Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Project Gutenberg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Project Gutenberg is een digitale bibliotheek van zogenaamde e-books of elektronische boeken.

Toelichting

Michael Hart startte in 1971 met dit project genoemd naar Johannes Gutenberg, die algemeen geldt als uitvinder van de boekdrukkunst met losse letters.

De meeste door Project Gutenberg gepubliceerde teksten vallen in het publiek domein in de Verenigde Staten. Ofwel omdat ze nooit onder het auteursrecht vielen, ofwel omdat het auteursrecht verlopen is. Enkele teksten vallen nog onder auteursrecht, maar zijn beschikbaar gesteld door de auteurs. Typische kandidaten voor Project Gutenberg zijn belangrijke of succesvolle boeken waarvan het auteursrecht inmiddels verlopen is, zoals veel oude filosofische teksten, maar b.v. ook de Sherlock Holmes-verhalen van Conan Doyle of de Tarzan-verhalen van Edgar Rice Burroughs. Er zijn diverse readers (leesprogramma's) op het internet te vinden waarmee men de teksten op een plezierige manier op het computerscherm kan lezen.

Hoewel het merendeel van de teksten Engelstalig is, zijn er ook veel werken in andere talen te vinden op Project Gutenberg, waaronder het Nederlands.

Een vergelijkbaar Nederlandstalig project was het Project Laurens Jz Coster, (genoemd naar degene die eeuwenlang in Nederland gold als uitvinder van de boekdrukkunst). Na beëindiging in 2001 is dit project opgevolgd door de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. In Scandinavië is er het Project Runeberg.

Voorbeelden

Voorbeelden van boeken bij Project Gutenberg te vinden zijn:

Sinds enige tijd zijn er ook muziekwerken en gesproken woord te vinden. Het standaard formaat is nog steeds platte ASCII, maar ook HTML en PDF vooral als er plaatjes bij horen, winnen terrein. De werkzaamheden worden voornamelijk door vrijwilligers verricht die teksten scannen en door OCR in ASCII tekst omzetten en vooral ook de tekst op fouten controleren waarbij een heel leger zogenaamde 'proofreaders' dagelijks duizenden pagina's van oude boeken doorworstelen en in correcte opmaak/woorden terugzetten.

Externe links