Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
AMBER Alert (Nederland)
Sjabloon:Weg Zie ook: Voor het algemene overzichtartikel over Amber alert, zie AMBER Alert.
AMBER Alert is een internationaal bestaand maar landelijk functionerend waarschuwingssysteem waarbij de politie bij de ontvoering of vermissing van een kind met één druk op de knop heel Nederland kan waarschuwen – via radio, TV, snelwegborden, PC- en TV-schermen, websites, e-mail, SMS, Nieuws iPhone apps, Twitter, Hyves, Facebook en Windows Live Messenger. Daarmee wordt de kans dat een kind snel wordt teruggevonden -en de kans op een goede afloop-, enorm vergroot. Het systeem bestaat sinds november 2008 en is 12x ingezet (stand per februari 2012).
Geschiedenis van AMBER Alert Nederland
Initiatiefnemer van AMBER Alert Nederland is Frank Hoen, directeur van communicatiebedrijf Netpresenter, samen met Carlo Schippers van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP), onderdeel van het Korps landelijke politiediensten. Ook het ministerie van Justitie werkte eraan mee. Netpresenter heeft het AMBER Alert-systeem ontwikkeld en kosteloos ter beschikking gesteld aan de Nederlandse politie. De KLPD verstuurt de berichten en is verantwoordelijk voor de inhoud. Er worden dus geen reclameboodschappen vertoond op AMBER Alert en de privacy van de gebruiker is gewaarborgd. Het systeem is op 11 november 2008 in Nederland ingevoerd. De opening werd verricht door toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin.
Het Nederlandse systeem is vernoemd naar het gelijknamige AMBER Alert Plan in Amerika, dat sinds 1996 ruim 500 kinderen het leven heeft gered.[1] De naam komt van het Amerikaanse 9-jarige meisje Amber Hagerman, dat op 13 januari 1996 werd ontvoerd en vermoord. Haar dood leidde tot de totstandkoming van dit systeem. AMBER Alert is een geregistreerde merknaam waarvan AMBER met hoofdletters wordt geschreven.
Werking, bereik en effectiviteit van het systeem
De kracht van AMBER Alert is gelegen in de onmiddellijke en alle media omvattende manier waarop het publiek gevraagd wordt om mee te helpen een ontvoerd of in ernstig gevaar verkerend kind terug te vinden. Dat betekent dat AMBER Alerts zo snel mogelijk na het moment van ontvoering of vermissing moeten worden uitgezonden.
AMBER Alerts zijn te ontvangen via SMS (met foto), e-mail, Twitter, Windows Live Messenger, Hyves, als RSS newsfeed, als PC-popup bericht, PC screensaver en beeldkrant. Ook worden AMBER Alerts direct overgenomen door alle grote TV- en radiostations. AMBER Alert meldingen zijn ook direct en automatisch te zien op de snelwegborden van Rijkswaterstaat en organisaties zoals tekstkar.nl, en op grote TV-schermen in bussen (van Connexxion), supermarkten, bioscopen, restaurants en kinderspeelparadijzen. Ook verschijnt een banner of popupbericht op veel grote websites waaronder Telegraaf.nl met een gezamenlijk bereik van 12 miljoen bezoekers per maand, en op ruim 400 kleinere websites.
De eerste week na de start van AMBER Alert meldden zich al 50.000 Nederlanders aan. Inmiddels heeft een AMBER Alert een miljoenenbereik, onder andere omdat grote radio-, televisiestations en belangrijke nieuwssites hebben toegezegd AMBER Alerts direct over te zullen nemen. Daarnaast hadden in mei 2010 inmiddels circa 350.000 mensen en organisaties zoals de Nederlandse Spoorwegen, Koninklijke Marechaussee, Connexxion, Hago, Group 4 Securicor, politiekorpsen, vervoers/transportbedrijven zoals Visser Duiven en TNT Express en vele andere organisaties, zich al aangemeld voor de directe ontvangst van de alarmberichten. Het AMBER Alert platform (dus alleen de website banners, pop ups en screensavers) genereerde bij de 3e maal dat het werd ingezet (op 11 maart 2010) al 6 miljoen hits in de eerste 24 uur.
Na de moord op Milly Boele uit Dordrecht gaven Frank Hoen, de directeur van AMBER Alert Nederland, en Minister van justitie Hirsch Ballin te kennen dat de alarmering volgens hen te laat was uitgegeven. Hirsch Ballin gaf aan dat dit moest verbeteren; regiokorpsen moeten voortaan bij een zorgwekkende verdwijning van een kind binnen twee uur contact op nemen met het KLPD. Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van het KLPD kan dan helpen beslissen of de omstandigheden van een vermissing het uitgeven van een AMBER Alert rechtvaardigen. In het latere geval van Jennefer van Oostende, die dood werd gevonden, werd de waarschuwing wederom pas laat (na 28 uur) gegeven. De KLPD stelde toen dat het systeem zijn effectiviteit verliest ("failliet gaat") als het te snel wordt ingezet en dat het Alert echt bewaard moest blijven voor bijzondere gevallen. De kwestie rond Jennefer leidde om die reden tot kritiek en vragen van PvdA Kamerlid Khadija Arib. De regering antwoordde daarop dat wanneer AMBER Alert te snel wordt ingezet dat ertoe kan leiden dat als gevolg van een overmatige stroom van meldingen waarvan achteraf blijkt dat er onvoldoende noodzaak toe bestond, de interesse van het publiek om deze meldingen serieus te nemen, zal afnemen en het middel derhalve aan effectiviteit zal inboeten.[2]
Ontvangst van alle typen AMBER Alerts is gratis. Alleen de ontvangst van een AMBER Alert SMS kostte in eerste instantie 0,25 cent per bericht (circa 5-10 berichten per jaar). Sinds 7 augustus 2009 is ook de ontvangst van die SMS-berichten gratis.
Uitbreidingen van het platform
Het platform is eenvoudig uit te breiden met nieuwe media. Zo werden op 2 december 2008 al Hyves en iGoogle banners toegevoegd en op 17 september 2009 werd de SMS met foto en de mobiele website gelanceerd. Vanaf medio 2009 verschijnen AMBER Alerts ook op matrixborden op en boven de snelweg. Verder lanceerde AMBER Alert Nederland in maart 2010 twee Twitter-accounts en werden de E-mail alerts uitgebreid met een printbare poster. Op 14 augustus 2009 maakte AMBER Alert Nederland bovendien bekend dat AMBER SMS-Alerts voortaan voorrang krijgen boven regulier SMS-verkeer.
Criteria voor een AMBER Alert
Iedere dag raken er in Nederland kinderen vermist. Het gaat hierbij vooral om kinderen die weglopen en na kortere of langere tijd worden ze vrijwel allemaal levend teruggevonden. Natuurlijk bestaat daarbij het risico dat ze met de verkeerde mensen in contact komen of al zijn gekomen. Op allerlei manieren kan bij dat soort vermissingen publiciteit helpen om het vermiste kind terug te vinden. Enkele keren per jaar zijn er echter vermissingen waarbij het risico voor het vermiste kind veel groter dan normaal is. Dat is zeker het geval als een kind ontvoerd wordt door een onbekende. Vaak is de bedoeling van een dergelijke ontvoering om het kind seksueel te misbruiken en er bestaat daarmee een groot risico dat het kind uit angst voor ontdekking om het leven wordt gebracht door de dader. Een andere situatie met een groot risico is het vermist raken van hele jonge kinderen, die het slachtoffer kunnen worden van een ongeluk als ze zijn gaan dwalen.
Een geval van een vermist kind moet dus voldoen aan een aantal strikte criteria voordat een AMBER Alert wordt afgegeven. Deze criteria zijn:
- Het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar;
- Er moet direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of een directe vrees voor ernstig letsel;
- Er moet voldoende informatie zijn over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden;
- Er moeten geen redenen zijn om aan te nemen dat het kind zich in het buitenland bevindt.
