Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Waarheidsvinding

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 27 dec 2015 om 12:37 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarheidsvinding is een proces met als doel het achterhalen van de waarheid. Binnen het recht is de waarheid hetgeen in overeenstemming is met de werkelijkheid zoals die is of wordt ervaren; in overeenstemming met het ware.[1] Het verschilt per type rechtspraak[2] en vakgebied in hoeverre er al dan niet aan waarheidsvinding wordt gedaan, i.e. of dit wenselijk is.

Strafrecht

Waarheidsvinding is een doelstelling van het strafrecht. Deze waarheidsvinding dient dan te leiden tot een passende straf of strafuitsluitingsgrond, met andere woorden de realisering van het materiële strafrecht. Om hiertoe te komen beperkt de waarheidsvinding zich tot datgene dat relevant is voor het strafrecht.[3]

Civiel recht

Het doel van het civiel recht is het beslechten van onderlinge geschillen. De noodzaak tot waarheidsvinding is dus afhankelijk van de verschillende partijen en in hoeverre deze er de behoefte aan hebben dat deze waarheidsvinding plaatsvindt.

Bestuursrecht

Binnen bestuursrecht is niet steeds de rechter de beslissende instantie. Hierdoor wordt de waarheidsvinding een diffuus begrip, dat zich verspreid over de verschillende organen die bijdragen aan de rechtspraak.

Wetenschap

Binnen de wetenschap wordt er middels de wetenschappelijke methode gestreefd naar een zo nauwkeurig mogelijke waarheidsvinding. Volgens Karl Popper is het doel hier een zo ruim mogelijke theorie op te stellen die falsifieerbaar is.[4] Binnen de wetenschap wordt echter niet alleen maar gewerkt met falsifieerbaarheid, maar bijvoorbeeld ook met inductie.

Zie ook

Externe link

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Juridisch woordenboek, 12 december 2015
  2. º Prof. mr. C.P.M. Cleiren, "Waarheid in het strafrecht: niet tot elke prijs"
  3. º E. Myjer, "Strafrechtelijk onderzoek en waarheidsvinding" in Justitiële verkenningen: Waarheidsvinding 2 02, jaargang 28, maart. Uitgever: Ministerie van Justitie: WODC.
  4. º Karl Popper, "Logik der Forschung", Wenen: Julius Springer Verlag, 1935.
rel=nofollow
Zoek op Wikidata
rel=nofollow
rel=nofollow