Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Amazoneregenwoud

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Amazoneregenwoud is een uitgestrekt regenwoudgebied en riviersysteem dat voornamelijk gelegen is in Zuid-Amerika. Het staat bekend als het grootste regenwoud ter wereld en herbergt een ongeëvenaarde biodiversiteit. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de Amazone:

Geografie

De Amazone strekt zich uit over negen landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. Het regenwoud beslaat een oppervlakte van ongeveer 5,5 miljoen vierkante kilometer en wordt doorkruist door de machtige Amazone-rivier, de op een na langste rivier ter wereld.

Biodiversiteit

De Amazone herbergt een ongelooflijke diversiteit aan planten, dieren en micro-organismen. Het regenwoud wordt beschouwd als een van de rijkste ecosystemen op aarde, met talloze soorten die nog niet eens zijn ontdekt. Het is de thuisbasis van iconische soorten zoals de jaguar, luiaard, ara's en de roze dolfijn.

Inheemse Bevolking

De Amazone herbergt ook een diverse groep inheemse volkeren die al eeuwenlang in harmonie met de natuur leven. Deze gemeenschappen hebben een diepgaande kennis van de flora en fauna van de regio en spelen een cruciale rol bij het behoud van de biodiversiteit.

Milieubedreigingen

Ondanks zijn ecologische waarde wordt de Amazone geconfronteerd met ernstige bedreigingen, waaronder ontbossing, mijnbouw, landbouwuitbreiding en klimaatverandering. Ontbossing, voornamelijk als gevolg van houtkap en de conversie van land voor landbouw, is een van de grootste zorgen en heeft verstrekkende gevolgen voor zowel de lokale ecosystemen als het mondiale klimaat.

Rol in het Klimaatsysteem

De Amazone fungeert als een cruciale koolstofput, waardoor het een belangrijke rol speelt in de regulering van het mondiale klimaat. Het regenwoud absorbeert grote hoeveelheden kooldioxide en geeft zuurstof vrij, waardoor het een essentiële component is in de strijd tegen klimaatverandering.

Conservatie-inspanningen

Internationale en lokale organisaties werken samen om de Amazone te behouden en duurzaam beheer te bevorderen. Dit omvat het opzetten van beschermde gebieden, het ondersteunen van inheemse gemeenschappen en het ontwikkelen van strategieën om ontbossing tegen te gaan.

De Amazone blijft een cruciale focus voor wereldwijde milieubescherming en duurzame ontwikkeling, en de inspanningen om dit unieke ecosysteem te behouden hebben wereldwijde implicaties voor het behoud van biodiversiteit en klimaatstabiliteit.