Hierbij geldt steeds dat de omstandigheden van het concrete geval doorslaggevend zijn voor de beslissing om al dan niet een AMBER Alert te doen uitgaan.[3][4]
Voor meerderjarige personen (van 18 jaar en ouder) wordt geen AMBER Alert verzonden, ook niet als ze in geestelijk opzicht functioneren op een leeftijdsniveau onder de 18 jaar. Als dat nodig is, zal op andere wijze voor een dergelijke vermissing aandacht gevraagd worden. Ook moet kunnen worden aangenomen dat er sprake is van direct gevaar voor het leven van het kind of dat er een directe vrees bestaat dat het kind ernstig letsel oploopt. Hoewel bij iedere vermissing van een kind er een risico voor dat kind optreedt, is dat onvoldoende om daarvoor een AMBER Alert in te zetten.
De toekomst van AMBER Alert Nederland
Op 12 maart 2010 deed AMBER Alert Nederland een oproep aan de politiek om de toekomst van het systeem zeker te stellen. De sponsorcontracten van het systeem lopen medio 2011 af, en er moet dus bijtijds worden gekeken naar een oplossing.
Naar aanleiding van deze oproep stelde toenmalig VVD-kamerlid Fred Teeven vragen aan toenmalig Minister van Justitie Hirsch Ballin. Deze gaf aan AMBER Alert ‘goed en waardevol’ te vinden en ervoor te gaan zorgen dat de financiering van het systeem wordt geregeld. Hij vindt dit een publieke taak.
Op 8 juni 2010 zei Fred Teeven, toenmalig Kamerlid van de VVD, dat de VVD een landelijk Crime Alert nastreeft, gebaseerd op de technologie van het AMBER Alert-systeem. Foto’s van gezochte criminelen moeten zo via internet, GSM, Twitter, snelwegborden, reclameschermen en tv’s snel en wijd worden verspreid. Nu lopen er enkele initiatieven van politiekorpsen waarbij bewoners slechts via sms worden geïnformeerd, maar volgens Teeven functioneert dat niet of te traag. Met een Crime Alert kan de politie met één druk op de knop een foto of filmpje van gezochte personen via het crossmediasysteem verspreiden.[5] De overheid zou overwegen om ook Amber Alerts in te voeren in geval van terreuraanslagen of grote rampen.[6]
Gewonnen innovatieprijzen
Omdat het Nederlandse AMBER Alert wereldwijd het grootste aantal verschillende mediatypen combineert en zowel pers als publiek gelijktijdig waarschuwt, heeft het al diverse prijzen gewonnen, waaronder:
- Tros Vermist Vergeet-me-niet Award 2009
- IBC Innovation Awards Special Award 2009 (internationale innovatieprijs, uitgereikt door de broadcasting en elektronische mediaindustrie)
- Accenture innovation award 2009 Publieksprijs (innovatieprijs uitgereikt door het publiek, eerder gewonnen door Buienradar en Hyves)
Overzicht van alle AMBER-Alerts in Nederland
Tot en met februari 2012 werd in Nederland twaalf keer een AMBER Alert afgegeven. Opvallend is dat zeven van de twaalf alerts uit Rotterdam en omgeving kwamen. Vier alerts waren voor jongens, acht voor meisjes. Vier van deze twaalf vermiste kinderen hadden een verstandelijke handicap, en drie van de twaalf werden niet levend teruggevonden. Volgt een overzicht:
14 februari 2009, 1e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO09170603. Voor de 4-jarige Lorenzo Oranje, die rond 14.00 uur aan het oog van zijn begeleider ontsnapte op een markt in de Hoogstraat in Rotterdam. Een uur na het uitsturen van het AMBER Alert werd de kleuter gezond en wel teruggevonden in een nabijgelegen fastfood-restaurant. De opsporing had niet zozeer succes vanwege het Alert, maar vanwege de beelden op een bewakingscamera in het restaurant.[3][7][8][9]
