Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Frans Daels: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Frans_Daels&oldid=54538312)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:
'''Frans Daels''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[7 januari]] [[1882]] – [[Gent]], [[22 december]] [[1974]]) was een Vlaams arts en politicus.
'''Frans Daels''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[7 januari]] [[1882]] – [[Gent]], [[22 december]] [[1974]]) was een Vlaams arts en politicus.


Daels studeerde geneeskunde aan de [[Katholieke Universiteit Leuven]] en de [[Gentse universiteit]] en was daar van 1920 tot 1944 hoogleraar [[verloskunde]] en [[gynaecologie]]. Daarnaast stond hij ook bekend als een kankerspecialist, hoewel zijn opvattingen op dat vlak hoogst omstreden waren.{{Bron?||2017|12|20}} Hij verrichtte baanbrekend onderzoek in verband met kanker tijdens zijn verblijf in Zwitserland.<ref>UGentMemorie: Daels, Frans (1882-1974)</ref>
Daels studeerde geneeskunde aan de [[Katholieke Universiteit Leuven]] en de [[Gentse universiteit]] en was daar van 1920 tot 1944 hoogleraar [[verloskunde]] en [[gynaecologie]]. Daarnaast stond hij ook bekend als een kankerspecialist, hoewel zijn opvattingen op dat vlak hoogst omstreden waren. Hij verrichtte baanbrekend onderzoek in verband met kanker tijdens zijn verblijf in Zwitserland.<ref name=Gunst>Petra Gunst, [http://www.ugentmemorie.be/personen/daels-frans-1882-1974 ''Daels, Frans (1882-1974)''], UGentMemorie</ref>


==Vlaamse beweging & collaboratie==
==Vlaamse beweging & collaboratie==
Tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] verbleef hij als legerarts aan het IJzerfront. Daar was Daels getuige van de gebrekkige communicatie tussen Franstalige officieren en Vlaamse soldaten, wat ertoe leidde dat veel jonge Vlamingen onnodig het leven lieten aan het front. In die tijd speelde hij een vooraanstaande rol in de [[Frontbeweging]]. Zo richtte hij het [[Secretariaat der Katholieke Vlaamse Hoogstudenten]] (SKVH) op en was hij medestichter van Heldenhulde. Ook na de Eerste Wereldoorlog bleef Daels actief in de [[Vlaamse Beweging]]. Hij ijverde onder meer voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit, organiseerde de Vlaamse Wetenschappelijke Congressen en stichtte de Vereniging voor Wetenschappen. Daarnaast was hij voorzitter van het [[IJzerbedevaartcomité]] van 1925 tot 1943.
Tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] verbleef hij als legerarts aan het IJzerfront. Daar was Daels getuige van de gebrekkige communicatie tussen Franstalige officieren en Vlaamse soldaten, wat ertoe leidde dat veel jonge Vlamingen onnodig het leven lieten aan het front. In die tijd speelde hij een vooraanstaande rol in de [[Frontbeweging]]. Zo richtte hij het [[Secretariaat der Katholieke Vlaamse Hoogstudenten]] (SKVH) op en was hij medestichter van Heldenhulde. Ook na de Eerste Wereldoorlog bleef Daels actief in de [[Vlaamse Beweging]]. Hij ijverde onder meer voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit, organiseerde de Vlaamse Wetenschappelijke Congressen en stichtte de Vereniging voor Wetenschappen. Daarnaast was hij voorzitter van het [[IJzerbedevaartcomité]] van 1925 tot 1943. Hij kreeg er de bijnaam „het Geweten van Vlaanderen.”


Na de [[Duitse aanval op België in 1940|Duitse inval in België]] werd Daels in september 1940 lid van de Raad van Leiding, een adviesraad van het [[Vlaams Nationaal Verbond]]. In de zomer van 1941 engageert hij zich om een veldhospitaal te leiden bij het Vlaams Legioen, de vrijwilligerseenheid van Vlamingen aan het oostfront. Als blijkt dat het Vlaams Legioen in de Waffen-SS strijdt, trekt Daels zich terug en scherpt hij zijn kritische houding tegenover het VNV aan. In 1942 neemt hij ontslag als lid van de Raad van Leiding en in 1943 als gewoon lid.<ref>[http://www.ugentmemorie.be/personen/daels-frans-1882-1974 Petra Gunst: ''Daels, Frans (1882-1974)''. UGentMemorie]</ref><ref>B. De Wever, ''Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging''. Tielt, Lannoo, 1998.</ref> Bij de bevrijding van België in 1944 vluchtte hij met de hulp van verschillende kerkelijke instanties naar [[Zwitserland]]. In 1946 werd Daels wegens [[collaboratie]] bij verstek ter dood veroordeeld. Hierop werden de familiebezittingen in beslag genomen, waaronder gronden en een villa in Knokke. In 1959 mocht Daels naar België terugkeren.
Na de [[Duitse aanval op België in 1940|Duitse inval in België]] werd Daels in september 1940 lid van de Raad van Leiding, een adviesraad van het [[Vlaams Nationaal Verbond]]. Omdat Daels gezien werd als vertegenwoordiger van de pacifistische traditie binnen de Vlaamse Beweging, was het sensationeel nieuws toen in juli 1941 werd aangekondigd dat hij de verantwoordelijkheid op zich zou nemen om een eigen klinische organisatie te leiden bij het Vlaams Legioen, de vrijwilligerseenheid van Vlamingen aan het oostfront. Als blijkt dat het Vlaams Legioen in de Waffen-SS strijdt, trekt Daels zich terug en scherpt hij zijn kritische houding tegenover het VNV aan. Hij beweerde achteraf dat ''Volk en Staat'' zijn naam misbruikt had, maar volgens anderen moet hij toestemming gegeven hebben om zijn foto te publiceren in het nieuws dat hij naar het Oostfront zou vertrekken, maar was hij dit nooit echt van plan. In 1942 neemt hij ontslag als lid van de Raad van Leiding en in 1943 als gewoon lid.<ref name=Gunst/><ref>Bruno De Wever, {{NEVB|Daels, Frans}}.</ref> Bij de bevrijding van België in 1944 vluchtte hij met de hulp van verschillende kerkelijke instanties naar [[Zwitserland]]. In 1946 werd Daels wegens [[collaboratie]] bij verstek ter dood veroordeeld. Hierop werden de familiebezittingen in beslag genomen, waaronder gronden en een villa in Knokke. In 1959 mocht Daels naar België terugkeren.


==Zonen==
==Zonen==
Regel 32: Regel 32:
{{StartOpvolging}}
{{StartOpvolging}}
{{OpvolgingCombi
{{OpvolgingCombi
| lijst = [[Voorzitter]] van het [[IJzerbedevaartcomité]]<br />1921 - 1944
| lijst = [[Voorzitter]] van het [[IJzerbedevaartcomité]]<br />1921 1944
| vorige = /
| vorige = /
| volgende = [[Jan-Frans Fransen]]
| volgende = [[Jan-Frans Fransen]]
Regel 38: Regel 38:
{{EindOpvolging}}
{{EindOpvolging}}
{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{DEFAULTSORT:Daels, Frans}}
{{DEFAULTSORT:Daels, Frans}}
[[Categorie:Belgisch medicus]]
[[Categorie:Belgisch medicus]]
[[Categorie:Bestuurder van het IJzerbedevaartcomité]]
[[Categorie:Bestuurder van het IJzerbedevaartcomité]]
[[Categorie:Belgisch collaborateur in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Belgisch collaborateur in de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Oncoloog]]
[[Categorie:Geboren in 1882]]
[[Categorie:Geboren in 1882]]
[[Categorie:Overleden in 1974]]
[[Categorie:Overleden in 1974]]

Versie van 8 jul 2023 19:46

rel=nofollow

Frans Daels (Antwerpen, 7 januari 1882Gent, 22 december 1974) was een Vlaams arts en politicus.

Daels studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Gentse universiteit en was daar van 1920 tot 1944 hoogleraar verloskunde en gynaecologie. Daarnaast stond hij ook bekend als een kankerspecialist, hoewel zijn opvattingen op dat vlak hoogst omstreden waren. Hij verrichtte baanbrekend onderzoek in verband met kanker tijdens zijn verblijf in Zwitserland.[1]

Vlaamse beweging & collaboratie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij als legerarts aan het IJzerfront. Daar was Daels getuige van de gebrekkige communicatie tussen Franstalige officieren en Vlaamse soldaten, wat ertoe leidde dat veel jonge Vlamingen onnodig het leven lieten aan het front. In die tijd speelde hij een vooraanstaande rol in de Frontbeweging. Zo richtte hij het Secretariaat der Katholieke Vlaamse Hoogstudenten (SKVH) op en was hij medestichter van Heldenhulde. Ook na de Eerste Wereldoorlog bleef Daels actief in de Vlaamse Beweging. Hij ijverde onder meer voor de vernederlandsing van de Gentse universiteit, organiseerde de Vlaamse Wetenschappelijke Congressen en stichtte de Vereniging voor Wetenschappen. Daarnaast was hij voorzitter van het IJzerbedevaartcomité van 1925 tot 1943. Hij kreeg er de bijnaam „het Geweten van Vlaanderen.”

Na de Duitse inval in België werd Daels in september 1940 lid van de Raad van Leiding, een adviesraad van het Vlaams Nationaal Verbond. Omdat Daels gezien werd als vertegenwoordiger van de pacifistische traditie binnen de Vlaamse Beweging, was het sensationeel nieuws toen in juli 1941 werd aangekondigd dat hij de verantwoordelijkheid op zich zou nemen om een eigen klinische organisatie te leiden bij het Vlaams Legioen, de vrijwilligerseenheid van Vlamingen aan het oostfront. Als blijkt dat het Vlaams Legioen in de Waffen-SS strijdt, trekt Daels zich terug en scherpt hij zijn kritische houding tegenover het VNV aan. Hij beweerde achteraf dat Volk en Staat zijn naam misbruikt had, maar volgens anderen moet hij toestemming gegeven hebben om zijn foto te publiceren in het nieuws dat hij naar het Oostfront zou vertrekken, maar was hij dit nooit echt van plan. In 1942 neemt hij ontslag als lid van de Raad van Leiding en in 1943 als gewoon lid.[1][2] Bij de bevrijding van België in 1944 vluchtte hij met de hulp van verschillende kerkelijke instanties naar Zwitserland. In 1946 werd Daels wegens collaboratie bij verstek ter dood veroordeeld. Hierop werden de familiebezittingen in beslag genomen, waaronder gronden en een villa in Knokke. In 1959 mocht Daels naar België terugkeren.

Zonen

Hij was de vader van Paul Daels (1921-1988) die voorzitter was van het IJzerbedevaartcomité. Een andere zoon was de gynaecoloog José Daels (1914-2010). Hij was onder meer voorzitter van het Vlaams Kruis en voorzitter van het college van medisch adviseurs van gynaecologen van Kind en Gezin.

Voorganger:
/
Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité
1921 – 1944
Opvolger:
Jan-Frans Fransen

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 Petra Gunst, Daels, Frans (1882-1974), UGentMemorie
  2. º Bruno De Wever, Daels, Frans, in de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Lannoo, Tielt, 1998. Herwerkte uitgave 2023. .
rel=nofollow
rel=nofollow