij was visiting professor in Ann Arbor, Michigan (1972-1973) en de University of California (1988).

Tot zijn bekendste werken behoort The Mafia of a Sicilian village, 1860-1960. A study of violent peasant entrepreneurs[bron?] (1974) en diverse artikelen over banditisme en eer en geweld. Blok maakte in de jaren zestig deel uit van de eerste generatie antropologen die in Europa op veldwerk ging.[bron?] Tevens was hij pionier in de historiserende antropologie.[bron?] Blok was een vroege maar kritische vertegenwoordiger van de sociologie van Norbert Elias. Later verschoof zijn aandacht naar symboliek en classificaties.

In 2013 verscheen De vernieuwers, waarin Blok analyseert wat 90 wetenschappers en kunstenaars uit de periode 1500-2000 bracht tot hun prestaties.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow