Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Judica

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 11 apr 2020 om 04:45 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Judica&oldid=53338825)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:StMartin43-53.JPG
Beginnend met Passiezondag en durend tot de Paaswake in de nacht of avond van Paaszaterdag naar de zondag van Pasen worden de beelden in kerken en kruisbeelden bedekt. De bedekking van kruisen wordt na de plechtigheden van Goede Vrijdag weer afgenomen, overige beelden blijven tot de Paaswake bedekt.

Judica (Latijn voor 'Verschaf mij recht') is de vijfde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom als voorbereiding op het Paasfeest.

Deze zondag ontleent zijn naam aan de beginwoorden van het introïtusgezang, Judica me, Deus (Psalm 43,1) en staat in de liturgische kalender volgens de Tridentijnse liturgie bekend als Passiezondag.

Latijn Nederlands
Judica me, Deus, et discerne causam meam de gente non sancta: ab homine iniquo et doloroso eripe me: quia tu es Deus meus, et fortitudo mea.

Emitte lucem tuam, et veritatem tuam: ipsa me deduxerunt, et adduxerunt in montem sanctum tuum, et in tabernacula tua.

Beoordeel mij, God, en beslis in mijn zaak jegens de onheilige mensen. Ontruk mij aan de onrechtvaardige en bedrieglijke mens, omdat Gij mijn God zijt en mijn kracht.

Zend Uw licht, en Uw waarheid: zij leiden mij, en voeren mij naar Uw heilige berg, en naar Uw woning.

Zie ook

  • Invocabit, eerste zondag in de Veertigdagentijd
  • Reminiscere, tweede zondag in de Veertigdagentijd
  • Oculi, derde zondag in de Veertigdagentijd
  • Laetare, vierde zondag in de Veertigdagentijd
rel=nofollow