Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Amazone (rivier)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Amazone, gelegen in Zuid-Amerika, is de op een na langste rivier ter wereld na de Nijl en de langste in termen van debiet. Het riviersysteem omvat een uitgebreid netwerk van zijrivieren en is de levensader van het Amazoneregenwoud, het grootste tropische regenwoud op aarde.

Geografie

De Amazone stroomt door Zuid-Amerika en doorkruist drie landen, met een lengte van ongeveer 7.062 kilometer is het een van de meest indrukwekkende natuurlijke kenmerken op aarde.

Debiet en Stroomgebied

De Amazone heeft het grootste debiet van alle rivieren ter wereld. Het draagt een ongelooflijke hoeveelheid water, met piekdebieten die kunnen oplopen tot 300.000 kubieke meter per seconde. Het stroomgebied van de Amazone beslaat negen landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana op een oppervlakte van meer dan 7 miljoen vierkante kilometer.

Biodiversiteit

De rivier en zijn zijrivieren herbergen een ongekende biodiversiteit. De wateren van de Amazone zijn de thuisbasis van duizenden vissoorten, waaronder piranha's, meervallen en de beroemde Amazonedolfijn. De oevers van de rivier bieden ook een leefgebied voor een divers scala aan planten- en diersoorten.

Navigatie

De Amazone is van oudsher een belangrijke transportroute in de regio. Het wordt gebruikt voor vrachtvervoer, passagiersvervoer en lokale handel. De rivier en zijn zijrivieren zijn echter vaak moeilijk bevaarbaar vanwege talrijke watervallen en stroomversnellingen.

Klimaatinvloed

Het water van de Amazone heeft aanzienlijke invloed op het lokale klimaat en wereldwijde klimaatsystemen. De verdamping van water uit de rivier draagt bij aan de vochtigheid van het Amazone-regenwoud en heeft invloed op neerslagpatronen over grote delen van Zuid-Amerika.

Milieubedreigingen

De Amazone en het omliggende regenwoud worden geconfronteerd met bedreigingen zoals ontbossing, mijnbouw, en landbouwuitbreiding. Deze activiteiten hebben directe gevolgen voor de waterkwaliteit en biodiversiteit van de rivier.

De Amazonerivier is niet alleen van ecologisch belang, maar het speelt ook een essentiële rol in het mondiale ecosysteem en heeft aanzienlijke culturele, economische en ecologische betekenis voor de regio. Het behoud van de Amazone en het omliggende regenwoud is van vitaal belang voor de gezondheid van onze planeet.