Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Harddrug: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina: '''Harddrugs''' (ook wel: ''zware narcotica'' of ''zware bedwelmingsmiddelen'') zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebreng...)
 
(Zinsbouw, indeling, wat vernieuwing en herschrijving)
Regel 1: Regel 1:
'''Harddrugs''' (ook wel: ''zware narcotica'' of ''zware bedwelmingsmiddelen'') zijn [[drug]]s waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het [[verslaving|verslavend]] effect. De verboden middelen staan genoemd op Lijst I van de [[Opiumwet]]. Het vervaardigen en verhandelen van deze middelen is strafbaar. Naast harddrugs bestaan ook nog [[softdrugs]]
'''Harddrugs''' (ook wel: ''zware narcotica'' of ''zware bedwelmingsmiddelen'') zijn [[drug]]s waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het [[verslaving|verslavend]] effect. De verboden middelen staan genoemd op Lijst I van de [[Opiumwet]]. Het vervaardigen en verhandelen van deze middelen is strafbaar. Naast harddrugs bestaan ook nog [[softdrug]]s.


=== Nederlandse wetgeving===
== Nederlandse wetgeving==
Tot de verboden harddrugs volgens de Nederlandse wetgeving worden onder meer gerekend:
Tot de verboden harddrugs volgens de Nederlandse wetgeving worden onder meer gerekend:
 
* [[2C-B]]
* [[Amfetamine]] of [[Speed (drug)|speed]]
* [[Cocaïne]]
* [[MDMA|Ecstasy]] / [[MDMA]]
* [[4-hydroxybutaanzuur|GHB]]
* [[Heroïne]]
* [[Heroïne]]
* [[Cocaïne]]
* [[Lyserginezuur-diëthylamide|Lsd]]
* [[Opium]]
* [[Opium]]
* [[LSD]]
* [[Amfetamine]]
* [[Ecstasy]]
* [[Speed (drugs)|Speed]]
* [[Ephedra]]


===Versnijden===
==Versnijden==
Behalve het verslavende effect zijn harddrugs ook gevaarlijk door [[versnijding]]. Dit is het ''verdunnen'' van de drug door toevoeging van andere stoffen (vaak om meer te kunnen verdienen aan dezelfde hoeveelheid drugs). Vaak worden suikers als mannitol en inositol gebruikt voor amfetamine en cocaïne, maar ook voor heroïne, en cafeïne wordt ook vaak voor stimulerende middelen als cocaïne en amfetamine gebruikt omdat het zelf ook stimulerend is. Hoe verder van de bron men de drug gebruikt, hoe groter de kans op versnijding. Behalve vergiftiging is ook overdosering een risico voor de gebruiker die in contact komt met onverwacht zuivere drugs.
Behalve het verslavende effect zijn harddrugs ook gevaarlijk door [[versnijding (drugs)|versnijding]]. Dit is het „verdunnen” van de drug door toevoeging van andere stoffen (vaak om meer te kunnen verdienen aan dezelfde hoeveelheid drugs). Vaak worden suikers als mannitol en inositol gebruikt voor amfetamine en cocaïne, maar ook voor heroïne, en cafeïne wordt ook vaak voor stimulerende middelen als cocaïne en amfetamine gebruikt omdat het zelf ook stimulerend is. Hoe verder van de bron men de drug gebruikt, hoe groter de kans op versnijding. Behalve vergiftiging is ook overdosering een risico voor de gebruiker die in contact komt met onverwacht zuivere drugs.
 
==Andere producten met verslavende werking==
===Alcohol===
Sommigen vinden dat ook [[Ethanol|alcohol]] een harddrug is, hoewel deze in de meeste landen niet verboden is.
 
Alcohol heeft zowel geestelijk als lichamelijk een verslavend effect, en bij frequent dagelijks gebruik zou deze zelfs schadelijker zijn dan sommige middelen die erkend zijn als harddrugs.<ref>[http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=qena.antwoord&vraag=121 ''Is alcohol een hard drug?'']  op Alcoholinfo.nl</ref>
 
Volgens anderen is alcohol niet te beschouwen als een harddrug. In de Nederlandse Opiumwet wordt alcohol niet als harddrug omschreven.
 
Het gebruik van alcoholische dranken is diep geworteld en algemeen geaccepteerd in de [[westerse cultuur]]. Ook in veel oosterse landen wordt al eeuwenlang op grote schaal alcohol gebruikt. Zo is het voor velen een verrassing om te horen dat Sri Lanka het land is met het grootste percentage alcoholisten ter wereld.


===Alcohol, nicotine en cafeïne===
===Nicotine===
[[Ethanol|Alcohol]] is volgens sommigen een harddrug, hoewel deze stof in de meeste landen niet verboden is. Het gebruik van alcoholhoudende drank is diep geworteld (en algemeen geaccepteerd) in de [[westerse cultuur]]. Overigens wordt alcohol ook in veel oosterse landen al eeuwenlang op grote schaal gebruikt. Zo is het voor velen een verrassing om te horen dat Sri Lanka het land is met het grootste percentage alcoholisten ter wereld.
Ook [[nicotine]] heeft een lichamelijk en psychisch [[verslaving]]seffect.


Andere mensen beweren juist dat alcohol geen harddrug is. Alcohol staat in de Opiumwet ook niet omschreven als een harddrug. Toch voldoet alcohol duidelijk aan de eisen om te classificeren als harddrug. Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend, en bij frequent dagelijks gebruik schadelijker dan sommige andere harddrugs.  
De werking zou echter milder zijn dan die van de gemiddelde harddrugs. Nicotine is niet verboden volgens de [[Opiumwet]].


Wat betreft het lichamelijke (en ook het psychische) effect ([[verslaving]]) kunnen ook worden genoemd:
===Cafeïne===
Hoewel [[cafeïne]] een zeker verslavend effect heeft, zijn er verschillende standpunten over de eventuele schadelijkheid.


* [[Nicotine]]
Cafeïne en nicotine zijn net als heroïne en cocaïne ''[[alkaloïde]]n''. Heroïne heeft echter een veel sterkere werking dan cafeïne, nicotine of alcohol. Heroïne is een ''snelverslaver'', wat betekent dat na men er al aan verslaafd kan raken wanneer men het slechts enkele gebruikt. Bij alcohol is een langduriger gebruik nodig vooraleer deze tot een verslaving leidt.
* [[Cafeïne]]


Deze twee stoffen hebben echter een veel mildere uitwerking dan de gemiddelde harddrugs. Zij zijn dan ook niet verboden in kleine hoeveelheden volgens de [[Opiumwet]]. Zowel nicotine als cafeïne, maar ook heroïne en cocaïne behoren tot een groep chemische stoffen van plantaardige oorsprong die alkaloïden genoemd worden. De [[werking]] van heroïne is bijvoorbeeld wel vele malen sterker dan alcohol, en men spreekt dan ook wel van een snelverslaver. Na een paar keertjes gebruiken van [[Heroïne]] kan men al verslaafd raken, terwijl dit bij alcohol niet het geval is.
== Cannabis ==
In 2005 en 2006 ontstond in Nederland discussie over de steeds sterker wordende [[nederwiet]]. Volgens sommigen moest cannabis, met een [[Tetrahydrocannabinol|THC]]-gehalte van 39 procent{{Bron?||2008|11|02}} tot de [[harddrugs]] worden gerekend, omdat het veel sterke effecten op de gebruiker heeft dan de in Nederland geteelde [[marihuana|cannabis]] van enkele decennia eerder. Het ''gemiddelde'' THC-percentage van nederwiet is echter zeventien procent.


