Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Interfak Big Band: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:




In [[1987]] werd de IBB officieel gesticht als een non-profit organisatie en werd het erkend als een ensemble van de [[Katholieke Universiteit Leuven]]. In samenwerking met de Culturele Commissie van de K.U.Leuven organiseert de IBB sinds [[1989]] elk jaar een optreden. Elk jaar begeleiden ze een van de beste Belgische solisten uit de jazz wereld.
In [[1987]] werd de IBB officieel gesticht als een non-profit organisatie en werd het erkend als een ensemble van de [[Katholieke Universiteit Leuven]]. De IBB organiseert sinds [[1989]] elk jaar een optreden. Elk jaar begeleiden ze één van de beste Belgische solisten uit de jazz wereld.


== Concerten ==
== Concerten ==
Elk jaar speelt de band ook verschillende andere concerten in [[Leuven]] en andere gedeeltes van [[België]]. De band speelde ook al op verschillende internationale evenementen, zoals in [[Tsjechië]] en [[Duitsland]] ([[1993]]), in [[Polen]] ([[1994]]) en opnieuw in Duitsland ([[1996]], [[1999]]). De IBB was ook aanwezig op het Delft's International Jazz and Blues Student Festival ([[1993]]), op het Oeuf du Jazz Bigband Festival in [[Le Mans (stad)|Le Mans]] ([[1998]], [[2001]]) en op het Haarlemmermeer Bigband Concours in [[Hoofddorp]] ([[2000]]). In [[2006]] speelde de IBB op het Alma Jazz Volvo Music Festival in [[Bologna (stad)|Bologna]]. De IBB maakte ook al verschillende reizen doorheen de [[Verenigde Staten]]: [[Washington D.C.|Washington]] ([[1999]]), [[Falls Church]], VA ([[1999]]), [[Santa Barbara (Californië)|Santa Barbara]], CA ([[2001]]), [[San Diego (Californië)|San Diego]], CA ([[2005]]) en [[Yuma (Arizona)|Yuma]], AZ ([[2005]]). In [[2007]] maakte de Interfak Big Band een reis door Berlijn; en in [[2008]] speelde de band twee concerten in [[Boston]], MA.
Elk jaar speelt de band ook verschillende andere concerten in [[Leuven]] en andere gedeeltes van [[België]]. De band speelde ook al op verschillende internationale evenementen, zoals in [[Tsjechië]] en [[Duitsland]] ([[1993]]), in [[Polen]] ([[1994]]) en opnieuw in Duitsland ([[1996]], [[1999]]). De IBB was ook aanwezig op het Delft's International Jazz and Blues Student Festival ([[1993]]), op het Oeuf du Jazz Bigband Festival in [[Le Mans (stad)|Le Mans]] ([[1998]], [[2001]]) en op het Haarlemmermeer Bigband Concours in [[Hoofddorp]] ([[2000]]). In [[2006]] speelde de IBB op het Alma Jazz Volvo Music Festival in [[Bologna (stad)|Bologna]]. De IBB maakte ook al verschillende reizen doorheen de [[Verenigde Staten]]: [[Washington D.C.|Washington]] ([[1999]]), [[Falls Church]], VA ([[1999]]), [[Santa Barbara (Californië)|Santa Barbara]], CA ([[2001]]), [[San Diego (Californië)|San Diego]], CA ([[2005]]) en [[Yuma (Arizona)|Yuma]], AZ ([[2005]]). In [[2007]] maakte de Interfak Big Band een reis door Berlijn; en in [[2008]] speelde de band twee concerten in [[Boston]], In 2011 reisden ze naar Rio De Janeiro, in 2013 naar Singapore, en in 2018 naar Dresden. In 2019 werden ze uitgenodigd door het Saulkrasti Jazz Festival in Letland. Na corona gaf een optreden in Amsterdam in 2022 het nieuwe startschot voor de internationale optredens.


Op dit moment telt de band ongeveer 30 leden. Ze zijn allemaal studenten, doctorandi, professoren, alumni of personeelsleden van de K.U.Leuven. Elk jaar zijn er ook gasten uit [[Europa (werelddeel)|Europa]], [[Verenigde Staten]] en het [[verre oosten]] die de band vervoegen. De band wordt geleid door [[Bart Preneel]].
Op dit moment telt de band ongeveer 30 leden. Ze zijn allemaal studenten, doctorandi, professoren, alumni of personeelsleden van de K.U.Leuven. Elk jaar zijn er ook gasten uit [[Europa (werelddeel)|Europa]], [[Verenigde Staten]] en het Asië die de band vervoegen. De band wordt geleid door [[Bart Preneel]].


== Repertoire ==
== Repertoire ==
Regel 33: Regel 33:
*[[Pascal Schumacher]]
*[[Pascal Schumacher]]
*[[Pierre van Dormael]]
*[[Pierre van Dormael]]
*Bart Van Caeneghem
*Roman Korolik
*Kris Duerinckx
*Johan Verminnen
*Steven Houben
*Carlo Nardozza
*John Ruocco
*Stefan Bracaval
*Kirsten Cornwell
*Dree Peremans
*Bernard Guyot
*Rony Verbiest
*Jan De Haas
*Ben Vanderweyden


== Zie ook ==
== Zie ook ==
Regel 38: Regel 52:


==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.cosic.esat.kuleuven.be/IBB/ibb3/ Officiële website] Interfak Big Band
* [https://kuleuven.be/ibb] Interfak Big Band


[[Categorie:Studentenvereniging in Leuven]]
[[Categorie:Studentenvereniging in Leuven]]

Versie van 29 apr 2023 11:54

De Interfak Big Band is de Big Band van de Belgische Katholieke Universiteit Leuven. Ze repeteren elke maandag vanaf 20:00 in de Ensemblezaal van het STUK in Leuven. De leider van de Big Band is Bart Preneel.

Geschiedenis

De Big Band groeide uit een gelegenheidsensemble dat de revue-show van de ingenieursstudenten begeleidde in 1984. Sinds 1986 rekruteerde de Big Band zijn leden uit alle mogelijke universiteitfaculteiten, vandaar de naam Interfak Big Band. Ze speelden voorl op lokale evenementen als studentenbals. Een spin-off van de Interfak Big Band (IBB) is de Interfak Dixieland Band, die vooral vroege jazz speelt, zoals New Orleans Jazz en dixie.


In 1987 werd de IBB officieel gesticht als een non-profit organisatie en werd het erkend als een ensemble van de Katholieke Universiteit Leuven. De IBB organiseert sinds 1989 elk jaar een optreden. Elk jaar begeleiden ze één van de beste Belgische solisten uit de jazz wereld.

Concerten

Elk jaar speelt de band ook verschillende andere concerten in Leuven en andere gedeeltes van België. De band speelde ook al op verschillende internationale evenementen, zoals in Tsjechië en Duitsland (1993), in Polen (1994) en opnieuw in Duitsland (1996, 1999). De IBB was ook aanwezig op het Delft's International Jazz and Blues Student Festival (1993), op het Oeuf du Jazz Bigband Festival in Le Mans (1998, 2001) en op het Haarlemmermeer Bigband Concours in Hoofddorp (2000). In 2006 speelde de IBB op het Alma Jazz Volvo Music Festival in Bologna. De IBB maakte ook al verschillende reizen doorheen de Verenigde Staten: Washington (1999), Falls Church, VA (1999), Santa Barbara, CA (2001), San Diego, CA (2005) en Yuma, AZ (2005). In 2007 maakte de Interfak Big Band een reis door Berlijn; en in 2008 speelde de band twee concerten in Boston, In 2011 reisden ze naar Rio De Janeiro, in 2013 naar Singapore, en in 2018 naar Dresden. In 2019 werden ze uitgenodigd door het Saulkrasti Jazz Festival in Letland. Na corona gaf een optreden in Amsterdam in 2022 het nieuwe startschot voor de internationale optredens.

Op dit moment telt de band ongeveer 30 leden. Ze zijn allemaal studenten, doctorandi, professoren, alumni of personeelsleden van de K.U.Leuven. Elk jaar zijn er ook gasten uit Europa, Verenigde Staten en het Asië die de band vervoegen. De band wordt geleid door Bart Preneel.

Repertoire

De Interfak Big Band speelt een gevarieerd repertoire dat gaat van klassieke bigband muziek (Count Basie, Duke Ellington, Woody Herman, Glenn Miller ...) over Jazz Standards (Miles Davis, Dizzie Gillespie, Charlie Parker, Horace Silver ...) tot hedendaagse muziek (Randy Brecker, Henry Mancini, Jaco Pastorius, Tower of Power, Josef Zawinul ...) De IBB speelt ook composities van eigen leden (Bob Grietens).

IBB speelde al met...

Zie ook

Externe link

  • [1] Interfak Big Band