Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Berkenkruis

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 25 aug 2020 om 14:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''berkenkruis''' is een kruis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het graf van gesneuvelde (Vlaamse) oostfronters werd geplaatst. Het kruis werd vervaar...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een berkenkruis is een kruis dat tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het graf van gesneuvelde (Vlaamse) oostfronters werd geplaatst. Het kruis werd vervaardigd uit berkentakken, omdat dat vaak de enige houtsoort was die voorkwam in de Russische streken waar de Vlaamse jongens tegen het ’goddeloze bolsjewisme’ gingen vechten. Het werd een symbool voor de collaborateurs aan het oostfront. In bepaalde politiek rechtse kringen van hun kant ziet men het als protestsymbool tegen de genadeloze repressie na de oorlog.

Soms heeft een berkenkruis de vorm van een Latijns kruis met twee extra balkjes die de uiteinden van de zijbalk verbinden met de bovenkant van het kruis. Soms bevat het geen zijbalk, maar wel de beide schuine balken en ziet er dan uit als de rune ’tiwaz’ (of ’tyr’; ’t’), waarmee het ook soms in verband gebracht wordt.

Berkenkruis werd ook de naam van een tijdschrift voor voormalige Vlaamse oostfronters, uitgegeven door het Sint-Maartensfonds.

rel=nofollow