27 mei 2009, 2e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO09070618. Voor de 7-jarige Katja Leendertz uit Ede. Het meisje werd op 27 mei 2009 rond 10.25 uur tegen haar wil meegenomen vanaf het schoolplein van de Cavaljéschool aan de Veenderweg in Ede. Getuigen zagen hoe zij in een grijze Opel Zafira werd geduwd. Haar vader bleek bij de zaak betrokken en ontvoerde op deze wijze zijn dochter via het Amerikaanse Consulaat in Frankfurt naar de Verenigde Staten. Naar verluidt liet de vader al een kartier na de ontvoering via zijn advocaat weten dat hij het kind had meegenomen; deze advocaat informeerde terstond de politie en de school zodat geen onnodige commotie en ongerustheid zou ontstaan. Niettemin deed de KLPD toch een AMBER Alert uitgaan. Daarover werd door de advocaat een klacht ingediend. Katja's Amerikaanse vader en Oekraïense moeder voerden al een tijd een juridische strijd over het meisje en werden beiden door de rechter in het gelijk gesteld: de vader in de VS en de moeder in Nederland. Normaliter kan een beslissing van een buitenlandse rechter pas in Nederland ten uitvoer worden gelegd als deze naar Nederlands recht is erkend; dat was hier niet het geval. Door (kennelijk) identiteitspapieren aan het ontvoerde meisje te verstrekken hadden de Amerikaanse autoriteiten (te weten: het genoemde Consulaat) mogelijk het Haags Kinderontvoeringsverdrag ondermijnd. Om die reden werden over deze zaak kamervragen gesteld door CDA-kamerlid Çörüz aan de Ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken. Deze wensten evenwel niet nader in te gaan op de juistheid van de in de pers genoemde feiten of uitspraken te doen over het verloop van de zaak. Na slepende rechtszaken keerde Katja in september 2010, meer dan een jaar na haar ontvoering terug naar haar moeder in Ede.[10][11][12][13][14][15][16]
11 maart 2010, 3e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO10180665. Voor de 12-jarige Amalia (Milly) Boele uit Dordrecht. Milly had voor het laatst contact met haar moeder op 10 maart 2010 rond 17.30 uur. Ze vroeg haar moeder om haar terug te bellen omdat er een buurman voor de deur stond. Toen haar moeder haar na tien minuten terugbelde, antwoordde ze niet. Om ongeveer 18.30 kwam Mw. Boele thuis en trof Milly niet aan. Korte tijd daarna werd ze als vermist gemeld bij de politie. Het AMBER alert volgde pas 17 uur na de vermissing. Daarop kwam later veel kritiek. In de late avond van 16 maart 2010 werd het levenloze lichaam van Milly gevonden in de tuin van haar buurtgenoot, de 26-jarige politieagent Sander Vreeswijk. Deze werd later tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld. Naast de moord op Milly werd hij ook schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, ontucht en het wegmaken van het lichaam. Verkrachting werd niet bewezen geacht. Hij bleek Milly al op de avond van haar verdwijning te hebben gewurgd en in zijn achtertuin te hebben begraven, nog vóór het AMBER Alert werd afgegeven.[17][18][19] De zaak kreeg bijzonder grote aandacht in de media. Vanwege de kritiek op het trage handelen van politie en de grote maatschappelijke impact van de zaak stelde het Ministerie van Justitie de zgn. Commissie Leeuwe in die tot taak kreeg het optreden van de opsporingsautoriteiten te toesten. Deze commissie constateerde dat, "snel na het begin van de opsporing en des te sterker in de loop van het onderzoek, meer urgentie en aandacht door de leidinggevenden had moeten worden ontwikkeld ten aanzien van de informatieverzameling vanaf de start van het onderzoek, de urgentie van de vermissing van Milly, de inzet van de bijzondere opsporingsbevoegdheden en de communicatie (met de media). Het leidde er toe dat het onderzoek niet snel genoeg werd opgeschaald, dat er informatieverlies optrad en dat afwegingen over de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen zoals het doorzoeken van woningen op een te laag niveau plaatsvonden. In het gevoerde communicatie- en mediabeleid is er uiteindelijk (uit piëteit met de ouders) voor gekozen om het vermoeden van een ernstig misdrijf niet te communiceren maar om alle opties open te houden. Door dit beleid en de terughoudendheid in het verstrekken van informatie aan de media werd de indruk gewekt dat politie en Openbaar Ministerie de zaak niet serieus genoeg namen." [20]
