Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

All Stars (televisieserie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

All Stars is de titel van een Nederlandse televisie komedie-dramaserie die van 1999 tot aan 2001 door de VARA en M&B FILM3 BV werd geproduceerd. De serie werd gemaakt naar aanleiding van de film All Stars uit 1997 van Jean van de Velde. De serie werd gedeeltelijk ook geregisseerd door Van de Velde.

De serie gaat over een van de lagere elftallen van de voetbalvereniging Swift Boys, dat al sinds hun vroegere jeugd elke zondag op het voetbalveld staat. Elke aflevering werd ingeleid met het nummer "Groen als gras".

De aflevering "Alle Menschen werden Brüder", tevens de pilotaflevering van de serie, werd onderscheiden met een Emmy Award in 2000 en won het eerste seizoen van de serie datzelfde jaar tijdens het 40e Gouden Roos Festival de Zilveren Roos en de Persprijs.[1] In 2002 werd de serie wederom genomineerd voor een Emmy Award. In België verscheen, net als van de film, een remake onder de titel Team Spirit (2003, 2005). In 2006 volgde Duitsland met Freunde für immer - Das Leben ist rund. Ook is er een Italiaanse variant.

Achtergrond

Bij de eerste plannen om een televisieserie van de film te maken wordt de commerciële zender Veronica benaderd, die ook de Familie Flodder naar de televisie bracht. De VARA geeft echter aan dat zij naast de film ook de serie willen produceren. Eindredacteur van de omroep Robert Kievit zegt in een brief aan Vera Keur (voorzitter VARA): 'Natuurlijk zal de televisieserie op een aantal fronten anders zijn dan de film: verhalen met een korte spanningsboog, een hoger tempo, thema's die de serie VARA maken.' Hij houdt als eindredacteur ook het perspectief van de VARA-kijker in de gaten. Toch zijn de reacties van de jongens, op bijvoorbeeld asielzoekers of homoseksualiteit volgens scenarioschrijven Robert Alberdingk Thijm niet direct VARA-fähig. 'Ze zijn niet zoals het hoort, maar zoals de meeste mensen heimelijk denken.'[2]

Voor de televisieserie wordt Danny de Munk als aanvoerder Bram vervangen door Roeland Fernhout omdat Van de Velde hem geen zekerheid kan bieden over zijn contract in verband met de musicalverplichtingen van De Munk.[3] Dat hij niet meedeed had dan ook niet te maken met angst voor zijn imago. 'We moesten in september (1998) een pilot maken ("Alle Menschen werden Brüder"), in december (1998) zou de VARA beslissen, en dan moest de serie in juni (1999) worden gedraaid. Danny was bezig met grote dingen, en wilde de garantie dat het door zou gaan, of dat we zouden betalen als we niet draaiden. Die garantie konden we niet geven.'[4] Ellen ten Damme, Daphne Deckers en Hans Dagelet keren ook niet terug. Jack Wouterse wordt toegevoegd aan de cast als de Voorzitter en Dijn Blom als Kayleigh, de nieuwe vriendin van Johhny en tevens barvrouw van de club. De rest van de cast uit de film blijft ongewijzigd. In de loop van het seizoen zal ook Cas Jansen als Nemo, de broer van Hero (Antonie Kamerling) zijn debuut maken (afl. "PVCDW uit, altijd lastig") omdat Kamerling maar een half seizoen mee zal doen. De opnamen van het eerste seizoen duren drie maanden. De eerste uitzending is op 10 september 1999. In de laatste aflevering "Van jonge heren..." verschijnt Lieneke le Roux als Maartje, de vrouw van Peter (Kasper van Kooten), die in de twee daarop volgende seizoenen een vaste bijrol krijgt. Chris Zegers is twee afleveringen te zien als Philip, de vriend van Bram. Danny Blind heeft een gastrol in de aflevering "Ben nie blind".

