Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Guy Stinghlhamber: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 4: Regel 4:
 
Zijn vader, Gustave Stinghlhamber (°1870) was kolonel in het kabinet van [[Leopold II van België|Leopold II]].
 
Zijn vader, Gustave Stinghlhamber (°1870) was kolonel in het kabinet van [[Leopold II van België|Leopold II]].
  
Guy was [[Mijnbouwkunde|mijnbouwingenieur]] in [[Zuid-Afrika]]. In de aanloop naar de [[Tweede Wereldoorlog]] reisde hij via onbekende weg terug naar België waar hij op 10 mei 1940 aankwam, de dag de Duitsers België binnenvielen en de [[Achttiendaagse Veldtocht]] begon. Eveneens onduidelijk is hoe Stinghlhamber later opdook in [[Londen]]. Hij werd er vrijwilliger bij de Tweede Franse Parachutistencompagnie. it cormde de opstap naar recrutering oor de SOE, die parachutisten nodig had.
+
Guy was [[Mijnbouwkunde|mijnbouwingenieur]] in [[Zuid-Afrika]]. In de aanloop naar de [[Tweede Wereldoorlog]] reisde hij via onbekende weg terug naar België waar hij op 10 mei 1940 aankwam, de dag de Duitsers België binnenvielen en de [[Achttiendaagse Veldtocht]] begon. Eveneens onduidelijk is hoe Stinghlhamber later opdook in [[Londen]]. Hij werd er vrijwilliger bij de Tweede Franse Parachutistencompagnie. Dit vormde de opstap naar recrutering door de SOE die getrainfe parachutisten nodig had voor haar missies.
  
 
Stinglhamber werd op 29 september 1941 gedropt boven [[Hastière-Lavaux]] in de buurt van [[Celles]], op 10 november gevolgd door zijn marconist [[Marcel Van Impe]]. Stinglhamber had als opdracht sabotage in de provincies West- en Oost-Vlaanderen te organiseren.
 
Stinglhamber werd op 29 september 1941 gedropt boven [[Hastière-Lavaux]] in de buurt van [[Celles]], op 10 november gevolgd door zijn marconist [[Marcel Van Impe]]. Stinglhamber had als opdracht sabotage in de provincies West- en Oost-Vlaanderen te organiseren.

Huidige versie van 17 sep 2019 om 07:34

Guy Stinghlhamber, codenaam musjid (Mechelen 2 april 1901 - Brandenburg-Görden 22 mei 1944) was een Belgisch SOE-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3]

Levensloop

Zijn vader, Gustave Stinghlhamber (°1870) was kolonel in het kabinet van Leopold II.

Guy was mijnbouwingenieur in Zuid-Afrika. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog reisde hij via onbekende weg terug naar België waar hij op 10 mei 1940 aankwam, de dag de Duitsers België binnenvielen en de Achttiendaagse Veldtocht begon. Eveneens onduidelijk is hoe Stinghlhamber later opdook in Londen. Hij werd er vrijwilliger bij de Tweede Franse Parachutistencompagnie. Dit vormde de opstap naar recrutering door de SOE die getrainfe parachutisten nodig had voor haar missies.

Stinglhamber werd op 29 september 1941 gedropt boven Hastière-Lavaux in de buurt van Celles, op 10 november gevolgd door zijn marconist Marcel Van Impe. Stinglhamber had als opdracht sabotage in de provincies West- en Oost-Vlaanderen te organiseren.

Hij legde vooral contacten in de streek van Dinant (Dr. Lespagne, Emile Binet in Hastière) en in de kuststreek (de zwemkampioen Jan Guilini uit Blankenberge). In december 1941 pleegde hij een aanslag op een Duits wachtlokaal aan de Louizalaan in Brussel.

Stinglhamber werd op 13 februari 1942 gearresteerd in Evere, in het huis van de op dat ogenblik reeds gearresteerde overgelopen SOE-agent Armand Campion. Stinghlhamber's marconist Van Impe werd gearresteerd door de acties van Prosper De Zitter. Stinghlhamber werd later in Duitsland terechtgesteld, samen met onder meer Van Impe en Emile Binet.

Stinghlhamber wordt herdacht in de 'Avenue Guy Stinglhamber' in Hastière.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties