Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alan Lomax

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Alan Lomax.jpg
Alan Lomax op het Mountain Music Festival, Asheville, NC, USA

Alan Lomax (Austin (Texas), 31 januari 1915Safety Harbor (Florida), 19 juli 2002) was een belangrijke Amerikaanse folklorist en musicoloog. Hij was één van de grootste verzamelaars van volksmuziek van de 20e eeuw; en bracht duizenden liederen bijeen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, West-Indië, Italië, en Spanje. Lomax was de zoon van musicoloog en folklorist John Lomax, waarmee hij zijn loopbaan begon met het opnemen van liederen bij gevangenen in Texas, Louisiana, en Mississippi. Hij bezocht The Choate School in Wallingford Center, Connecticut en ging daarna filosofie studeren aan de University of Texas in Austin. Lomax werkte met zijn vader aan het Archive of Folk Culture, een collectie van meer dan tien duizend opnames van het Archive of American Folk Song en the Library of Congress.

Hij interviewde veel muzikanten waaronder Woody Guthrie, Leadbelly, Muddy Waters, Jelly Roll Morton, en Jeannie Robertson, produceerde radio shows, had een vast televisie-programma, en speelde een belangrijke rol bij de vernieuwing van de American folk en British folk rond de jaren 1950. Hij nam in 1951 Ierse traditionele liederen op in het Engels en Gaelic van Elizabeth Cronin.

In 1944 nam Alan Lomax deel aan een Ballad opera genaamd The Martins and the Coys. Het werd opgenomen door de BBC en CBS met bijdragen van Burl Ives, Woody Guthrie en Pete Seeger. In Engeland had hij als trouwe aanhanger de Engelse verzamelaar van liederen de zanger Ewan MacColl.

Lomax won de National Book Critics Circle Award en de Ralph J. Gleason Music Book Award in 1993 voor zijn boek The Land Where the Blues Began, het verhaal van de geschiedenis van de Blues. Lomax ontving ook de postume Grammy Trustees Award voor zijn levenswerk in 2003.

Trivia

  • De Amerikaanse muzikant Moby gebruikte voor zijn album Play uit 1999 samples van Alan Lomax.

Bibliografie

  • Selected Writings 1934-1997 (2003)
  • The Land Where The Blues Began (1993)
  • Mister Jelly Roll: The Fortunes of Jelly Roll Morton, New Orleans Creole and "Inventor of Jazz" (1973)
  • Our Singing Country: Folk Songs and Ballads
  • Penguin Book of American Folk Songs (1968)

Zie ook