=== Cannabis ===
In 2005 en 2006 ontstond discussie over de steeds sterker wordende [[nederwiet]]. Volgens sommigen moest cannabis, met een [[Tetrahydrocannabinol|THC]]-gehalte van 39 procent{{feit}} tot de [[harddrugs]] worden gerekend, omdat het veel sterke effecten op de gebruiker heeft dan de in Nederland geteelde [[marihuana|cannabis]] van enkele decennia eerder. Het ''gemiddelde'' THC-percentage van nederwiet is echter zeventien procent.<br>
Minister [[Hans Hoogervorst|Hoogervorst]] van [[Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport|VWS]] schreef op [[23 mei]] [[2006]] aan de [[Tweede Kamer]] dat na onderzoek is gebleken dat de effecten niet dermate ernstig zijn dat cannabis op lijst I van de [[Opiumwet]] zou moeten. Nederwiet hoeft dus volgens de Minister niet te worden beschouwd als harddrug, maar blijft bij de [[softdrugs]] horen, nederwiet blijft daarom gewoon verkrijgbaar.
Minister [[Hans Hoogervorst|Hoogervorst]] van [[Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport|VWS]] schreef op [[23 mei]] [[2006]] aan de [[Tweede Kamer]] dat na onderzoek is gebleken dat de effecten niet dermate ernstig zijn dat cannabis op lijst I van de [[Opiumwet]] zou moeten. Nederwiet hoeft dus volgens de Minister niet te worden beschouwd als harddrug, maar blijft bij de [[softdrugs]] horen, nederwiet blijft daarom gewoon verkrijgbaar.


=== Ephedra ===
==De wet==
In 2003 kwam er een discussie over de stof [[ephedra]]. Deze werd verkocht in smartshops als energie oppepper en afslankmiddel. Na grondig onderzoek naar dit middel is gebleken dat overmatig gebruik van ephedra kon zorgen voor: hartkloppingen, hartaanvallen en beroertes. Na dit onderzoek is Ephedra op lijst 1 van de opiumwet geplaatst, en is dus wettelijk een harddrug. In de smartshops wordt nu vaak het (ook verboden) middel Ephedrine verkocht, wat een extract is.
In de meeste landen, vooral buiten [[Europa (continent)|Europa]], wordt juridisch geen onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs, noch in handel in verdovende middelen of eigen gebruik. Dit houdt in dat iemand die bijvoorbeeld een geringe hoeveelheid cannabis meeneemt uit Nederland en hiermee door de politie wordt betrapt, kan in veel gevallen rekenen op zware straffen.
 
===De wet===
Het wettelijk onderscheid tussen hard- en softdrugs is geïntroduceerd door [[Nederland]]. Inmiddels hebben enkele andere Europese landen, waaronder [[België]], deze indeling deels overgenomen. Het onderscheid komt tot uiting in de strafmaat voor verschillende strafbare feiten en de opsporingsprioriteiten.


In andere landen, met name buiten [[Europa (continent)|Europa]], wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs, noch in handel in verdovende middelen of eigen gebruik. Met andere woorden: iemand die bijvoorbeeld een geringe hoeveelheid cannabis meeneemt uit Nederland en hiermee door de politie wordt betrapt, kan in veel gevallen rekenen op zware straffen.
[[Nederland]] was het eerste land waarin hard- en softdrugs wettelijk op een verschillende manier behandeld worden. Deze regelgeving werd gedeeltelijk overgenomen in een aantal andere landen, waaronder [[België]]. Het onderscheid ekomt tot uiting in de strafmaat voor strafbare drugsfeiten en de opsporingsprioriteiten.


== Zie ook ==
== Zie ook ==
* [[softdrug]]
* [[Softdrug]]


[[Categorie:Verslaving]]
==Verwijzingen==
{{reflist}}
[[Categorie:Drugs]]

Versie van 15 mrt 2014 17:18

Harddrugs (ook wel: zware narcotica of zware bedwelmingsmiddelen) zijn drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het verslavend effect. De verboden middelen staan genoemd op Lijst I van de Opiumwet. Het vervaardigen en verhandelen van deze middelen is strafbaar. Naast harddrugs bestaan ook nog softdrugs.

