Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Armand Campion

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Armand Campion, codenaam Periwig (Nijvel 15 december 1910 - Etterbeek 7 september 1943) was een Belgische SOE-agent tijdens de Tweede Wereldoorlog die na zijn arrestatie meewerkte met de Duitsers en daaoor medeplichtig aan de dood van verschillende andere SOE-agenten.

Voor de oorlog was Campion actief in de metaalindustrie. Van 1936 tot 1940 was hij actief in het Frans Vreemdelingenlegioen. Hij verdiende het Croix de Guerre tijdens gevechten in Noorwegen in 1940.[1]

Op 12 augustus 1941 werd Campion gedropt om te werken in de regio Bergen en Brussel. Hij werd onder meer gevraagd sabotage uit te voeren aan het vliegveld in Gosselies.

Op 28 januari 1942 werd Campion gearresteerd in Evere, samen met enkele radio-operatoren.[2] Hij begon met de Duitsers mee te werken en was verantwoordelijk voor de arrestatie van SOE-agenten Alphonse Delmeire, Pierre Vliex en Guy Stinghlhamber'die allen zouden worden terechtgesteld door de Duiters. Campion was waarschijnlijk ook de persoon die -zonder succes- meewerkte aan de poging tot arrestatie van SOE-agent Octave Fabri.

Campion overleed in de gevangenis van Etterbeek op 7 september 1943 door het geallieerde bombardement op Elsene.

Slachtoffers

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties