Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mensenkennis: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(al wat geredigeerd, definitie herschreven)
(?)
Regel 31: Regel 31:
* [[communicatieve vaardigheden]]
* [[communicatieve vaardigheden]]
* [[karakter (aard)|karakter]]
* [[karakter (aard)|karakter]]
* [[Psychische aandoening|psyche dat anders is]]
* [[Psychische aandoening]]


[[Categorie:Psychologie]]
[[Categorie:Psychologie]]

Versie van 15 aug 2011 17:56

Mensenkennis is het vermogen om andere mensen te doorgronden, zoals inzicht hebben in hun motieven en gedrag. Ermee verwant is het zich kunnen inleven (empathie), en het beschikken over (zelfkennis).

Benodigdheden voor ontwikkeling (opbouw)

  • Observeren, het kijken (registreren) naar mensen, naar wat ze doen en wat ze zeggen en hoe ze reageren, soms met de bedoeling om erachter te komen wat ze verhullen.
  • Luisteren is een vaardigheid die iemand heeft die goed hoort wat er door een ander gezegd wordt, en dat vervolgens ook allemaal begrijpt, en daar op kan inspelen door tussendoor vragen te stellen over informatie die de ander (nog) niet verteld heeft. Bij menselijkheden zal het ook snel gevoelens betreffen, wat een specifieke benadering (reactie) vereist.
  • Inleving, dat iemand zich in kan leven of kan begrijpen hoe een ander zich voelt en wat die denkt en ervaart. Dus bijvoorbeeld zich voorstellen hoe het is voor iemand in een rolstoel, of wat iemand ervaart die verlegen is. Door zich vaak in te leven in anderen wordt ook het gevoel voor empathie ontwikkeld.
  • Herkenning van (soms onbewuste) handelingen, bewegingen, de lichaamstaal van de andere (ook van het hoofd en de ogen).
  • Reflecteren begint bij (zelfkennis), waarna vervolgens het eigen gedrag met dat van anderen kan worden vergeleken.
  • Persoonlijkheidsmodellen kennen en vergelijken (hanteren), om verschillende persoonlijkheden te onderscheiden, waardoor de kennis over anderen uitgebreid wordt.

Waar nodig / bruikbaar in maatschappij ?

Aangaande werk is het voor leidinggevenden en mensen die samenwerken met anderen, van belang om mensenkennis te hebben. Al bij het solliciteren wordt er gelet op het aanwezig zijn van mensenkennis. Qua inzichten wordt de intrapersoonlijke intelligentie (zelfkennis) en de interpersoonlijke intelligentie (anderen) tezamen aangesproken, die deel uitmaakt van de meervoudige intelligentie (Howard Gardner).

Referenties

Zie ook