Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jersey (eiland)

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 6 mei 2023 om 07:38 (Typo)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaart met het Verenigd Koninkrijk en Jersey

Jersey is het grootste en het meest zuidelijke van de Kanaaleilanden. Het ligt zowat 19 km ten westen van het Normandische schiereiland Cotentin. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 116 km². De hoofdstad is Saint Helier. Samen met een aantal kleine eilandjes, die niet langer permanent bewoond zijn, de Minquiers, de Écréhous en de Pierres de Lecq en nog wat rotsen en riffen, vormt het een baljuwschap.

Net zoals het eiland Man is Jersey een Brits Kroonbezit, maar maakt het geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het behoort echter wel tot de Common Travel Area, het gebied waarin inwoners van Ierland, Groot-Brittannië, Guernsey en het eiland Man vrij kunnen reizen zonder paspoort en met een minimum aan identificatiepapieren.

Het Verenigd Koninkrijk is grondwettelijk verantwoordelijk voor de verdediging van Jersey.

Jersey maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar het heeft er wel een speciale band mee. Het wordt behandeld als een onderdeel van de Europese Gemeenschap als het gaat over de vrije handel in goederen.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • (en) Jersey. (2010). Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica.
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow