Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vorst (heerser)

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 15 okt 2009 om 05:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vorst is de algemene aanduiding voor een monarch. De term stamt van het Middelnederlandse vorste (voorste, eerste), een vertaling van het Latijnse princeps, van welk woord prins is afgeleid.

In engere zin is de vorst het staatshoofd van een vorstendom (als zodanig met name in de Romaanse landen ook prins genoemd), in rang tussen hertog en graaf. In de Duitse landen was Fürst ook een adellijke titel, die in het Nederlands veelal als prins wordt vertaald.

Heden ten dage zijn er nog twee algemeen erkende soevereine vorsten: de vorst van Liechtenstein (Hans-Adam II) en de vorst (prins) van Monaco (Albert II). Ook Andorra wordt geregeerd door twee co-vorsten: de bisschop van Urgell en de president van Frankrijk.

Van 1813 - 1815 was Willem I der Nederlanden "soeverein vorst" van het Soevereine Vorstendom der Verenigde Nederlanden.

Zie ook

Vorst
Overzicht van heersers
baljuw · doge · emir · farao · groothertog · hertog · kalief · keizer · kan · koning · landsheer · landvoogd · monarch · paus · president · vorst-aartsbisschop · prins-bisschop · regent · sjah · sjeik · staatshoofd · sultan · tenno · tsaar · vorst