Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Colombia

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 30 dec 2023 om 16:08 (LinkFix)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Colombia is een land in het noordwesten van Zuid-Amerika, bekend om zijn rijke biodiversiteit, culturele erfgoed en diverse landschappen. Het grenst aan Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador, Panama en de Caribische Zee en de Stille Oceaan. Geografie

Colombia heeft een gevarieerd landschap, waaronder het Andesgebergte, de Amazoneregenwouden en de uitgestrekte Caribische en Pacifische kusten. Het land staat bekend om zijn biodiversiteit en herbergt een groot deel van 's werelds soorten.

Geschiedenis

 • Pre-Colombiaanse Beschavingen: Voordat de Europeanen arriveerden, was het gebied dat nu Colombia is, de thuisbasis van diverse inheemse beschavingen, waaronder de Muisca en de Tayrona.
 • Spaanse Kolonisatie: Het grondgebied van Colombia werd in 1499 ontdekt door Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci. Het werd later gekoloniseerd door de Spanjaarden onder leiding van Gonzalo Jiménez de Quesada.
 • Onafhankelijkheid: Colombia verklaarde in 1810 zijn onafhankelijkheid van Spanje en maakte deel uit van Groot-Colombia, een federatie die ook Venezuela en Ecuador omvatte.
 • Moderne Geschiedenis: Colombia heeft een geschiedenis van politieke onrust, maar in de afgelopen decennia heeft het stappen gezet naar politieke stabiliteit en economische groei.

Cultuur

 • Diversiteit: Colombia is bekend om zijn culturele diversiteit, weerspiegeld in zijn muziek, dans, kunst en festivals. Cumbia, vallenato en salsa zijn enkele van de populaire muziekstijlen.
 • Koffiecultuur: Colombia staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteitskoffie. De zogenaamde "koffiegordel" in de Andes is een belangrijk koffieproducerend gebied.

Toeristische Bestemmingen

 • Cartagena: Deze historische havenstad aan de Caribische kust staat bekend om zijn goed bewaard gebleven koloniale architectuur en levendige sfeer.
 • Medellín: Eens bekend om zijn problematische verleden, is Medellín nu een bloeiende stad met innovatieve stadsplanning en een opmerkelijke culturele scene.
 • Bogotá: De hoofdstad van Colombia, gelegen in de Andes, biedt musea, theaters en historische bezienswaardigheden zoals de wijk La Candelaria.
 • Amazoneregio: Het Colombiaanse deel van het Amazone-regenwoud biedt ongerepte natuur en de kans om unieke flora en fauna te ontdekken.

Economie

Colombia heeft een opkomende economie, ondersteund door sectoren zoals mijnbouw, landbouw, energie en toerisme.

Sociale Uitdagingen

Ondanks economische vooruitgang kent Colombia nog steeds uitdagingen, waaronder sociaal onrecht, armoede en de nasleep van decennialange conflicten met guerrillagroepen.

Landen in Zuid-Amerika

Argentinië · Bolivia · Brazilië · Chili · Colombia · Ecuador · Guyana · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela

Frans overzees departement:Frans-Guyana
Overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk:Falklandeilanden · Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden
rel=nofollow
rel=nofollow
3°49′0″N, 73°55′0″W