Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Godschalk Rosemond

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 13 apr 2024 om 00:18
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Godschalk Rosemond (ook geschreven als Godschalc of Godschalck Rosemont, Roesmont en Rosemondt of de Rougemont; Eindhoven, ca. – Leuven, 5 december 1526) was een Nederlands katholiek theoloog en inquisiteur.

Leven

Hij studeerde filosofie en theologie in Leuven. In 1516 doctoreerde hij. Later was hij zelf hoogleraar filosofie en vervolgens theologie in Leuven. In 1520 werd hij universiteitsrector en in die functie kon hij keizer Karel V welkom heten toen deze in 1521 Leuven bezocht.

In 1524 wewrd hij aangesteld als de eerste president van het college van paus Adriaan, dat was gesticht ten gevolge van het testament van de paus op 4 september 1523.

In 1525 waren hij, Ruard Tapper en Nicolaas Coppin de drie hoogleraars die naar Den Haag gestuurd werden om gesprekken te voeren met de van ketterij beschuldigde Jan de Bakker (Joannes Pistorius) uit Woerden en diens medegevangenen. Jan de Bakker was de eerste Noord-Nederlandse martelaar van de Hervorming.

Hoewel Rosemond door zijn geloofsgenoten werd geprezen voor zijn geleerdheid, zou hij volgens biografen niet bestand geweest zijn tegen de kennis van Jan de Bakker. Rosemond volgde als inquisiteur niet de hardste lijn maar probeerde zich goedmoedig op te stellen. Omdat ook Erasmus regelmatig aangevallen werd door de Leuvense theologen, vooral door Nicolaas Baechem van Egmond (Engmondanus), beriep hij zich met verschillende brieven op rector Rosemond, maar zonder resultaat.

Nadat Rosemond vrij jong was overleden, schreef Erasmus over zijn overlijden aan Johannes a Lasco, die erop antwoordde: „Hij was een beter mens dan de gewone soort theologen.”[1]

Verwijzingen

rel=nofollow

Weblinks

rel=nofollow