Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Saint Helier (Jersey)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapenschild van Saint Helier.
Ligging van Saint Helier in Jersey.

Saint Helier (Frans: Saint-Hélier) is de hoofdstad en tevens een van de twaalf parochies van het eiland Jersey, het grootste van de Kanaaleilanden in Het Kanaal. De stad ligt aan de zuidkant van het eiland, langs de Baai van St. Aubin, tegenover een getijdeneiland, dat bekendstaat als L'Islet en dat bij eb bereikbaar is langs de weg.

Ongeveer een derde van de totale bevolking van Jersey woont in Saint Helier. Het vormt het centrum van transport, handel, bestuur en cultuur van Jersey.

Etymologie

De stad en de parochie danken hun naam aan Helier, een 6e-eeuwse ascetische heremiet. Hij is tevens de beschermheilige van Jersey. Hij werd geboren in Tongeren, dat nu in België ligt. Hij leefde op Jersey waar hij in 555 de marteldood zou gestorven zijn. De herinnering aan Helier wordt bewaard in de Hermitage, een klein 12e-eeuwse kapel op L'Islet en ook in de abdij (later priorij) van St. Helier, opgericht in het midden van de 12e eeuw door Robert FitzHamon van Gloucester.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen

  • (en) Saint Helier. (2010). Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica.
  • (en) Saint Helier. From Wikipedia, the free encyclopedia.
rel=nofollow
 
rel=nofollow