Op 3 november 2000 is er een speciale uitzending, "All Stars vs VARA Stars", in verband met het 75-jarig bestaan van de VARA. Deze uitzending werd in 2006 niet opgenomen in de 3-delige dvd reeks. Deze aflevering staat echter wel op dvd Dosis Humor 2 van de VARA uit 2008. Ook de reguliere aflevering "R.E.S.P.E.C.T" is niet opgenomen in de 3-delige dvd-reeks. In deze aflevering proberen de jongens naar de finale te gaan van het EK voetbal in de Amsterdam ArenA, maar ze kunnen niet aan kaarten komen, terwijl de vrouwen kaarten hebben gewonnen bij het maandverband.

Seizoen 2 en 3

Vanaf 6 december 2000 wordt het tweede seizoen uitgezonden. In het tweede seizoen komt er vervanging in de cast. Daniël Boissevain wordt vervangen door Kees Boot en Roeland Fernhout door Dirk Zeelenberg nadat ze geen heil zien in nog een seizoen. Boissevain wegens zijn rol in de televisieserie Luifel & Luifel en Fernhout wegens zijn rol in de film Baby Blue. Ook Thomas Acda wil stoppen, wegens tijdgebrek door Acda en de Munnik, en zijn personage Willem overlijdt in de eerste aflevering van het seizoen, "Over mijn lijk". Hij keert echter nog twee keer terug als "geest", in de afleveringen "Engel op de lat" en "De geur van kampioenen". In de laatstgenoemde aflevering speelt ook volkszanger André Hazes mee. Ook Dijn Blom stopt met haar rol als Kayleigh en zij wordt in de eerste aflevering vervangen door Lisa Portengen. Hierna verschijnt het personage niet meer in beeld. Katja Schuurman komt de cast versterken als barvrouw Nadja. Antonie Kamerling is slechts te zien in de eerste drie afleveringen en de laatste aflevering door zijn opnames voor de film Ik ook van jou.

Op 25 september 2001 start het derde en tevens laatste seizoen. Frank Lammers voegt zich bij de cast als de Brabantse rij-instructeur Berrie. In het vorige seizoen in de aflevering "Oost West as Best" speelt hij al een bijrol als bewaker van het Philips Stadion. Lucretia van der Vloot is niet meer te zien als Anja, de weduwe van Willem. Johnny de Mol speelt vanaf de tiende aflevering van dat seizoen getiteld "Big Soccer" mee als Henri, de vriend van Bram. Antonie Kamerling is alleen in de aflevering "Goddelijke gemeenschap" te zien, de enige aflevering waar Peter Paul Muller als Mark niet in te zien is. Thomas Acda keert terug als Willem in de aflevering "Oud zaad" door middel van flashbacks. In de laatste aflevering "Samen is niet alleen" keert oudgediende Daphne Deckers terug die in de film Claire vertolkt. In deze aflevering heeft Willeke Alberti een gastrol. De laatste aflevering wordt uitgezonden op 18 december 2001.

Reünie

Op nieuwjaarsnacht 2008 is de kantine waarin All Stars is opgenomen afgebrand.[5] Daarom was All Stars op 18 mei 2008 weer even terug met een deel van de televisieserie cast om mee te doen aan een benefietwedstrijd/fandag voor een nieuwe kantine van de Durgerdamse voetbalclub DRC. De acteurs die aanwezig waren zijn Roeland Fernhout, Thomas Acda, Kasper van Kooten, Peter Paul Muller, Daniël Boissevain, Kees Boot, Antonie Kamerling, Cas Jansen, Katja Schuurman, Jack Wouterse en Isa Hoes. Enkele dagen later werd er gesproken over misschien een nieuw televisieseizoen. Op 2 juli 2008 bevestigt producent Rolf Koot dat er een tweede All Stars-film komt. Op 2 september 2009 maakte Jean van de Velde bekend in RTL Boulevard dat de titel van de vervolgfilm Old Stars zal zijn.

Ook op 22 mei 2010 kwam een aantal acteurs in het openbaar bijeen in het Olympisch Stadion te Amsterdam om een wedstrijd te spelen. Dit waren Kasper van Kooten, Thomas Acda, Kees Boot, Frank Lammers, Antonie Kamerling en regisseur Jean van de Velde.

Op 23 augustus 2010 werd bekend dat de eerste palen van de nieuwe kantine worden geslagen. Begin 2011 was de nieuwe kantine gebouwd.[6]

Afleveringen

De twee afleveringen R.E.S.P.E.C.T. (26 november 1999) en All Stars vs VARA Stars (3 november 2000) ontbreken op de driedelige dvd-uitgave.

Zie Lijst van afleveringen van All Stars voor een volledige lijst van afleveringen

Hoofdpersonages

Opmerking: In de televisieserie worden Bram, Mark en Hero met een andere achternaam aangesproken dan in de twee films.

In de speelfilm werd deze rol nog gespeeld door Danny de Munk. Bram is de aanvoerder van het team en belt iedere week iedereen om te zeggen wanneer en hoe laat ze spelen moeten. Bram, advocaat van beroep, is homoseksueel, en lijkt er niet in te slagen om een vaste vriend te vinden. Die vindt hij uiteindelijk in het laatste seizoen toch. Het komt zelfs tot een huwelijk. Opmerking: In de twee films heet Bram niet Roodt maar Van Megen. In de eerste film is Bram geen advocaat maar hotel-inkoper. In de tweede film wordt het karakter weer gespeeld door Danny de Munk en heeft hij wel rechten gestudeerd.

Johnny is werkloos, maar zijn vriendin Kayleigh staat achter de bar bij de club. Aan het begin van seizoen 2 blijkt echter dat de relatie is stukgelopen en wordt Kayleigh niet meer teruggezien. Johnny komt ruw over en is onbeschoft tegen zijn vrienden: Willem noemt hij bijvoorbeeld een vieze vetzak, en op de uitnodiging voor Brams huwelijk reageert hij met afschuw. Toch kan hij moeilijk zonder zijn vrienden en ondanks dat hij soms lomp en oversekst overkomt, blijft hij Kayleigh erg missen.

Paul is geboren in Heerhugowaard en is van Antilliaanse afkomst. Hij werkt bij de televisie. Veel verder dan belspelletjes en reclamespotjes komt hij niet, maar desondanks verwacht hij dat mensen hem herkennen.

Peter wordt, aangezien hij er een jaar later bij kwam dan de anderen, vaak een beetje als een oen behandeld. Hij is getrouwd met Maartje, die vele jaren ouder is dan hij. Op dat punt plagen zijn teamgenoten hem dan ook weleens. Na het overlijden van Willem neemt hij diens positie als keeper over. De F in zijn naam staat voor Franciscus.

Mark is de spits van het team. Met zijn vriendin Roos heeft hij het ene probleem na het andere. Ook na hun eerste kind en hun huwelijk verbetert de toestand niet. Het huwelijk dreigt af en toe bijna op de klippen te lopen, waar Mark nogal onder lijdt. Opmerking: In de twee films heet Mark niet Van der Wesseling maar Van Buren. In "Shampoo voor een proefkonijn" wordt hij aangesproken met De Bruin als achternaam.

Nemo is de broer van Hero en kwam die in eerste instantie vervangen toen Hero naar India ging. Daarna is hij gebleven. Hij lijkt enigszins op Hero. Zodra hij de kans krijgt, steekt hij een joint op. Uiteindelijk vliegt zijn huis de lucht in, waarna hij bij Johnny blijft wonen. Nemo schiet de beslissende penalty in de kampioensmatch tegen de Poldervogels binnen op z'n Panenka's. Cas Jansen is in de film All Stars (1997) enkele seconden te zien als het karakter Paul op de set van GTST loopt waarin Jansen destijds speelde. Opmerking: In de tweede film is Nemo zijn achternaam, net als die van zijn broer Hero, Van Loen.

Willem is de keeper van het team en werkt in zijn eigen tuincentrum. In de eerste aflevering van seizoen 2 getiteld "Over mijn lijk" overlijdt hij onverwachts, waarna Bram zich inzet voor een begrafenis en samen met Willems weduwe alles op orde stelt bij de familie. Bram ontdekt dat Willem hem zelfs als zijn beste vriend beschouwde. Acda kwam hierna nog een aantal keer terug in de vorm van flashbacks en als "geest" (afl. "Engel op de lat", "De geur van kampioenen" en "Oud zaad").

Berrie komt uit Noord-Brabant, en is Nemo's autorijleraar. Als hij een keer als invaller komt meedoen bij de Swiftboys bevalt het hem zo, dat hij lid blijft. Hij heeft nogal de gewoonte om op jonge vrouwelijke leerlingen precies zo in te praten dat ze helemaal hoteldebotel raken, zodat hij ze versieren kan. Hij doet pas vanaf seizoen 3 mee. Frank Lammers had ook al een gastrol als portier van PSV in aflevering 4 van seizoen 2 "Oost west As best".

Hero is veel diepzinniger en vredelievender dan de rest. In seizoen 1 is hij slechts 8 afleveringen aanwezig omdat hij naar India op reis gaat. In seizoen 2 zien we hem alleen in de eerste 3 afleveringen rond de dood van Willem en in de laatste aflevering als ze kampioen worden, in seizoen 3 gaan de Swiftboys naar hem op zoek, waarna ze ontdekken dat hij bij een vreemde sekte terechtgekomen is. Opmerking: In de twee films heet Hero niet Van Dijk maar Van Loen.

Vaste bijrollen

  • Voorzitter - Jack Wouterse (29 afl.), de altijd ietwat norse clubvoorzitter. Zijn naam wordt onthuld in de aflevering "Fluitvader" (seizoen 2); Joop van Riethoven. Ook blijkt in de aflevering "Blinde homo" hij een blinde homo als zoon te hebben, verwekt bij een prostituee.
  • Roos - Isa Hoes (29 afl.), de vrouw van Mark. Krijgt een kind in de eerste aflevering, hun verhouding wordt er daarna niet beter op. Houdt er nogal van om te dreigen met in relatietherapie te gaan wanneer Mark niet meewerkt.
  • Nadja - Katja Schuurman (18 afl., seizoen 2 en 3), barvrouw en nichtje van de voorzitter. Wordt gezien als lustobject door de voetballers en meerderen zouden haar graag een keer mee naar huis nemen. Uiteindelijk lukt Berrie dit, mede dankzij zijn kennis van vrouwen doordat hij met 7 zussen is opgegroeid.
  • Anja - Lucretia van der Vloot (11 afl., seizoen 1 en 2), de vrouw van Willem. Heeft vaak ruzie met Willem en wordt door Willem eigenlijk alleen maar gezien als last.
  • Maartje - Lieneke le Roux (10 afl.), de vrouw van Peter. Is de oudste van alle spelersvrouwen en wordt in de aflevering "Van jonge heren" zelfs aangezien als moeder van Peter gezien door Roos. Heeft Peter via internet ontmoet, mede dankzij hun gemeenschappelijke hobby, condooms verzamelen.
  • Kayleigh - Dijn Blom (6 afl., seizoen 1), Lisa Portengen (1 afl., seizoen 2), barvrouw en de vriendin van Johnny in seizoen 1.
  • Poldervogel - Mike Meijer (5 afl.)
  • Poldervogel - Dimme Treurniet (2 afl.)
  • Philip - Chris Zegers (2 afl.), de vriend van Bram in seizoen 1.
  • Ben - Tjebbo Gerritsma (3 afl.), de vriend van Bram in seizoen 2.
  • Henri - Johnny de Mol (3 afl.), de vriend van Bram in seizoen 3.
  • Dochters Willem - Shannen & Joan Royé

Gastoptredens

Herhaling

De afleveringen zijn al een aantal keren herhaald. Zo werden seizoen 2 en 3 opnieuw uitgezonden van 9 juni tot 14 juli 2006 en later seizoen 1, 2 en 3 van 19 mei tot 26 juli 2008 (inclusief aflevering 11 "R.E.S.P.E.C.T" uit seizoen 1). Ook in 2002, 2004 en 2016 werd de serie herhaald.

Muziek

Elke aflevering werd ingeleid met het nummer "Groen als gras" van Kasper van Kooten/Acda en De Munnik. In de langere versie van het nummer zingen de acteurs van het eerste seizoen mee.

Trivia

Hoofdrolspelers Peter Paul Muller, Frank Lammers, Cas Jansen, Roeland Fernhout en Kees Boot speelden later in 2004 gezamenlijk in de Nederlandse film De dominee.

Externe link

Noten

rel=nofollow