Nederlandse wetgeving

Tot de verboden harddrugs volgens de Nederlandse wetgeving worden onder meer gerekend:

Versnijden

Behalve het verslavende effect zijn harddrugs ook gevaarlijk door versnijding. Dit is het „verdunnen” van de drug door toevoeging van andere stoffen (vaak om meer te kunnen verdienen aan dezelfde hoeveelheid drugs). Vaak worden suikers als mannitol en inositol gebruikt voor amfetamine en cocaïne, maar ook voor heroïne, en cafeïne wordt ook vaak voor stimulerende middelen als cocaïne en amfetamine gebruikt omdat het zelf ook stimulerend is. Hoe verder van de bron men de drug gebruikt, hoe groter de kans op versnijding. Behalve vergiftiging is ook overdosering een risico voor de gebruiker die in contact komt met onverwacht zuivere drugs.

Andere producten met verslavende werking

Alcohol

Sommigen vinden dat ook alcohol een harddrug is, hoewel deze in de meeste landen niet verboden is.

Alcohol heeft zowel geestelijk als lichamelijk een verslavend effect, en bij frequent dagelijks gebruik zou deze zelfs schadelijker zijn dan sommige middelen die erkend zijn als harddrugs.[1]

Volgens anderen is alcohol niet te beschouwen als een harddrug. In de Nederlandse Opiumwet wordt alcohol niet als harddrug omschreven.

Het gebruik van alcoholische dranken is diep geworteld en algemeen geaccepteerd in de westerse cultuur. Ook in veel oosterse landen wordt al eeuwenlang op grote schaal alcohol gebruikt. Zo is het voor velen een verrassing om te horen dat Sri Lanka het land is met het grootste percentage alcoholisten ter wereld.

Nicotine

Ook nicotine heeft een lichamelijk en psychisch verslavingseffect.

De werking zou echter milder zijn dan die van de gemiddelde harddrugs. Nicotine is niet verboden volgens de Opiumwet.

Cafeïne

Hoewel cafeïne een zeker verslavend effect heeft, zijn er verschillende standpunten over de eventuele schadelijkheid.

Cafeïne en nicotine zijn net als heroïne en cocaïne alkaloïden. Heroïne heeft echter een veel sterkere werking dan cafeïne, nicotine of alcohol. Heroïne is een snelverslaver, wat betekent dat na men er al aan verslaafd kan raken wanneer men het slechts enkele gebruikt. Bij alcohol is een langduriger gebruik nodig vooraleer deze tot een verslaving leidt.

Cannabis

In 2005 en 2006 ontstond in Nederland discussie over de steeds sterker wordende nederwiet. Volgens sommigen moest cannabis, met een THC-gehalte van 39 procent[bron?] tot de harddrugs worden gerekend, omdat het veel sterke effecten op de gebruiker heeft dan de in Nederland geteelde cannabis van enkele decennia eerder. Het gemiddelde THC-percentage van nederwiet is echter zeventien procent.

Minister Hoogervorst van VWS schreef op 23 mei 2006 aan de Tweede Kamer dat na onderzoek is gebleken dat de effecten niet dermate ernstig zijn dat cannabis op lijst I van de Opiumwet zou moeten. Nederwiet hoeft dus volgens de Minister niet te worden beschouwd als harddrug, maar blijft bij de softdrugs horen, nederwiet blijft daarom gewoon verkrijgbaar.

De wet

In de meeste landen, vooral buiten Europa, wordt juridisch geen onderscheid gemaakt tussen hard- en softdrugs, noch in handel in verdovende middelen of eigen gebruik. Dit houdt in dat iemand die bijvoorbeeld een geringe hoeveelheid cannabis meeneemt uit Nederland en hiermee door de politie wordt betrapt, kan in veel gevallen rekenen op zware straffen.

Nederland was het eerste land waarin hard- en softdrugs wettelijk op een verschillende manier behandeld worden. Deze regelgeving werd gedeeltelijk overgenomen in een aantal andere landen, waaronder België. Het onderscheid ekomt tot uiting in de strafmaat voor strafbare drugsfeiten en de opsporingsprioriteiten.

Zie ook

Verwijzingen

rel=nofollow