Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mani (mantra)

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 19 nov 2015 om 11:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Mani mantra.svg
Mani in de „Ohm mani padme hum” mantra

Mani is een mantra die zowel zelfstandig als ook in andere (grotere) mantra’s gebruikt worden. De bekendste is Om mani padme hum wat vertaald kan worden als „het juweel in de Lotus”. Mani betekent hierin „het juweel”. Gautama de Boeddha is de stichter van het boeddhisme en heeft zelf het Drievoudige juweel (Pali: tiratana) geïntroduceerd welk bestaat uit:

Volgens de Mandukya Upanishad kan dit drievoudige juweel (Mani) alleen maar in de Lotus van ons hart (Padme of Padma) gevonden worden. Mani rust dus in de schoot van Padme. Wie (Sangha) dit juweel bezit (Dharma) overwint de kringloop van geboorte en dood en raakt verlicht (Boeddha).[bron?]

Vajra

Bestand:Vajra.jpg
Varja

In het Tibetaans boeddhisme werd het „juweel van de Dharma” stoffelijk voorgesteld door de Vajra en de dubbele Vajra (Vishravajra). Vrij vertaald betekent ’Varja’ Diamantscepter of Donderslagscepter. Vajra wordt ook vaak ’Dorje’ genoemd wat in het Tibetaans Diamant of Juweel betekent.

Overige betekenis

Mani kan opgeslitst worden in twee lettergrepen. Die hebben dan ieder een eigen betekenis in de wereld der verschijnselen:

  • Ma: staat voor de niet-goden[bron?]
  • Ni: staat voor de mensen

Binnen de Tibetaanse kleurschakering is er ook een verdeling te maken:

  • Ma: staat voor de kleur blauw[bron?]
  • Ni: staat voor de kleur geel[bron?]

Weblinks

rel=nofollow