Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Palmpasenstok

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Palmpasen.jpg
Palmpaasoptocht in Enschede
Bestand:Almelose, Twentse en 'vrije' stokken bij 86e Almelose Palmpaasoptocht.webm
86e Almelose Palmpaasoptocht, 2018

De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt. Het wordt vooral in Nederland en de Antwerpse Kempen gemaakt in kerken en op (ook niet rooms-) katholieke en christelijke basisscholen. Aan het einde van de kerkdienst worden de palmpasenstokken door de kinderen vaak uitgedeeld aan ouderen of zieken in de parochie/gemeente. Van oudsher is het een rooms-katholieke traditie, maar in de 21e eeuw wordt de symboliek ook in sommige protestantse en evangelische kerken gebruikt.

Er zijn bepaalde vaste attributen bij, die elk een eigen betekenis hebben:[1]

Kruisje
Staat symbool voor het kruis waarop Jezus stierf (Goede Vrijdag, avond)
Palmtakken
Staan symbool voor de intocht in Jeruzalem (Palmzondag). In Nederland worden in de plaats van echte palmtakken gewoonlijk buxustakken gebruikt (ook bekend als ’gewijde palm’).
Het broodhaantje
Het haantje van brood staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal (Witte Donderdag). De haan staat symbool voor de haan die één keer (volgens Marcus ook nog een keer ter waarschuwing) kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende (Goede Vrijdag/vroege ochtend).
Eitjes
Staan symbool voor nieuw leven (Paaszondag).
30 rozijnen
Staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Iskariot Jezus verried. Tegenwoordig worden in plaats van rozijnen ook andere snoepjes gebruikt.
12 pinda’s
Verwijzen naar de twaalf apostelen
Kransje
Soms ook vervangen door een kroon. Staat symbool voor het koninklijke van Jezus. Jezus als ’koning’ van het Rijk Gods.

Er is vermoedelijk ook een relatie met de gebruiken rond de meiboom, het Romeinse labarum en het zonnerad.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow