Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ale S. van Zandbergen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ale Sietse van Zandbergen (Oosterlittens, 29 juni 1956) is een Nederlandse schrijver, die in het Fries publiceert.

Leven en werk

Ale van Zandbergen groeide op in Oosterlittens (Fries: Easterlittens). Momenteel is hij leraar wiskunde aan het RSG Magister Alvinus in Sneek.

Van 1979 tot 1986 leverde Van Zandbergen regelmatig bijdragen aan Friese periodieken, vooral De Strikel, het ‘maandblad voor Fryslân’, waarvan hij vanaf 1984 drie jaar redactielid was. Veel later begon hij aan de roman Littenser Merke, waarmee hij in 2013 debuteerde. Dit is een coming of age-roman over Liuwe Bosgra, een dorpsjongen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Een tweede verhaallijn speelt in 1831, over de dorpsdominee Laurman, een Verlichtingsdenker met geloofstwijfel die het hoofd moet bieden aan de groeiende ‘dweperij’, voorbode van de Afscheiding van 1834.

In 2014 kreeg de schrijver voor dit boek zowel de Rink van der Veldepriis voor het beste Friese prozaboek als de Douwe Tammingapriis voor het beste debuut. Het kwam ook op de shortlist voor de Gysbert Japicxpriis 2015. De roman werd opgenomen in de brochure 10 books from Holland van het Nederlands Letterenfonds voor de Frankfurter Buchmesse 2014.

Externe links


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Q18093807 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow