Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Omgangsrecht: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Omgangsrecht is het recht van iemand en een minderjarig kind om contact met elkaar te houden. ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Omgangsrecht&oldid=24391495]))
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
Conform artikel 8.1 [[EVRM]] is iedereen die [[family life]] heeft of had met het kind, in principe gerechtigd tot omgang met het kind. Daarop worden echter net als in Nederland ook in andere landen uitzonderingen gemaakt.  
Conform artikel 8.1 [[EVRM]] is iedereen die [[family life]] heeft of had met het kind, in principe gerechtigd tot omgang met het kind. Daarop worden echter net als in Nederland ook in andere landen uitzonderingen gemaakt.  


Omgang is niet hetzelfde als [[gelijkwaardig]] ouderschap. het woord ''omgang'' gaat namelijk niet in op de voorzetting van de volwaardige voortzetting van de opvoedingsrelatie. Omgangsrecht kan ook bestaan zonder gezamenlijk gezag en gezamenlijk gezag kan volgens sommige rechtsgeleerden ook bestaan zonder omgangsrecht of defacto omgang.  
Omgang is niet hetzelfde als [[gelijkwaardig]] ouderschap. Het woord ''omgang'' gaat namelijk niet in op de voorzetting van de volwaardige voortzetting van de opvoedingsrelatie. Omgangsrecht kan ook bestaan zonder gezamenlijk gezag en gezamenlijk gezag kan volgens sommige rechtsgeleerden ook bestaan zonder omgangsrecht of defacto omgang. Uit de [[praktijk]] is de [[ervaring]] veelal dat men pas een omgangsregeling aanvraagt, als er problemen zijn of [[dreigen]] te [[ontstaan]], en meestal níet wanneer er geen of nauwelijks problemen zijn. Echter wijst deze praktijk ook uit dat er na verloop van [[tijd]] toch vaak problemen kunnen ontstaan en er alsnog een [[strijd]] komt en zaken alsnog geregeld moet worden. Ten behoeve van het kind kan men dan ook beter een omgangsregeling [[standaard]] aanvragen en [[zwart-op-wit]] [[vastleggen]], wat problemen in de [[toekomst]] [[preventie|voorkomt]].


Een niet goed functionerende omgangsregeling kan aanleiding zijn voor zeer veel problemen bij ouder en bij kind, en reden zijn voor een heftige [[strijd]] tussen beide ouders. [[Familierechtorganisatie]]s geven aan deze situatie waarin het omgangsrecht niet wordt nageleefd of beperkt functioneert de dikwijls de naam [[omgangsonrecht]].
Een niet-[goed]] [[functioneren]]de [[omgangsregeling]] kan aanleiding zijn voor zeer veel problemen bij ouder en bij kind, en reden zijn voor een heftige strijd tussen beide ouders. [[Familierechtorganisatie]]s geven aan deze situatie waarin het omgangsrecht niet wordt nageleefd of beperkt functioneert de dikwijls de naam [[omgangsonrecht]].


[[Regeling]]en rond het omgangsrecht kunnen door de (kinder)rechter gewijzigd worden.  
[[Regeling]]en rond het omgangsrecht kunnen door de (kinder)rechter gewijzigd worden.  
Regel 11: Regel 11:
==Zie ook==
==Zie ook==
* [[Omgang]] (doorverwijzing).
* [[Omgang]] (doorverwijzing).
* [[:Categorie:Kind|Categorie Kind]]


[[Categorie:Personen- en familierecht]]
[[Categorie:Personen- en familierecht]]
[[Categorie:Kind]]
[[Categorie:Kind]]
[[Categorie:Dagelijks leven]]

Versie van 5 mrt 2011 07:15

Omgangsrecht is het wederzijdse recht van iemand (ouder, grootouder, derden) en een minderjarig kind om contact met elkaar te houden. Als ouders, die samen het gezag hebben over hun kinderen na het verbreken van de relatie of het eindigen van hun huwelijk uit elkaar gaan, moeten zij een ouderschapsplan opstellen, waarin zij de wijze waarop zij de zorg- en opvoedingstaken beschrijven. De vastlegging kan onderling gebeuren, met tussenkomst van een mediator of door bemoeienis van een rechter. Hoewel in algemene zin al eerder een recht is het specifieke recht op omgang is in 1990 (destijds art. 161 nu 1:377a van het Burgerlijk Wetboek) in de Nederlandse wet vastgelegd. Bij het vastleggen daarvan zijn ook de uitzonderingsgronden bepaald waarmee ook de omgangsontzegging werd gecodificeerd.

Conform artikel 8.1 EVRM is iedereen die family life heeft of had met het kind, in principe gerechtigd tot omgang met het kind. Daarop worden echter net als in Nederland ook in andere landen uitzonderingen gemaakt.

Omgang is niet hetzelfde als gelijkwaardig ouderschap. Het woord omgang gaat namelijk niet in op de voorzetting van de volwaardige voortzetting van de opvoedingsrelatie. Omgangsrecht kan ook bestaan zonder gezamenlijk gezag en gezamenlijk gezag kan volgens sommige rechtsgeleerden ook bestaan zonder omgangsrecht of defacto omgang. Uit de praktijk is de ervaring veelal dat men pas een omgangsregeling aanvraagt, als er problemen zijn of dreigen te ontstaan, en meestal níet wanneer er geen of nauwelijks problemen zijn. Echter wijst deze praktijk ook uit dat er na verloop van tijd toch vaak problemen kunnen ontstaan en er alsnog een strijd komt en zaken alsnog geregeld moet worden. Ten behoeve van het kind kan men dan ook beter een omgangsregeling standaard aanvragen en zwart-op-wit vastleggen, wat problemen in de toekomst voorkomt.

Een niet-[goed]] functionerende omgangsregeling kan aanleiding zijn voor zeer veel problemen bij ouder en bij kind, en reden zijn voor een heftige strijd tussen beide ouders. Familierechtorganisaties geven aan deze situatie waarin het omgangsrecht niet wordt nageleefd of beperkt functioneert de dikwijls de naam omgangsonrecht.

Regelingen rond het omgangsrecht kunnen door de (kinder)rechter gewijzigd worden.

Zie ook