Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Achenebbisj

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 5 mei 2014 om 08:57 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Achenebbisj&oldid=41124884 27 mei 2006 ‎ Dedalus)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Achenebbisj (armoedig, rommelig) is door lezers van Het Parool in 2006 uitgeroepen tot het mooiste Amsterdamse woord. Het kreeg de voorkeur boven concurrenten als pikketanissie, attenoje, drijfsijssie en Mokum.

Oorsprong

Achenebbisj is van oorsprong een Jiddisch woord, dat vooral door de Joodse gemeenschap in Amsterdam werd gebruikt. Heden ten dage bestaan er niet zoveel lokale woorden meer, doordat de media overal te ontvangen zijn. Achenebbisj wordt daardoor ook in andere delen van het land gebezigd.

Spelling

Volgens sommige lezers zou het woord als aggenebisj gespeld moeten worden, maar Het Parool zegt de spelling uit Van Dale te hebben aangehouden. Dat is niet helemaal waar: Van Dale vermeldt zowel achenebbisj als aggenebbisj. Het Groene Boekje daarentegen noemt wél alleen de schrijfwijze achenebbisj.

Jury

De jury van deze mooistewoordverkiezing bestond uit Parool-journalist Paul Arnoldussen, zanger-dichter Rick de Leeuw en Onze Taal-redacteur Saskia Aukema.


rel=nofollow