Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Biografisch Portaal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Biografisch Portaal van Nederland (kortweg: BioPort) is de naam van een website en tevens organisatorische eenheid van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) voor samenwerking tussen archieven en onderzoeksinstitutent waar biografische informatie uit diverse gedigitaliseerde collecties en databanken bij elkaar wordt gebracht.

Het Biografisch Portaal presenteert in een beknopt overzicht links naar oorspronkelijke bronnen voor meer dan 70.000 personen uit de Nederlandse geschiedenis, van de vroegste tijden tot heden. Het gaat om mensen die in Nederland zijn geboren of er actief zijn geweest. Nog levende personen worden niet opgenomen. Iedere persoon in het Biografisch Portaal heeft een eigen 'persoonspagina' met kerngegevens. Die persoonspagina's linken door naar digitale informatie over de desbetreffende persoon, zoals korte levensbeschrijvingen, archivalia, literatuur en afbeeldingen.

Het BioPort is een initiatief van de Stichting Biografisch Portaal van Nederland: een in 2010 opgericht samenwerkingsverband van een aantal cultuurwetenschappelijke instellingen (Biografie Instituut, Centraal Bureau voor Genealogie, Huygens ING, IISG, Nationaal Archief, Onderzoekscentrum voor Geschiedenis en Cultuur, Parlementair Documentatie Centrum, en Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie). Het Huygens ING is "penvoerder" van de stichting.

De site, sinds februari 2010 in de lucht, is nog in ontwikkeling, terwijl steeds meer partners links aan de gegevensbank toevoegen. De broninformatie wordt toegevoegd op projectbasis, bijvoorbeeld voor kunstenaars of bekende vrouwen.

Externe link

rel=nofollow