Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Psychische aandoening

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een psychische aandoening of psychische stoornis wordt veroorzaakt door bepaalde (verkeerde) verbindingen (associaties) in de hersenen, tijdens denkprocessen (inclusief de verwerking van bijbehorende gevoelens). Een stoornis kan ook pervasief zijn, en dus zijn doorwerking hebben op alle delen van de hersenen (doordringend). Een psychische aandoening wordt soms niet zelf als psychisch probleem ervaren, ook al is dit voor anderen wel duidelijk. Psychische aandoeningen zijn ofwel aangeboren (erfelijk) of kunnen ontstaan tijdens het leven. Er bestaan zowel chronische (blijvend) als tijdelijke aandoeningen.

Psychische aandoeningen worden beschreven in de medische literatuur. Het boekwerk van Kaplan en Sadock wordt beschouwd als een referentiewerk in de psychiatrie. De DSM, omvat een classificatiesysteem van psychische afwijkingen met telkens een definitie, diagnostische criteria en differentiële diagnose van de beschreven groep psychische afwijkingen.

Het coderingshandboek van de wereldgezondheidsorganisatie, omschrijft in de ICD10 Hoofdstuk V eveneens de definitie van iedere cluster en geeft de ICD-10 code en definitie voor iedere psychische afwijking.

Deze handboeken berusten op een ruime medische consensus en bepalen wanneer gedrag dermate afwijkend is dat men kan spreken van een psychische aandoening, en in welke categorie.

Psychische aandoeningen worden behandeld met psychofarmaca, psychotherapie, hypnotherapie, etc. zie Therapie

Verschillende vormen van stoornissen

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

M

N

O

P

S

T

V

W

Z

Doordat het brein onder meer het bewustzijn en het onderbewustzijn omvat, zijn psychische aandoeningen daar eveneens in onder te verdelen :