Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Twitter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Twttr sketch-Dorsey-2006.jpg
Schets van Dorsey voor Twitter[2]
Bestand:Biz Stone-Jack Dorsey-20080118.jpg
Biz Stone en Jack Dorsey na de ontvangst van een Crunchie Award 2007 in 2008
Bestand:Twitter headquarters, San Francisco.jpg
Het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco (op de 3e verdieping)

Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 280 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen. Veel politici, artiesten, sporters en andere mediafiguren hebben een Twitteraccount. Een Twitterbericht heet een tweet.

Toelichting

Het gebruik van Twitter heet twitteren of tweeten, dat tjilpen betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in realtime communiceren via een microweblog op een pc, gsm, smartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het microblogging genoemd.

Oorspronkelijk was de vraag van de dienst "Wat ben je aan het doen?" Nu is het "Wat houdt je bezig?"[3] Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 280 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid.

Een tweet kan ook een afbeelding bevatten, en daarmee ook een tekst van meer dan 280 tekens, in de vorm van een afbeelding.[4]

Twitter wordt ook door bedrijven ingezet om makkelijk contact met de doelgroep te onderhouden en naamsbekendheid te verkrijgen. Tegenwoordig gebruiken bedrijven Twitter niet alleen als reclamemedium, maar ook steeds meer om vragen en klachten van (potentiële) klanten in behandeling te nemen. Dit wordt ook wel webcare genoemd. Sommige bedrijven hebben een apart webcare-account.

De informatie die Twitter verkoopt voor bedrijven kan ook worden gebruikt door overheden en veiligheidsdiensten.[5] Twitter heeft in de voorwaarden gesteld dat deze data niet gebruikt mag worden voor opsporingsdoeleinden, maar neemt onvoldoende maatregelen om dit daadwerkelijk te garanderen.[5] De belangrijkste inkomsten voor Twitter komen van advertenties, maar de rechten om Twitter data te gebruiken is een snelgroeiende bron van inkomsten. Snapchat is zo’n bedrijf wat deze diensten heeft aangeboden aan de autoriteiten van Azerbeidzjan, Bahrain, Maleisië, Saudi Arabië, Turkije en andere landen die de vrijheid van meningsuiting onderdrukken.[5] In Saudi Arabië zijn mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen en stokslagen door kritische geluiden die zij via Twitter hebben gedeeld.[5]

Geschiedenis

Twitter is opgericht in maart 2006 door Obvious Corp, een bedrijf uit San Francisco. Twitter is begonnen als een onderzoeksproject binnen Odeo, een site van webbedrijf Obvious van Noah Glass en Jack Dorsey, en kwam voor het eerst beschikbaar in juli 2006. Het Twitter-projectteam won de South by Southwest Web Award van 2007 in de categorie "blog". Als dank gaf het team de volgende speech: "We'd like to thank you in 140 characters or less. And we just did!" ("Wij zouden jullie willen bedanken in 140 tekens of minder. En dat hebben we nu gedaan!").[6]

In mei 2007 kocht Obvious Corp' Odeo.

Twitter maakte een enorme groei door, onder meer door de snelle verslaggeving na rampen en andere actualiteiten, zoals de noodlanding van US Airways-vlucht 1549, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 en de ongeregeldheden na de presidentsverkiezingen in Iran in juni 2009.

Prominente twitteraars zijn onder meer Donald Trump, Barack Obama, Stephen Fry en Robert Scoble. In Nederland zijn onder meer Maxime Verhagen, Femke Halsema en internet- en gadgetreporter Vincent Everts fanatieke twittergebruikers. Geert Wilders gebruikt Twitter zelfs als voornaamste medium om te communiceren met de media, en zijn tweets halen dan ook vaak de journaals of actualiteitenprogramma's. Er bestaat ook een Twitter-kanaal voor het koninklijk huis, dat wordt bijgehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst.[7] In België zijn Kim Clijsters, Yves Leterme en vooral Vincent Van Quickenborne bekende twitteraars.

Op 20 oktober 2009 meldde ZDNet dat de vijf miljardste tweet was gepost. De Amerikaan Robert Sloan was verantwoordelijk voor dit bericht, dat hij schreef in reactie op een andere gebruiker. De vijf miljardste tweet maakte niet gebruik van het maximale aantal tekens van 140. De tekst luidde: "Oh lord".

Op 22 november 2009 werd het woord twitteren door het Genootschap Onze Taal verkozen tot woord van het jaar 2009.[8]

In augustus 2011 waren er in Nederland ongeveer een miljoen actieve twitteraars actief. Twitter zelf geeft aan dat er september 2011 honderd miljoen actieve gebruikers zijn. Dit aantal groeit nog steeds en per jaarultimo 2015 waren er 320 miljoen actieve gebruikers.

Op 27 november 2012 werd bekendgemaakt dat paus Benedictus XVI een account aangemaakt heeft op Twitter. Pas op 18 mei 2015 maakte Barack Obama een account aan.

Techniek

Twitter is aanvankelijk geschreven met het Ruby on Rails-webframework. Een van de leden van het Twitter-projectteam heeft zijn zorgen geuit over de schaalbaarheid van de dienst.[9] Daardoor waren ze genoodzaakt de "Queue server" te herschrijven in Scala die in 2009 is ingevoerd. Nadien zijn ze enthousiast over Scala geworden en hebben ze Scala School! in de lucht gebracht.

Op 7 april 2007 werd een zwak punt in de beveiliging van Twitter aangetoond door Nitesh Dhanjani. Wanneer het telefoonnummer van het slachtoffer bekend is, kan door sms-spoofing een tweet op andermans pagina geplaatst worden.

Gebruik

Tweet
Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (tweets) van maximaal 140 (inmiddels 280) tekens via sms, e-mail, IM, de Twitter-website of via een applicatie zoals Twitterrific of TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden.
Hashtag
Een hashtag is één of meer woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (bijvoorbeeld #burendag). Via Twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo'n zelfde hashtag zien. Dit wordt vaak gebruikt bij evenementen of actuele onderwerpen waar veel over gesproken wordt. Ook bij televisieprogramma's wordt steeds vaker een hashtag vermeld, zodat mensen erover mee kunnen tweeten.
Trending topic
Twitter kent een lijst met onderwerpen die trending topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar op dat moment het meest over geschreven wordt. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.
Mention
Met een @ kan iemand bij een tweet betrokken worden door achter het @-teken zijn gebruikersnaam te vermelden.

Clients

Naast de eigen website van twitter.com zijn er ook veel clients waarmee tweets geplaatst en gelezen kunnen worden. De bekendste is Tweetdeck. Deze is in 2011 door Twitter opgekocht.[10] Ook zijn er voor smartphones steeds meer applicaties waarmee er getweet kan worden. De bekendste Twitterclients zijn Twitterific, Echofon, TweetDeck, Tweetbot en Gravity.

Daarnaast heeft Twitter zelf ook applicaties voor de BlackBerry OS, iPhone, Windows Phone, Firefox OS en Android.

Verdienmodel

De adverteerder koopt bepaalde zoekwoorden in. Als gebruikers bepaalde zoekwoorden invoeren worden advertenties als tweets getoond in de Timeline van de gebruiker. Er wordt maar één promoted tweet getoond per zoekresultaat. Als de promoted tweet niet aanslaat bij de gebruiker wordt deze niet meer getoond.

Twitter heeft partnerships met bedrijven zoals Grip, Microsoft, Yahoo, Google en Bing die toegang hebben tot de volledige Twitter stream. Deze bedrijven verkopen deze data door aan andere bedrijven of worden door hen gebruikt om trends te kunnen waarnemen, influencers te kunnen identificeren en engagement te kunnen meten.

Resultaten

De omzet van Twitter is sinds 2010 zeer sterk gegroeid, al rapporteerde het bedrijf haar eerste omzetdaling in 2017. De belangrijkste inkomstenbron zijn advertenties, dit maakte in 2017 zo'n 90 procent van de totale omzet uit.[11] De resultaten zijn echter zeer negatief. Twitter geeft veel geld uit voor Onderzoek & Ontwikkeling en dit was in 2017 gelijk aan een kwart van de omzet.[11] Van de actieve gebruikers is minder dan een kwart woonachtig in de Verenigde Staten.[11]

bedragen in miljoenen US$
Jaar[12] Omzet Bedrijfs-
resultaat
Netto-
resultaat
Active gebruikers
(in miljoenen)
2010 28,3 -67,5 -67,3
2011 106,3 -127,4 -128,3
2012 316,9 -77,1 -79,4 185
2013 664,9 -635,8 -645,3 241
2014 1403,0 -538,9 -557,8 288
2015 2218,0 -450,0 -521,0 305
2016 2526,9 -367,2 -456,9 319
2017 2443,3 38,7 -108,1 330

In oktober 2016 maakte het bedrijf bekend 300 werknemers, circa 9% van het totaal, te gaan ontslaan.[13] Twitter doet dit om in 2017 uit de verliezen te komen. Verder wordt Vine, een applicatie om korte videoberichten uit te wisselen, gestaakt.[13]

Aandeelhouders

Er doen regelmatig geruchten de ronde dat internetgigant Google of anderen Twitter zouden willen kopen.[14] De interesse van Google is gelegen in het feit dat de zoekmachine van Twitter resultaten toont van het heden, in tegenstelling tot de zoekresultaten van Google die altijd geïndexeerde resultaten toont met enige vertraging. Vaak bleek Twitter de eerste nieuwsbron en Google zou als primaire informatieleverancier graag dergelijke informatie als eerste kunnen presenteren en kunnen benutten.

