Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Leaves of Grass

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walt Whitman, staalgravure uit Leaves of Grass, 1855

Leaves of Grass is een dichtbundel van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892).

Hoewel de eerste editie werd gepubliceerd in 1855, bleef Whitman zijn hele leven werken aan het redigeren van Leaves of Grass. Er verschenen verschillende aangepaste en aangevulde edities van tot aan zijn dood. Tot de bekendste gedichten van deze verzameling behoren Song of Myself, I Sing the Body Electric, en (toegevoegd in latere uitgaven), Whitmans elegie voor de vermoorde president Abraham Lincoln, met de beroemde versregel: "When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd".

Whitman publiceerde in 1855 op eigen kosten een collectie van 12 gedichten, Leaves of Grass, waar hij al in 1847 aan was begonnen. Hij werd geïnspireerd om aan dit werk beginnen na het lezen van een essay van Ralph Waldo Emerson, die een 'behoefte aan een 'uniek Amerikaanse dichter' had uitgedrukt. Toen het boek voor het eerst werd gepubliceerd, stuurde Whitman een kopie naar Emerson, die hem een lovende brief terugschreef. Whitmans held, Abraham Lincoln, genoot ook van een vroege versie van Leaves of Grass. Ondanks zulke hoge aanbevelingen werd Whitman beschuldigd van obsceniteit en immoraliteit. Bij de publicatie werd deze collectie al meteen bekritiseerd, vooral om Whitmans verheerlijking van het lichaam en van de seksualiteit, maar ook omwille van de nieuwe versvorm. Whitman maakte namelijk gebruik van het vrije vers, met lange, ritmische versregels die hij 'organisch' liet groeien. Nochtans wordt Leaves of Grass nu als Whitmans meesterwerk beschouwd, geapprecieerd om de rijke beeldentaal, de vranke, ongeremde uitdrukking, kortom een poëziebundel die een frisse wind liet waaien in de Amerikaanse literatuur.

„I celebrate myself,
And what I assume you shall assume,
For every atom belonging to me as good belongs to you”
Walt Whitman: beginregels van Leaves of Grass

Externe links

Literatuur

Walt Whitman: Leaves of Grass, Penguin Classics (de 1st edition van 1855)