Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Woensdag

Uit Wikisage
Versie door Zwmacoaan (overleg | bijdragen) op 28 feb 2019 om 16:41 (Leesbaarheid)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige film, zie Woensdag (film).
Dagen van de week
MaandagDinsdagWoensdagDonderdag
VrijdagZaterdagZondag
WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek woensdag

Woensdag is de Nederlandse naam voor een van de zeven dagen van de week. Deze dag volgt na de dinsdag en wordt gevolgd door de donderdag.

De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Dit werd gekozen als het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius. (Ook de planeet Mercurius dankt hieraan zijn naam.) Gedurende de Romeinse periode werd de god Wodan gezien als de Germaanse versie van Mercurius. In klassiek Grieks gold dit als de dag van Hermes (ἡμέρα Ἑρμοῦ); in hedendaags Grieks is dit de vierde dag (Τετάρτη, tetárti).

In het Duits werd de verwijzing naar de naam van de Germaanse hoofdgod in de tiende eeuw vervangen door een nieuwe naam voor deze dag. Deze werd in het Oud-Hoogduits geschreven als mittiwehha, en luidt in hedendaags Duits Mittwoch: midweek. Dit patroon wordt ook gevolgd in de meeste Slavische talen, waar de naam voor woensdag dikwijls afgeleid is van het woord voor ’midden’. (Bulgaars сряда sryada, Kroatisch srijeda, Tsjechisch středa, Macedonisch среда sreda, Pools środa, Russisch среда sredá, Servisch среда/sreda of cриједа/srijeda, Slovaaks streda, Sloveens sreda, Oekraïens середа sereda). De Finse naam Keskiviikko en de IJslandse naam Miðvikudagur betekenen ’midden van de week’, en ook de Faroese name Mikudagur betekent ’midweekdag’.

In het volksgeloof gold de woensdag als een ongeluksdag. Volgens de orthodoxe kerk was het op een woensdag dat Judas Iskariot overeenkwam om Jezus Christus voor geld te verraden. De woensdag is daarom in de orthodoxe kerk een vastendag, net als de vrijdag.

Woensdagmiddag

Veel basisscholen in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij. Alleen in de topsportscholen wordt deze tijd gebruikt voor extra training. In Nederland verschilt dat per school en per klas.

De kinderen kunnen dan spelen, of een sport beoefenen. Tot het einde van de jaren ’80, een tijd waarin er in Nederland en Vlaanderen nog geen commerciële televisie bestond, werden er op woensdagmiddagen extra veel kinderprogramma’s uitgezonden.

Speciale woensdagen

  • Aswoensdag: valt op de zevende woensdag voor Pasen, het is de dag na Carnaval en het begin van de rooms-katholieke vastentijd.
  • Kerstwoensdag: woensdag die valt op Kerstavond of op Kerstdag of eerste woensdag na Kerstdag (nooit 31 december!)
  • Zwarte woensdag: terugtrekking pond uit ERM 1992

Varia

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Wednesday op Wikimedia Commons.

rel=nofollow