Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Halve waarheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De halve waarheid is het vertellen van feiten, maar met het bewust achterhouden van andere direct relevante feiten.

Dit kan als doel hebben om bepaalde argumenten sterker te maken, door middel van bepaalde feiten, die de argumenten juist kunnen afzwakken of helemaal kunnen elimineren, achterwege te laten. Er worden echter geen leugens verteld. Halve waarheden heb je ook onder criminelen, waarbij alleen de benodigde informatie wordt gegeven, die uiteraard in het eigen straatje liggen (uitdrukking voor het bevoordelen van iemand zelf).

In de politiek is het begrip "halve waarheden" een veel voorkomend verschijnsel. Zo nu en dan betichten politici andere politici er van halve waarheden te gebruiken. De term kan echter ook gebruikt worden om een argument dat niet op halve waarheden berust in diskrediet te brengen.

Een uitdrukking die ook wel gebruikt wordt is "een leugentje om bestwil", wat zoveel betekent als dat er gerust een leugentje verteld kan worden als daar een voordeel of vooruitgang of andere verantwoording tegenover staat.

Zie ook