22 september 2010, 4e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO10170719. Voor de 7-jarige Kaylee Geertsma uit Rotterdam, die op 21 september 2010 om 15.15 uur haar basisschool Meester Baars aan de Koninginneweg in Rotterdam-Zuid verliet, terwijl zij een verlengde schooldag had en tot vijf uur op school had moeten zitten. Zij kwam niet thuis en leek spoorloos. Op 22 september werd het meisje ongedeerd aangetroffen bij haar oma in Pernis. Intussen waren diverse huiszoekingen verricht. De politie hield haar moeder en oma aan, op verdenking van het ontrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag. [7][21][22]
27 januari 2011, 5e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO11170774. Voor de 9-jarige David Bale uit Spijkenisse. De autistische jongen was vanaf zijn school aan de Vlasdreef op weg gegaan naar zijn huis, waar hij niet aankwam. Rond 9 uur 's avonds werd een AMBER alert uitgegeven. Nog dezelfde avond werd David door spoorwegpersoneel ongedeerd gevonden in een trein in de buurt van Deurne (Noord-Brabant).[7][23]
1 juli 2011, 6e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO11180847. Voor de 17-jarige Melanie van den Heerik, een zwakbegaafd meisje uit Hardinxveld-Giessendam. Zij verdween donderdagmiddag 31 juni 2011, nadat zij rond drie uur was vertrokken van een paardenfokkerij in Schelluinen waar ze stage liep. Ze was volgens haar begeleidster gebeld door iemand die zij haar vriend noemde en waar zij zou gaan logeren. Maar tegen haar ouders had zij iets anders gezegd. Het duurde ruim 24 uur voordat het alert werd gegeven. In de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 juli werd zij aangetroffen in Espel (bij Urk in de Noordoostpolder) in de woning van een 32-jarige man, die haar zou hebben ontvoerd en misbruikt.[24][25][26][27][28]
28 juli 2011, 7e alert.
KLPD Zaaknummer: NLZO11080861. Voor Vera de Vries (14) uit Groesbeek (Gelderland). Het meisje zou bij een vriendin gaan logeren, zo had zij tegen haar vader gezegd. Maar daar kwam zij nooit aan. Wel kreeg deze vriendin Vera die avond overstuur en huilend aan de telefoon. Vera vertelt haar dat ze geen idee heeft waar ze is, en of ze weg mocht. De dag na het AMBER Alert meldt ze zich zelf bij de politie Haaglanden. Ze was waarschijnlijk het slachtoffer van loverboys die ze via Hyves had leren kennen. Twee mannen van 21 en 23 jaar uit Den Haag en een 19-jarige vrouw uit Breda werden aangehouden, verdacht van 'onttrekking aan het ouderlijk gezag'. Zij werden evenwel op vrije voeten gesteld. Later arresteerde de politie een 26-jarige Hagenaar. Een 23-jarige plaatsgenoot meldde zich daarna zelf. Beide Surinaamse mannen werden er volgens de politie van verdacht seksuele handelingen te hebben verricht met het meisje. [29][30][31]
9 oktober 2011, 8e alert. Voor de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Het zwakbegaafde meisje verdween toen zij van het huis van de ex-vriend van haar oudere zus op de Boergoensestraat, Anthony Klein, vertrok naar dat van haar vader. Daar kwam zij nooit aan. Het alert werd pas 28 uur na haar vermissing verspreid. Zij werd later dood aangetroffen in de woning van deze K., een man die ze goed kende en vertrouwde. Van hem had Jennefer zich moeten uitkleden; daarna werd zij door hem meegenomen naar de kelder van zijn woning waar zij zou zijn gekneveld, misbruikt, en gruwelijk zou zijn geschopt en geslagen alvorens te worden vermoord. Haar lichaam zou zwaar verminkt zijn gevonden. Op het moment van de moord waren Jennefers kleinere neefje van 5 en nichtje van 3 (Anthony's kinderen) ook bij hem in huis. Die zagen hem met Jennifer naar de kelder gaan en zonder haar terugkeren. De politie vond het lichaam van Jennifer pas toen zij het huis van K. voor de tweede maal doorzochten. Dit, en het late AMBER alert, leidde tot veel kritiek op de aanpak van de politie en tot kamervragen. De zaak kreeg veel landelijke publiciteit.[2][32][33][34][35][36]
16 oktober 2011, 9e alert. Voor de 6 maanden oude baby Serena de Bruin uit Almere. Zij was door haar 23-jarige vader meegenomen en niet meer teruggebracht bij de moeder. De volgende dag, nog geen uur na het uitgeven van een AMBR Alert wist de politie reeds dat Serena en haar vader de nacht hadden doorgebracht in een hotel in Flevoland en dat ze op een station en in Utrecht waren gezien. Twee uur daarna werd Serena in de trein tussen Utrecht en Rotterdam herkend door spoorwegpersoneel en kort daarna herenigd met haar moeder. Serena's vader, verdacht van het onttrekken van het kind aan het ouderlijk gezag, werd opgepakt en overgedragen aan de politie Flevoland.[37][38][39][40]
29 oktober 2011, 10e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO11130903. Voor de 1-jarige Michiel Delano Monne uit Amsterdam. Michiel was meegenomen door zijn getatoeëerde vader Michel Bierenbroodspot. Hij werd nog dezelfde avond ongedeerd teruggevonden in Almere.[37][41][42]
10 dec. 2011, 11e alert. Voor de 4-jarige kleuter Roshayra Shamica Te-Farai Maatrijk uit Rotterdam. Roshayra was de avond daarvoor rond half zeven ontvoerd door haar vader. Het was de eerste keer in de geschiedenis van AMBER Alert Nederland dat de melding op de matrixborden (DRIP's) boven alle snelwegen in Nederland was te zien. Daarop werd opgeroepen uit te kijken naar een zwarte Fiat met een bepaald kenteken. Een oplettende automobiliste in Rotterdam-Zuid zag het bericht, en herkende 's middags de gezochte auto. Dit leidde tot aanhouding van de vader van het meisje. Roshayra bleek ongedeerd.[43]
1 februari 2012, 12e alert. KLPD Zaaknummer: NLZO12250965. Voor de 10-jarige Michael van Dijk uit Luttelgeest in de Noordoostpolder, die verdween toen hij rond 16.00 uur van zijn opa en oma naar huis liep, een afstand van slechts een paar honderd meter. Getuigen zeiden Michael bij de plaatselijke ijsbaan te hebben gezien. Michael had een verstandelijke beperking en zou door andere kinderen de ijsbaan zijn opgestuurd om er takjes en steentjes vanaf te halen. Het alert werd al 2 uur na de vermissing verspreid. Volgens politiebronnen waren de twee meest aannemelijke scenario's dat Michael was ontvoerd of door het ijs van de Luttelgeester Vaart was gezakt. Dit laatste bleek het geval: op zondag 5 februari werd zijn lichaam onder het ijs van de vaart gevonden door duikers van de Marine. De zoekacties werden bemoeilijkt door het extreem koude weer. In de nacht van 3 op 4 feb. werd in de flevopolder een recordtemperatuur van -22,9 C gemeten. Bij de zoekacties in de vaart was daarom gebruik gemaakt van sonarapparatuur.[44][45][46][47]
Externe links
Bronvermelding
Bronnen, noten en/of referenties:
- º AMBERT Alert - Statistics. Geraadpleegd op 22 september 2010.
- ↑ 2,0 2,1 Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat het sneller inzetten van een AMBER Alert het faillissement is van dit systeem (ingezonden 13 oktober 2011) en antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 1 november 2011).
