Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Alfons Schneider: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(aanvulling infobox uit wikipedia)
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 28: Regel 28:
}}
}}


'''Wilhelmus Alphonsus (Alfons) Schneider''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] [[18 maart]] [[1892]] - [[Harzungen]] [[5 augustus]] [[1944]]) was een voormalig [[socialisme|socialistisch]] politicus die 29 jaar zetelde in de [[gemeenteraad]] van [[Deurne (Antwerpen)|Deurne]]. Van 1937 tot 1941 was hij burgemeester tot Deurne tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] door de Duitse bezetter bij Groot-Antwerpen werd gevoegd.
'''Wilhelmus Alphonsus (Alfons) Schneider''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]], [[18 maart]] [[1892]] [[Harzungen]], [[5 augustus]] [[1944]]) was een [[socialisme|socialistisch]] politicus die 29 jaar zetelde in de [[gemeenteraad]] van [[Deurne (Antwerpen)|Deurne]] (Antwerpen). Van 1937 tot 1941 was hij burgemeester tot Deurne tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] door de Duitse bezetter bij Groot-Antwerpen werd gevoegd.


Schneider werd na deze herschikking schepen van sociale zaken in het groot-Antwerpse [[College van burgemeester en schepenen|schepencollege]] o.l.v. burgemeester [[Leo Delwaide]].<ref>Maurice Dequeecker (1905-1985): pionier van het sociaal toerisme, onderwijsmens, 28 jaar burgemeester van Deurne, de grootste randgemeente van Antwerpen, [[Wim Geldolf]] Asp / Vubpress / Upa, 2009 - 262 pagina's</ref>
Schneider werd na deze herschikking schepen van sociale zaken in het groot-Antwerpse [[College van burgemeester en schepenen|schepencollege]] o.l.v. burgemeester [[Leo Delwaide]].<ref>Maurice Dequeecker (1905-1985): pionier van het sociaal toerisme, onderwijsmens, 28 jaar burgemeester van Deurne, de grootste randgemeente van Antwerpen, [[Wim Geldolf]] Asp / Vubpress / Upa, 2009 262 pagina’s</ref>


Schneider werd echter nog steeds in 1941 gearresteerd door de Duitsers en gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] van [[Buchenwald]] waar hij op 5 augustus 1944 overleed.<ref>[https://www.schoonselhof.be/2bruggeveld/schneider.html Alfons Schneider], [[Schoonselhof]]</ref> Zijn arrestatie, hoewel hij schepen was, kwam er vermoedelijk omdat de Duitsers vermoedden dat hij als burgemeester van Deurne er van op de hoogte was dat een groot deel van de [[politie van Deurne tijdens de Tweede Wereldoorlog]] actief betrokken was bij het verzet.
Ondanks zijn functie als schepen werd Schneider in 1941 gearresteerd door de Duitsers en gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] van [[Buchenwald]], waar hij op 5 augustus 1944 overleed.<ref>[https://www.schoonselhof.be/2bruggeveld/schneider.html Alfons Schneider], [[Schoonselhof]]</ref> Zijn arrestatie kwam er vermoedelijk omdat de Duitsers vermoedden dat hij er als burgemeester van Deurne van op de hoogte was dat een groot deel van de [[politie van Deurne tijdens de Tweede Wereldoorlog]] actief betrokken was bij het verzet.


In 1945 werd de Legerlaan in Deurne herdoopt in Alfons Schneiderlaan.<ref>[https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/113101 Alfons Schneiderlaan], Inventaris van het bouwkundig erfgoed</ref>
In 1945 werd de Legerlaan in Deurne herdoopt in Alfons Schneiderlaan.<ref>[https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/113101 Alfons Schneiderlaan], Inventaris van het bouwkundig erfgoed</ref>

Huidige versie van 24 jul 2021 om 20:08

rel=nofollow

Wilhelmus Alphonsus (Alfons) Schneider (Antwerpen, 18 maart 1892Harzungen, 5 augustus 1944) was een socialistisch politicus die 29 jaar zetelde in de gemeenteraad van Deurne (Antwerpen). Van 1937 tot 1941 was hij burgemeester tot Deurne tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter bij Groot-Antwerpen werd gevoegd.

Schneider werd na deze herschikking schepen van sociale zaken in het groot-Antwerpse schepencollege o.l.v. burgemeester Leo Delwaide.[1]

Ondanks zijn functie als schepen werd Schneider in 1941 gearresteerd door de Duitsers en gedeporteerd naar het concentratiekamp van Buchenwald, waar hij op 5 augustus 1944 overleed.[2] Zijn arrestatie kwam er vermoedelijk omdat de Duitsers vermoedden dat hij er als burgemeester van Deurne van op de hoogte was dat een groot deel van de politie van Deurne tijdens de Tweede Wereldoorlog actief betrokken was bij het verzet.

In 1945 werd de Legerlaan in Deurne herdoopt in Alfons Schneiderlaan.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Maurice Dequeecker (1905-1985): pionier van het sociaal toerisme, onderwijsmens, 28 jaar burgemeester van Deurne, de grootste randgemeente van Antwerpen, Wim Geldolf Asp / Vubpress / Upa, 2009 – 262 pagina’s
  2. º Alfons Schneider, Schoonselhof
  3. º Alfons Schneiderlaan, Inventaris van het bouwkundig erfgoed
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow