Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Speed (drug)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Speed (ook wel pep, spek, snel of snelle genoemd) is een straatnaam voor amfetaminen en wekaminen. Wekaminen zijn chemische stoffen die stimulerend werken op het centrale zenuwstelsel. Speed wordt tot de harddrugs gerekend. Het bezit ervan is illegaal in Nederland, maar het bezit van kleine hoeveelheden wordt in de praktijk niet serieus opgespoord en vervolgd.

Oorspronkelijk (circa 1927) werd speed op de markt gebracht als medicijn tegen astma, bronchitis, verkoudheid en hooikoorts via een inhaleerapparaat. Al snel ook als afslankmiddel en als middel om langdurige prestaties mogelijk te maken, bijvoorbeeld onder militairen, bestuurders, studenten, journalisten, artsen of chauffeurs.

Effecten

Het gaat de gebruikers van speed om het oppeppend effect dat zowel werkt op het lichaam als op de geest. De kracht van het effect hangt af van de dosis en de manier waarop speed wordt gebruikt. Een van de effecten is dat vermoeidheid niet meer wordt gevoeld en de eetlust verdwijnt.

De fysiologische effecten zijn een verhoogde bloeddruk en een versnelde pols. De pupillen worden groter en de spieren spannen zich. Bijeffecten zijn hoofdpijn en duizeligheid. Bij het afnemen van het effect kan soms ook een pijn in de borst optreden, door de borstspieren die van een gespannen staat, terugkeren naar hun oorspronkelijke staat.

Speed maakt de gebruiker tijdelijk energiek, vrolijk en zelfverzekerd. De zelfkritiek verdwijnt en het praten gaat gemakkelijker en vlotter. Soms pakt het gebruik van speed anders uit: de gebruiker kan er prikkelbaar, onrustig en angstig door worden. Ook kan de gebruiker paranoïde en/of opgefokt worden. Op straat wordt dit ook wel spichtig of para genoemd.

Het komt ook voor dat iemand die speed gebruikt rustig wordt. Men kan zich beter concentreren en is minder impulsief. Dit kan een indicatie zijn van ADHD of ADD.

Klachten van regelmatige gebruikers zijn chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid. Het seksuele vermogen mindert drastisch.

Gebruik

Speed kan als pil of in poedervorm ingenomen worden. Meestal wordt het gesnoven, maar het kan ook geslikt of gespoten worden. Wordt speed geslikt, dan begint de werking na zo'n 20 minuten. Echter, als het wordt geslikt in een 'bommetje' (een vloeitje dat tot een soort containertje is gevouwen) dan duurt het wat langer voor het effect gevoeld wordt vanwege de vloei, zo'n 30 minuten tot een uur. Bij het snuiven komt het speed via het neusslijmvlies in het bloed terecht en komt het effect na een paar minuten. Bij het spuiten in een ader werkt de speed vrijwel onmiddellijk. De duur van het effect van speed varieert, de duur van de werking ligt zo tussen de 5 en 20 uur afhankelijk van de hoeveelheid en sterkte van de speed. Speed wordt, in tegenstelling tot wat redelijk vaak wordt beweerd, bijna nooit verwerkt in XTC-pillen. In Nederland wordt maar in ongeveer 2% van de pillen Speed gevonden. Speed wordt, vooral in het buitenland en met name in de VS, ook wel gerookt. Het wordt dan in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Het effect is al voelbaar na een paar hijsen. Het roken is wel enkel van toepassing bij de stof methamfetamine, die in het illegale circuit de naam 'speed', 'crystal meth' of kortweg 'meth' krijgt, voornamelijk in de Verenigde Staten. Amfetamine, die onder de naam 'speed' wordt verkocht, voornamelijk in Europese landen, kan niet gerookt worden. Er is doorgaans veel verwarring tussen amfetamine en methamfetamine omdat ze beiden op straat onder de naam speed verkocht worden, en dezelfde stimulerende effecten hebben. Enkel is methamfetamine sterker, en kan het gerookt worden. Methamfetamine heeft meer de vorm van kristallen en is dus harder, dit in tegenstelling tot andere variant speed, die vaak poederachtig van vorm is. Als de laatst genoemde nog nat is ('vers'), dan lijkt het een soort pasta en kan dan niet (of moeilijk) worden gesnoven. Zowel de positieve als de negatieve effecten van methamfetamine worden als sterker ervaren.

Zie ook

Externe links