- ↑ 3,0 3,1 http://www.telegraaf.nl/binnenland/10699879/__Niet_altijd_Amber_Alert__.html
- º http://www.amberalertnederland.nl/Faq.aspx?lang=nl
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/6883953/__VVD_wil_Crime_Alert__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/8836275/__Amber_Alert_bij_aanslag_of_ramp__.html
- ↑ 7,0 7,1 7,2 http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=44157.0
- º http://nl.missingkids.com/missingkids/servlet/NewsEventServlet?LanguageCountry=nl_NL&PageId=3929
- º http://nl.wikinews.org/wiki/Amber_Alert_eerste_keer_gebruikt
- º http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=29968.0
- º https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20082009-3182-h1.pdf
- º http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/1945597/2010/09/27/Katja-Leendertz-terug-in-Nederland.dhtml
- º http://helpkatjaterug.nl/
- º http://www.dutchnews.nl/news/archives/2009/06/us_consulate_helped_father_tak.php
- º http://www.rnw.nl/english/article/abducted-katja-leendertz-return-holland
- º Algemeen Dagblad, dossier Milly Boele: http://www.ad.nl/ad/nl/2202/Milly-Boele/index.dhtml
- º NU.nl Amber Alert voor Dordts meisje
- º Vermissing Milly te laat gemeld. Trouw (16-03-2010). Geraadpleegd op 17-03-2010.
- º Milly Boele dood gevonden. NU.nl (17-03-2010). Geraadpleegd op 17-03-2010.
- º 32 500 VI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie (VI) voor het jaar 2011. Nr. 94 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Den Haag, 19 april 2011.
- º http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=44157.msg807643#msg807643
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/7720438/__Kaylee__7__ongedeerd_teruggevonden__.html
- º http://www.babyenkind.nl/forum/index.php/topic/24279-david-bale/
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/10129277/__Politie_komt_met_Amber_Alert__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/10135724/___Amber_Alert_meisje_is_misbruikt___.html
- º http://www.blikopnieuws.nl/bericht/131306/Vermiste_Melanie_van_den_Heerik_aangetroffen_in_Flevoland.html
- º http://nl.missingkids.com/missingkids/servlet/NewsEventServlet?LanguageCountry=nl_NL&PageId=4526
- º http://flevocourant.nl/index.php/flevoland/6965-melanie-van-den-heerik-aangetroffen-in-noordoostpolder.html
- º http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2823391/2011/07/30/Vermiste-Vera-14-wellicht-slachtoffer-van-loverboys.dhtml
- º Vermist meisje: verdenking van misbruik
- º http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=396566.0;wap2
- º Algemeen Dagblad, dossier Jennefer van Oostende: http://www.ad.nl/ad/nl/5585/home/707974472/Jennefer-van-Oostende/actualiteit/index.dhtml
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/video_binnenland/10700128/__Amber_Alert_pas_28_uur_later__.html
- º http://www.camilleri.nl/2011/10/jennifer-van-oostende-toch-misbruikt-en-verminkt/
- º Politie bevestigt: Gevonden lichaam is Jennefer. Algemeen Dagblad (10 oktober 2011). Geraadpleegd op 17 oktober 2011.
- º http://missingpersons.hyves.nl/blog/46927706/UPDATE_Lichaam_Jennefer_gevonden_AMBER_ALERT_VOOR_VERMISTE_JENNEFER_10/DLKE/
- ↑ 37,0 37,1 http://www.telegraaf.nl/binnenland/10818039/__Michiel__1__is_terecht__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/10735978/__Amber_alert__vermiste_baby__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/10739465/__Amber_Alert_werkte_goed__.html
- º http://www.depers.nl/binnenland/603473/Amber-alert-voor-vermiste-baby.html
- º http://hulpverlening.nl/forum/index.php?topic=4711.0
- º http://www.stopkinderpornoabuse.com/index.php?option=com_content&view=article&id=36189%3Avermiste-peuter-michiel-delano-snel-terecht-na-uitgeven-amber-alert&catid=40%3Anieuws-nederland&lang=nl
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/11097244/__AMBER_ALERT_VOOR_ROSHAYRA__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/11427245/__Amber_Alert_voor_Michael__10___.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/11438155/__Duikers_op_zoek_naar_Michael__.html
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/11440919/__Zoektocht_naar_Michael_gestaakt__.html?sn=binnenland,buitenland
- º http://www.telegraaf.nl/binnenland/11449844/__Lichaam_Michael_gevonden__.html