In 2011 werd de waarde van het bedrijf op US$ 8 miljard geschat.[15] Het aandeel Twitter staat vanaf 7 november 2013 genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool “TWTR”. De introductiekoers was vastgesteld op US$ 26 per aandeel. Er werden 70 miljoen aandelen geplaatst hetgeen het bedrijf US$ 1,8 miljard opleverde.[16]

Op 23 september 2016 steeg de koers van het aandeel Twitter met zo’n 20% op geruchten dat Google of Salesforce.com het bedrijf willen overnemen.[17] De geruchten kwamen niet uit, Google zei geen plannen hiervoor te hebben en voor Salesforce.com was de overname te groot.[18] Twitter had op dat moment een marktwaarde van US$ 15 miljard. Nadat dit nieuws bekend werd daalde de aandelenkoers van Twitter weer tot onder de US$ 20.[18] Op het hoogtepunt stond het aandeel op bijna US$ 70, maar wisselingen in het bestuur, vertraging bij de introductie van nieuwe producten en een onduidelijk bedrijfsstrategie deden de koers fors dalen.[18]

Hypes

Op Twitter ontstaan er met enige regelmaat hypes. Enkele voorbeelden:

  • In 2009 werd een 73 jaar oude man een regelrechte hit op Twitter doordat zijn zoon zijn dagelijkse gemopper via Twitter met 250.000 belangstellenden deelde ("Shitmydadsays").[19] Begin 2011 had hij bijna twee miljoen volgers.
  • Sockington is een Amerikaanse kat met een eigen Twitteraccount. De eigenaar plaatst sinds 2007 regelmatig tweets over de belevenissen van het beestje. Vanaf 11 februari volgden meer dan anderhalf miljoen belangstellenden de belevenissen van Sockington.
  • Arjan El Fassed, die 300.000 volgers kreeg nadat hij een straatnaam in een Palestijns vluchtelingenkamp vernoemd kreeg naar zijn Twitteraccount.
  • Nederlands pornoactrice Bobbi Eden tweette op 28 juni 2010, tijdens het wereldkampioenschap voetbal 2010, dat als Nederland het WK zou winnen, ze al haar followers orale seks zou geven. Dit zorgde voor een flinke stijging van haar followers. Nederland verloor uiteindelijk de finale.
  • Verschillende berichten op Twitter hebben voor grote opschudding gezorgd. Het medium heeft zelfstandig, ook in Nederland, ervoor gezorgd dat er mensen vervolgd zijn vanwege dreigtweets, na opmerkingen afgetreden zijn in de politiek, of in functies op non-actief zijn gesteld na onhandige uitspraken.
  • Er is een nieuw literair genre ontstaan, twitter-fiction: verhalend proza dat uit maximaal 140 tekens mag bestaan. Diverse websites hebben zich volledig op dat genre toegelegd. Wekelijks worden tientallen twitterstories online gepubliceerd.[20]

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Over Twitter, Inc.. Twitter, Inc. Geraadpleegd op 29 april 2015
  2. º Twttr sketch, Flickr, 24 maart 2006
  3. º (en) Twitter Blog: What's Happening. Twitter, Inc. (19 nov 2009) Geraadpleegd op 19 okt 2011
  4. º Zie bijvoorbeeld https://twitter.com/KevinSpacey/status/924848412842971136.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 (en) Bloomberg Business Week How Despots Use Twitter to Hunt Dissidents, 27 oktober 2016, geraadpleegd op 15 november 2016
  6. º (en) Twitter Blog: We Won!. Twitter, Inc. (14 ma 2009) Geraadpleegd op 19 okt 2011 "We totally won the SXSW Web Awards last Sunday!"
  7. º Tweet Beatrix over kersttoespraak, rtlnieuws.nl (gearchiveerd)
  8. º Twitteren woord van het jaar 2009, nos.nl, 22-11-2009
  9. º 5 Question Interview with Twitter Developer Alex Payne 29 maart, 2007
  10. º Twitter bevestigt overname van TweetDeck, 25 mei 2011
  11. 11,0 11,1 11,2 (en) Twitter Q4 and Fiscal Year 2017 Letter to Shareholders, 8 februari 2018, geraadpleegd op 12 april 2018
  12. º Diverse jaarverslagen van Twitter
  13. 13,0 13,1 (en) New York Times Twitter to Cut Jobs as It Aims for a Turnaround, 27 oktober 2016, geraadpleegd op 14 november 2016
  14. º 'Google heeft belangstelling voor Twitter', NU.nl, 3 april 2009
  15. º 'Twitter heeft waarde van 8 miljard dollar'. de Volkskrant (2 augustus 2011) Geraadpleegd op 14 november 2011
  16. º NASDAQ Twitter IPO. Geraadpleegd op 31 maart 2016
  17. º (en) CNN Twitter skyrockets on more takeover rumors, 23 september 2016, geraadpleegd op 11 oktober 2016
  18. 18,0 18,1 18,2 (en) Wall Street Journal Twitter Shares Fall, as Sale Process Sputters, 6 oktober 2016, geraadpleegd op 11 oktober 2016
  19. º 'Tierende bejaarde is onverwachte Twitter-hit ', NU.nl, 4 september 2009
  20. º twitter-fiction The Guardian, augustus 2013, bezocht 24-5-2015
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Twitter op Wikimedia Commons


 
rel=nofollow